Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie reflektorów od środka

Featured Replies

Napisano

Być może ktoś z Was to już przerabiał. Ja czyściłem reflektory w ten sposób 2 razy: wcześnij w sc a niedawno w lancii. Piszę o tym bo warto to zrobić: w obydwu przypadkach znacznie poprawiła się skuteczność oświetlenia.

Najpierw oczywiście trzeba wyjąć i rozmontować reflektor (żarówka i korektor - trzeba uważać na cholerne hydrauliczne korektory bo pękają w miejscu w którym są wciśnięte metalowe króćce)

1. Czyszczenie w sc - tego sposoby nie polecam - na końcu twrdego drucika umieściłem miękką flanelowa szmatkę (tak aby drucik nie obdarł odbłyśnika) wkładając odpowiedni wykrzywiony "przedłużacz szmatki" przez otwór w którym normalnie mocowana jest żarówka udało mi się wyczyścić całą powierzchnię odbłyśnika i szkła (nie mogłem uwierzyć że po 2,5 roku było tam tyle syfu). Minys był taki że w kilku miejscach odbłyśnik się przetarł. Ale mimo to skuteczność oświetlenia i tak była o wiele lepsza niż przed czyszczeniem.

2. Czyszczenie w Lancii - (tą metodę polecam) nauczony doświadczeniami z sc nie chciałem poniszczyć sobie odbłyśnika. Zrobiłem to tak: po wyjęciu i rozmontowaniu reflektorów najpierw dokładnie umyłem je z zewnątrz. Potem przygotowałem sobie michę z ciepłą wodą i kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń (co by mieszanka nie była za ostra wink.gif ). Następnie każdy reflektor zanurzyłem i zalałem od środka wodą z płynem (tak gdzieś do połowy obj). Potem zatkałem otwory w których mocuje się żarówki (u mnie są dwie na reflektor - H3 i H7) oryginalnymi pokrywkami - został jedynie otwór od korektora ale jego można przytkać palcem, szmatką, itp. Potem trzeba było trochę potrząść zalanym reflektorem. Potem wylanie wody z reflektora, płukanie go od środka tak żeby nie było piany, aż wreszcie na koniec suszarka w ruch i po kilkudziesięciu minutach reflektor był suchutki i czyściutki (można oczywiście zostawić na noc w ciepłym miejscu, żeby sam odparował ale mi nie wystarczyło cierpliwości). Efekt po zamontowaniu: bardziej bystre "oczka" Lancii, a w nocy znacznie lepsze oświetlenie co oczywiście przekłada się na bezpieczniejszą jazdę. Po myciu nie zauważyłem żadnych śladów zniszczenia odbłyśnika - myślę że jak nie przesadza się z ilością płynu w wodzie to nic się z odbłyśnikiem nie stanie.

Napisano

Myslalem kiedys o wyczyszczeniu przednich lamp, ale aby wyjac cala lampe trzeba odkrecic zderzak busted.gif

W P2 najczesciej brudzi sie "szybka" od srodka z powodu parowania lampy i pozostawieniu przez pare brudu po wewnetrznej stronie tej szybki biglaugh.gif Jedyna metoda pozostaje jak wspomniales siakis drucik, plastik, kijek z zamocowanym na koncu materialem i wpychanie go do lampy przez otwor busted.gif na zarowke swiatel drogowych biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

O ile pewnie da sie wyczyscic "szybke" w okolicy swiatelka mijania i drogowego, o tyle w tzw. "rogu" (okolice lampek halogenowych lub jesli ktos nie posiada halogenow okolice zaslepek grinser006.gif) gdzie mi najwiecej brudu zostalo raczej ciezko bedzie poradzic sobie ta metoda (drucikiem) 270751858-jezyk.gif

REASUMUJAC mam brudne lampy od srodka wpysk.gif

Napisano

Dobre ok.gif. Szczególnie ten sposób drugi, "na nurka" hehe.gif.

Też o tym swego czasu myślałem, jak mi sie zepsuły regulatorki poziomu.

