Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów 1.4

Featured Replies

Napisano

Siemanko,

przymierzam się do wymiany wyżej wymienionej smile.gif Czy ktoś już się w to bawił? Jakieś rady na co uważać, czego nie robić?

Z tego co mi się udało znaleźć w elernie - to fiat trochę poszedł po bandzie, gdyż piszą że należy ściągnąć kolektor ssący i listwę wtryskową... zanim się dojdzie do samej pokrywy yikes.gif

Napisano

> Siemanko,

> przymierzam się do wymiany wyżej wymienionej Czy ktoś już się w to bawił? Jakieś rady na co

> uważać, czego nie robić?

> Z tego co mi się udało znaleźć w elernie - to fiat trochę poszedł po bandzie, gdyż piszą że należy

> ściągnąć kolektor ssący i listwę wtryskową... zanim się dojdzie do samej pokrywy

I jeszcze coś od rozrządu- w zeszłym roku robił serwis i zawinszował sobie ok. 800 zeta , ale papiery już wyrzuciłem i nie pamiętam specyfikacji na fakturze. Wymieniałem, bo lał się olej do gniazda świecy w 1,2 ale to to samo(prawie). Dwa dni auta nie było, pół silnika rozgrzebane.

Napisano

> Siemanko,

> przymierzam się do wymiany wyżej wymienionej Czy ktoś już się w to bawił? Jakieś rady na co

> uważać, czego nie robić?

> Z tego co mi się udało znaleźć w elernie - to fiat trochę poszedł po bandzie, gdyż piszą że należy

> ściągnąć kolektor ssący i listwę wtryskową... zanim się dojdzie do samej pokrywy

16v? Tam się uszczelki praktycznie nie zuzywają. Dla czego wymieniasz?

Poza tym listwy raczej nie trzeba wyjmować, ale kolektor to już tak.

Napisano

Jakieś 2 lata temu kolega wymieniał mi rozrząd i też odkrył że podcieka w/w uszczelka na pierwszą cewkofajkę, ale że nie miał uszczelki to powycierał dokładnie wszędzie i podociągał wszystkie śruby.

Te przy pierwszym cylindrze były jakby nie dociągnięte.

Po około 3 miesiącach kupiłem nową uszczelkę i kolega zabrał się za jej wymianę, ale po wyciągnięciu cewkofajki okazało sie że jest jest ona sucha

jak i w środku przy świecy wię odpuścili żeśmy sobie wymianę.

W zeszłym roku jak sprawdzałem to nie stwierdziłem wycieku oleju.

Może być tak jak w moim przypadku i wystarczy dociągnąć śruby.

Napisano
  • Autor

> 16v? Tam się uszczelki praktycznie nie zuzywają. Dla czego wymieniasz?

> Poza tym listwy raczej nie trzeba wyjmować, ale kolektor to już tak.

Tak jest 16v. Jak się uda to postaram się zrobić fotki jutro. Natomiast wygląda to jakby właśnie w okolicy pierwszego cylindra podciekało sobie trochę prosto na kolektor. I przy dłuższej jeździe i postoju na światłach z włączonym nawiewem, czuć jakby plastik się palił pod maską...

@STILO1216V, dzięki oblukam sobie smile.gif a i faktycznie nie pomyślałem, ale może dociągnięcie śrub wystarczy smile.gif

Napisano

> Tak jest 16v. Jak się uda to postaram się zrobić fotki jutro. Natomiast wygląda to jakby właśnie w

> okolicy pierwszego cylindra podciekało sobie trochę prosto na kolektor. I przy dłuższej

> jeździe i postoju na światłach z włączonym nawiewem, czuć jakby plastik się palił pod maską...

> @STILO1216V, dzięki oblukam sobie a i faktycznie nie pomyślałem, ale może dociągnięcie śrub

> wystarczy

tylko uważaj z tym dociąganiem bo to są śrubki wkręcane w alu, bardzo łatwo je przekręcić.

poza tym daj to zdjęcie bo głowica/pokrywa zaworów w 16v jest łączona "w połowie" pokaż gdzie leci.

blokady.JPG

leci na łączeniu czrnego ze srebrnym?

Napisano
  • Autor

Dokładnie w tym miejscu:

nzh3.jpg

Natomiast najgorsze to jest:

u2ipq.jpg

Nie wiem jak to wcześniej patrzyłem, ale faktycznie muszę przyznać rację, raczej bez ściągnięcia paska rozrządu to nie da rady. Na chwilę obecną dokręciłem ciut te śrubki pod korkami. Także zobaczymy co z tego będzie.