Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bufor do CO ?

Featured Replies

Napisano

witam !

Ma ktoś może doświadczenia z zastosowanie bufora do CO, w szczególnosci do biwalentnego z CWU ?

Zabieram się do zakupu gratów do kotłowni i musze zakupić piec gazowy kondensacyjny ok 18kW, kominek z płaszczem, no i ta cała masa gratów. chciałbym tez przewidzieć miejsca na solary, pytanie jak to wszytsko połączyć ?

W całym dość niskoenergetycznym domu będzie podłogówka, więc pewien magazyn jest, zakładam że w kominku będzie palone dla przyjemności co średnio 2-3 dzień. Czy przy takich założeniach jest sens zakupu bufora ?

Problem mam jeszcze w tym, że kotłownia nie jest za duża, więc nie chce jej zagracić.

Czy przerabiał ktoś wspólny bufor ze zbiornikiem na CWU ?

Napisano

> witam !

> Ma ktoś może doświadczenia z zastosowanie bufora do CO, w szczególnosci do biwalentnego z CWU ?

> Zabieram się do zakupu gratów do kotłowni i musze zakupić piec gazowy kondensacyjny ok 18kW,

> kominek z płaszczem, no i ta cała masa gratów. chciałbym tez przewidzieć miejsca na solary,

> pytanie jak to wszytsko połączyć ?

> W całym dość niskoenergetycznym domu będzie podłogówka, więc pewien magazyn jest, zakładam że w

> kominku będzie palone dla przyjemności co średnio 2-3 dzień. Czy przy takich założeniach jest

> sens zakupu bufora ?

> Problem mam jeszcze w tym, że kotłownia nie jest za duża, więc nie chce jej zagracić.

> Czy przerabiał ktoś wspólny bufor ze zbiornikiem na CWU ?

Milej lektury

Napisano
  • Autor

> Milej lektury

czytalem troche ten watek. Jednak nie odpowiada on na moje pytanie, w szczegolnosci o zbiornik bi walentny

Napisano

Jak dom energooszczędny to zrezygnuj z kominka z płaszczem na rzecz zwykłego. Prostsza instalacja.

Ten bufor o który Ci chodzi to na zasadzie zbiornik w zbiorniku. tak?!

Czyli w zasadzie musisz grzać cały bufor aby mieć cwu, co w połączeniu z gazem jest bez sensu, podobnie jak i solary + gaz mija sie z celem. Koszty instalacyjne nieadekwatne o późniejszego użytkowania.

Bynajmniej ja mam takie zdanie na ten temat.

Edyta

Nam w rodzinie 2+1 miesięczny koszt na cwu (zbiornik 125l) + gotowanie wychodzi ok 130-150 zł/mc z czego około 30 zł to abo za gaz.

A lubimy się bardzo moczyć w wannie skromny.gif

Napisano

> Czyli w zasadzie musisz grzać cały bufor aby mieć cwu,

nie rozumiesz jak to dziala - nie pisz glupot. caly trik w dorbym buforze polega na tym, ze nawet jesli bufor ma 1000l to masz goraca CWU po kilku minutach od wlaczenia pieca.

> co w połączeniu z gazem jest bez sensu,

i tak i nie.

zwroc uwage, ze sprawnosc piecy gazowych podawana jest dla mocy maksymalnej. co bedzie lepsze dla pieca - zalaczac sie 30 razy na dobe i pracowac po 5 min, czy zalaczyc sie raz na dobe i pracowac 150min?

Napisano

> nie rozumiesz jak to dziala - nie pisz glupot. caly trik w dorbym buforze polega na tym, ze nawet

> jesli bufor ma 1000l to masz goraca CWU po kilku minutach od wlaczenia pieca.

> i tak i nie.

> zwroc uwage, ze sprawnosc piecy gazowych podawana jest dla mocy maksymalnej. co bedzie lepsze dla

> pieca - zalaczac sie 30 razy na dobe i pracowac po 5 min, czy zalaczyc sie raz na dobe i

> pracowac 150min?

Wiesz, 30 razy na dobe na cwu to chyba troszkę by go fantazja poniosła....zwłaszcza w domku jednorodzinnym. Zazwyczaj jak kocioł grzeję cwu to idzie pełną parą (tzn na maksymalnej mocy) i nie zajmuje mu to 5 minut.

Wiem również na jakiej zasadzie działa zbiornik biwalenty ( z wężownicami/zbiornik w zbiorniku)

Uważam tylko że połączenie kotła na gaz i kominka z płaszczem w dobrze docieplonym domu nie ma sensu.

Drewno kominkowe wcale nie jest tanie, wiem wiem, zawsze można sobie z lasu pożyczyć .... sens solarów przy gazie też jest nijaki, chyba że sie chce przed sąsiadami pokazać cool.gif

Co innego solary jak by c.o było na paliwa stałe (wtedy duży buforek miał by sens), wtedy odpadało by palenie w kotle w sezonie letnim, ale tylko pod warunkiem odpowiedniej pogody.

Im prostsza instalacja tym lepiej - ja trzymam sie tej zasady.

Napisano
  • Autor

> Jak dom energooszczędny to zrezygnuj z kominka z płaszczem na rzecz zwykłego. Prostsza instalacja.

Instalacja nie ma nic do energooszczednosci

> Ten bufor o który Ci chodzi to na zasadzie zbiornik w zbiorniku. tak?!

> Czyli w zasadzie musisz grzać cały bufor aby mieć cwu, co w połączeniu z gazem jest bez sensu,

Sa rozne rozwiazania bufor w buforze lub zbiornik wartstwowy +wymienniki. Chodzi o zmagazynowanie nadzwyzki energii pochodzacej z kominka lub z w przyszlosci z solarow

> podobnie jak i solary + gaz mija sie z celem. Koszty instalacyjne nieadekwatne o późniejszego

> użytkowania.

Na razie tak, ale jezeli bylyby by jakies doplata to sytuacje moze ulec zmianie, dlatego chce miec mozliwosc dolozenia.

> Bynajmniej ja mam takie zdanie na ten temat.

> Edyta

> Nam w rodzinie 2+1 miesięczny koszt na cwu (zbiornik 125l) + gotowanie wychodzi ok 130-150 zł/mc z

> czego około 30 zł to abo za gaz.

> A lubimy się bardzo moczyć w wannie

Wiesz jak obecnie nie place nic za gaz, bo go nie mam, wiec mozna i tak grinser006.gif

Napisano

W jednym się mylisz na pewno - instalacja ma ogromne znaczenie w zależności od energochłonności (energooszczędności) domu.

Wiesz, zrobisz jak chcesz, w końcu Twoje $$ i Twoja decyzja.

Ja tylko wyraziłem swoje zdanie na temat. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W jednym się mylisz na pewno - instalacja ma ogromne znaczenie w zależności od energochłonności

> (energooszczędności) domu.

> Wiesz, zrobisz jak chcesz, w końcu Twoje $$ i Twoja decyzja.

> Ja tylko wyraziłem swoje zdanie na temat.

dobor tak, ale w sensie kominka nie ma zupelnie znaczenia, sa to kwestie kto co lubi. Nie buduje domu pasywnego gdzie musi byc eliminowany kazda poencjoalna ucieczka ciepla.