Ale bałem sie zalewać, coby coś nie popierdaczyć w środku. Ale teraz to juz wiem,że można zlosnik.gif

Napisano

Ja tak czyściłem w Uno i parę dni temu w puntku przy okazji wymiany korektora świateł.

Najlepsza metoda to ludwik z wodą i mocno potrząsać przez kilka minut.

Na końcu płukanie, z tym że jak katoś ma sporo kamienia w wodzie to radzę lepiej ostatnie płukanie przeprowadzić wodą destylowaną.

Efekt czyszczenia rzeczywiście jest widoczny natychmiast.

Wyraźnie jaśniej, przed czyszczeniem trudno było dostrzec odległy kraniec wiązki świateł na drodze, teraz widać wyraźnie dokąd sięgają światła.

Jeśli chodzi o punto I to korektor wyjąć i ponownie włożyć jest bardzo łatwo. Po stanowczym przekręceniu o jakieś ćwierć obrotu w stronę silnika ( lewy jak i prawy) zostanie on wykręcony z gniazda następnie w lewej lampie wysuwamy przegub kulkowy do góru a w prawej do dołu. Można sobie popatrzeć na ten przegub dokładniej wyciągając osłonę gumową żarówki H4.

Oczywiście na końcu skontrolować ustawienie świateł.

Sprawdzamy ciśnienie w kołach, w bagażniku zostaje tylko to co fabryka dała.

Ustawianie należy wykonać przy podniesionych korektorach max do góry.

Stajemy 10m przed ścianą prostopadłą do podłoża które jest w miarę w poziomie.

Na lampie dla pewności odczytujemy wartość procentową.

U mnie np. 1,2%

Mierzymy odległość od podłoża do środka reflektora, które jest znaczone fabrycznie małym krzyżykiem i odejmujemy 12 cm (1,2% z odległości 10m)

Na ścianie środek czyli punkt łączenia poziomej linia światła i jej przedłużena pod kątem ku górze powinny być niżej od zmierzonej wysokości środka lampy o te 1,2% czyli przy 10m odległości o 12 cm w dół.

Kierunek w poziomie natomiast, ma być przedłużeniem równolegle

z osia symetrii pojazdu. Wystarczy w przypadku jednakowego rozstawu kół przednich jak i tylnych za pomocą długiej listwy na podłożu wyznaczyć prostą aż do ściany i dalej poziomicą na ścianie.

Na końcu obniżamy kierunek wiązki światlnej korektorem wysokości świateł (obok kierownicy) i sprawdzamy czy po wróceniu w położenie pierwotne (zerowe) wiązka światła wraca do prawidłowej wyregulowanej pozycji.

Jeżeli regulacja korektorami przebiega skokowo, z oporem lub wiązka nie wraca w położnie pierwotne spradzić prawidłowość umieszczenia żarówki światła postojowego, oraz H4. Może się okazać że należy delikatnie posmarować silikonem technicznym(dość trudne w wykonaniu z uwagi na słaby dostęp) przeguby kulkowe wewnątrz lampy na których zawieszony jest odbłyśnik.

Najlepszy silikon techniczny bo taki twardy o wyższej tem płynięcia mają w energetyce do smarowania izolatorów i innych dupereli.

Napisano

Jeżeli ślady są po brudnej wodzie która dostała się z ulicy i po jakims czasie wyschła w środku lampy to można dodać cilit kamień i rdza do wody z ludwisiem.

W unie miałem przez parę dni akwarium w lampie. Jak rybki sie wyprowadziły pozostał taki syf że tylko cilit dał temu radę smile.gif

Napisano

> Myslalem kiedys o wyczyszczeniu przednich lamp, ale aby

> wyjac cala lampe trzeba odkrecic zderzak

> W P2 najczesciej brudzi sie "szybka" od srodka z powodu

> parowania lampy i pozostawieniu przez pare brudu po

> wewnetrznej stronie tej szybki Jedyna metoda

> pozostaje jak wspomniales siakis drucik, plastik,

> kijek z zamocowanym na koncu materialem i wpychanie

> go do lampy przez otwor na zarowke swiatel

> drogowych

> O ile pewnie da sie wyczyscic "szybke" w okolicy

> swiatelka mijania i drogowego, o tyle w tzw. "rogu"

