Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC sequent 24 Chevrolet orlando

Featured Replies

Napisano

witam mam taki problem w autku:

podczas jazdy przy dużej prędkości obrotowej przechodzi na benzynę i piszczy jakby nie było gazu....

czytałem po forach i wiele ludzi ma ten sam problem ale nie znalazłem jakiś konkretnych informacji co z tym zrobić.

ciśnienie gazu na wolnych obrotach 1.5bar

map- OEM

temperatury wszystkie w porządku

Napisano

> ciśnienie gazu na wolnych obrotach 1.5bar

A sprawdziłeś coś tak prozaicznego jak max obroty?

przeczenie.jpg

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

a w którym miejscu to znaleźć w programie sequent P&D?

jeszcze mi sie przypomniało że czasem sie przełączy na postoju jak gwałtownie wcisnę pedał gazu oraz jak jadę np. na 3 biegu i obroty są ok 5000-5500obr/min i zdejmę nogę z gazu i po chwili dodam do podłogi to za każdym razem wyrzuca gaz.

Napisano

Udało Ci się zmusić mnie do przejścia się do samochodu.

> a w którym miejscu to znaleźć w programie sequent P&D?

Ustawienia > Przełącznik > Zaawansowane.

> jeszcze mi sie przypomniało że czasem sie przełączy na postoju jak gwałtownie wcisnę pedał gazu

> oraz jak jadę np. na 3 biegu i obroty są ok 5000-5500obr/min i zdejmę nogę z gazu i po chwili

> dodam do podłogi to za każdym razem wyrzuca gaz.

Skąd brany sygnał obrotów?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

AUTO to chevrolet Orlando silnik 1.8 140KM taki sam jak w oplu Z18XER

sygnał obrotów w programie jest ustawiony: "sygnał cewki"

Napisano

> sygnał obrotów w programie jest ustawiony: "sygnał cewki"

Podłącz komputer (P&D) i zobacz czy przy opisywanej przegazówce i/lub przy schodzeniu z wysokich obrotów, nie gubi obrotów.

W Stilo miałem podobne jaja, gubił sygnał obrotów i potrafił zgasnąć, okazało się, że branie sygnału z cewki, było kiepskim pomysłem, trzeba brać z Czujnika Położenia Wału.

Albo jest to urok Stilo albo tej instalacji, wydaje mi się, że podczas cut-off Stilo nie podaje iskry, więc nie ma sygnału, możliwe, że u Ciebie jest podobnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

to akurat patrzyłem i obroty widzi tylko przy schodzeniu z obrotów zatrzymuje się i tak stopniowo z takim opóźnieniem spadają te obroty ale nie spadają do zera nigdy

Napisano

> to akurat patrzyłem i obroty widzi tylko przy schodzeniu z obrotów zatrzymuje się i tak stopniowo z

> takim opóźnieniem spadają te obroty ale nie spadają do zera nigdy

Czy tempo schodzenia z obrotów jest identyczne w oprogramowaniu i w rzeczywistości?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

nie w rzeczywistości no to poprostu schodzą normalnie a w programie zatrzymują sie po drodze przykładowo przy dodaniu gazu do podłogi i puszczeniu obroty silnika są już ok 1000obr/min a w programie przez chwilkę ok np 3tys obr/min tak jak pisałem nie schodzą te obroty w programie płynnie tylko tak "skokowo"

Napisano

> nie w rzeczywistości no to poprostu schodzą normalnie a w programie zatrzymują sie po drodze

> przykładowo przy dodaniu gazu do podłogi i puszczeniu obroty silnika są już ok 1000obr/min a w

> programie przez chwilkę ok np 3tys obr/min tak jak pisałem nie schodzą te obroty w programie

> płynnie tylko tak "skokowo"

To zacznij od tego, ja bym przepiął się w CPW a następnie zmienił ustawienia w P&D.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

jutro podepne sie do CRUZA i zobacze z czego on ma obroty

Napisano
  • Autor

no podpiołem dzisiaj cruza i ten w którym nie ma problemów sygnał obrotów na z czujnika położenia wału

Napisano

> no podpiołem dzisiaj cruza i ten w którym nie ma problemów sygnał obrotów na z czujnika położenia

> wału

Dobry wybór. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

no więc tak:

okazało się że czujnik miał dobrze wpięty tylko źle wprogramowany przeprogramowanie nic nie dało;/

ponadto sprawdziłem ciśnienia delta podczas jazdy no i nie spada poniżej tych 700mbar

no i rozkładam ręce

Napisano

> no więc tak:

> okazało się że czujnik miał dobrze wpięty tylko źle wprogramowany przeprogramowanie nic nie dało;/

> ponadto sprawdziłem ciśnienia delta podczas jazdy no i nie spada poniżej tych 700mbar

> no i rozkładam ręce

Czy wciąż obroty w rzeczywistości spadają szybciej niż P&D pokazuje?

Jeśli tak to przepiąć się w CPW i dostosować ustawienia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

powiem Ci tak:

podczas hamowania silnikiem obroty wcale nie spadają dopuki nie dotknę pedału gazu wtedy pokazuje już rzeczywiste

Napisano

> powiem Ci tak:

> podczas hamowania silnikiem obroty wcale nie spadają dopuki nie dotknę pedału gazu wtedy pokazuje

> już rzeczywiste

10 minut roboty i masz przełączone, nie ma o czym deliberować, trzeba sprawdzić.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

no ale właśnie patrzyłem po schemacie no i czujnik od położenia wału idzie do sterownika silnika biało- czarnym kablem no i w ten jest wpięty szary od gazu

Napisano

> no ale właśnie patrzyłem po schemacie no i czujnik od położenia wału idzie do sterownika silnika

> biało- czarnym kablem no i w ten jest wpięty szary od gazu

Gdyby był wpięty CPW a w sterowniku od LPG ustawiony jako cewka to pokazywałby wartości z czapy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> no ale właśnie patrzyłem po schemacie no i czujnik od położenia wału idzie do sterownika silnika

> biało- czarnym kablem no i w ten jest wpięty szary od gazu

Zmień ustawienia w P&D na CPW, a następnie dokonaj kalibracji sygnału w Ustawienia/RPM/automatyczna kalibracja. Potwierdź wszystkie komendy, które wyskoczą.