Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Z18XE - dźwięk, pisk

Featured Replies

Napisano

Czy dźwięk występujący na poniższych filmikach przypominający pisk lub szybką pracę jakiegoś małego silniczka elektrycznego jest normalny dla Z18XE ( do oceny tylko dźwięk nie obraz wink.gif )?

Występuje on w okolicach ściany grodziowej a więc okolice pompy wody, pompy wspomagania, przepustnica ( cieżko jednoznacznie zlokalizować ale uchwycony był przy zdjętym pasku wielorowkowym)

Jeden właściciel Z18XE potwierdził mi, że u niego taki dźwięk też występuje ale nie potwierdza to, że TTTM crazy.gif

1. Od ok. 33 sek.

2. Od ok. 4 sek.

Napisano
  • Autor

> To chyba od wspomagania

no może być, co prawda przy kreceniu kierownicą słychać jak układ działa i jest to inny dźwięk ale na wolnych obrotach to słychać to co na filmiku

teraz czy jest to normalne czy raczej anomalia ? wink.gif

Napisano

Wg mnie żadna rolka, żadne łożysko nie brzmi w ten sposób. hmm.gif

Wspomaganie odłączyć (bezpiecznik wyjąć, ale chyba błąd złapie...)

Napisano
  • Autor

> Wg mnie żadna rolka, żadne łożysko nie brzmi w ten sposób.

> Wspomaganie odłączyć (bezpiecznik wyjąć, ale chyba błąd złapie...)

któren to bedzie bezpiecznik?

błąd to nie problem usunąć tylko co nam to powie, jeżeli ucichnie poza tym, że dźwięk wydobywa się z pompy wspomagania hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 27.

> http://astra-3.pl/tips.php?id=18

> No będziesz miał winowajcę wtedy można zacząć od sprawdzenia poziomu oleju, ewentualnej wymiany

> płynu...

Kiedyś patrzyłem do zbiorniczka wspomagania i płyn był - nie będę teraz podawał dokładnej ilości ale na pewno był conajmniej w 3/4 wysokości zbiorniczka

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki masz zbiorniczek ale w jednym jest miarka w korku a w drugim jest na zbiorniczku

> podziałka

jutro popatrzę to dam dokładnie znać

Napisano

Ten dźwięk pochodzi z pompy wspomagania. Im głośniej pracuje, tym bardziej jest zużyta.

Napisano

Bardzo podobny dźwięk (ale cichszy) słuchać u mojej mamy w Z14XEP i wydobywa się on ze wspomagania. Płyn jest w odpowiedniej ilości wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo podobny dźwięk (ale cichszy) słuchać u mojej mamy w Z14XEP i wydobywa się on ze wspomagania.

> Płyn jest w odpowiedniej ilości

w takim razie jak u was przy dość niskim przebiegu to słychać to można powiedzieć, że ten dzwiek jest normalnym a jego siła zależy od zużycia układu. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ten dźwięk pochodzi z pompy wspomagania. Im głośniej pracuje, tym bardziej jest zużyta.

to co regenerować już ?

Napisano
  • Autor

> jutro popatrzę to dam dokładnie znać

nie było zbytnio czasu aby dokładnie przyjrzeć się zbiorniczkowi ale jedyne co zauważyłem

w zbiorniczku jest tak jakby pionowy pręt ( chyba mosiężny) sięgający jakiś 4/5 wysokości zbiornika, na górze z otworkiem

płyn jest kilka mm poniżej końca pręta... wink.gif

ale skoro kilka osób potwierdziło, że to pompa wspomagania i że dźwięk jest nazwijmy "typowym" to narazie nie ma się co przejmować, chyba hmm.gif

Napisano

> to co regenerować już ?

Dopóki działa to nie ma potrzeby. Ważne aby układ był zalany płynem w odpowiedniej ilości.