> (okolice lampek halogenowych lub jesli ktos nie

> posiada halogenow okolice zaslepek ) gdzie mi

> najwiecej brudu zostalo raczej ciezko bedzie

> poradzic sobie ta metoda (drucikiem)

> REASUMUJAC mam brudne lampy od srodka

też kiedyś (latem zeszłego roku) czyściłem patyczkiem, ale: soczewki świateł drogowych zlosnik.gif szybke olałem. oink.gif

jak zrobiłem jedna i właczyłem światła - to wiedziałem, że z drugą też się bedzie trza pomęczyć.

Efekt był ok.gif jak by zapodać 85W żarówy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Tyle, że mi nic nie wybuchało.... hehe.gif jak któremuś z mieszkańcowi MOJEGO osiedla yay.gif

Napisano

> też kiedyś (latem zeszłego roku) czyściłem patyczkiem,

Grzebales w dziurce zlosnik.gif

> ale: soczewki świateł

> drogowych

Soczewki drogowych? hmm.gif Masz na mysli lustra? hmm.gif

Napisano

> Jeżeli ślady są po brudnej wodzie która dostała się z ulicy i po jakims

> czasie wyschła w środku lampy to można dodać cilit kamień i rdza do

> wody z ludwisiem.

No ale trzeba chyba lampe wyjmowac niewiem.gif

Napisano

> Grzebales w dziurce

> Soczewki drogowych? Masz na mysli lustra?

chodziło oczywista o mijania oink.gif

Napisano
  • Autor

> No ale trzeba chyba lampe wyjmowac

No tak - u mnie w słoniu trza było tylko grila odkręcić wyjąć kierunki potem wtyczki od świateł i korektorów a na końcu kilka śrubek i reflektory już moje. A potem dalsze rozmontowanie (korektory i żarówki) i do kąpieli :D.

Napisano

Ale qrde macie problemy....zapodajcie sobie żarówki 90/110 i z dyńki! rotfl.gif

Napisano

> Ale qrde macie problemy....zapodajcie sobie żarówki 90/110 i z

> dyńki!

No to jeszcze większy problem. Jak lampa w srodku zasyfiona to za mocna zarowka potrafi wtedy wiecej szkod narobic, bo sie wszystko niemilosiernie nagrzewa. Wtedy nic tylko kupic nowa lampe smile.gif

Po co ladowac nieregulaminowe zarowki jak wystarczy wyczyscic.

Zyrandol w domu jak ci sie zabrudzi i gorzej widac to zmieniasz zarowke na mocnijsza czy go czyscisz ?

Napisano

> No tak - u mnie w słoniu trza było tylko grila odkręcić wyjąć

> kierunki potem wtyczki od świateł i korektorów a na końcu

> kilka śrubek i reflektory już moje. A potem dalsze

> rozmontowanie (korektory i żarówki) i do kąpieli :D.

w PII, kilkanaście śrubek od zderzaka, zdjęcie zderzaka bez porysowania lakieru, 3 śrukni od świateł, i reflektor zdjęty. mozntaz w powrotną stone, + regulacja świateł.

to była wersja light dla nie posiadających osłony pod silnikiem. dla posiadającycvh: współczuję.

Napisano

> No to jeszcze większy problem. Jak lampa w srodku zasyfiona to za

> mocna zarowka potrafi wtedy wiecej szkod narobic, bo sie

> wszystko niemilosiernie nagrzewa. Wtedy nic tylko kupic nowa

> lampe

> Po co ladowac nieregulaminowe zarowki jak wystarczy wyczyscic.

> Zyrandol w domu jak ci sie zabrudzi i gorzej widac to zmieniasz

> zarowke na mocnijsza czy go czyscisz ?

lampy mam nówki - wymienione po dzwonie, buhahahhahaaaaa

rotfl.gifboozing.gif

Napisano

> lampy mam nówki - wymienione po dzwonie, buhahahhahaaaaa

Będziesz się śmiał jak Ci spłowieją odbłyśniki albo załapiesz się mandacik.

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.