Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczący bojler...

Featured Replies

Napisano

Czegoś takiego jeszcze nie spotkałem...

Jest sobie XIp. budynek, słupek, pamiętający Gierka. Ciśnienie wody zawsze było na ostatnich pietrach niestabilne ale dzisiaj jest jakiś dramat. Od maksymalnego do zera i tak w kółko. Wodomierze szaleją.

No i pojawił się problem z bojlerem. Przy każdym wahnięciu ciśnienia rozlega się przeraźliwe wycie, piszczenie, skrzypienie. Jak w starym kranie.

Wystarczy zakręcić zawód dopływu wody do zasobnika i jest OK.

Jak myślicie, czy zawór zwrotny na zasilaniu bojlera pomoże? Bo mi gości straszy.

hmm.gif

Napisano

> Czegoś takiego jeszcze nie spotkałem...

> Jest sobie XIp. budynek, słupek, pamiętający Gierka. Ciśnienie wody zawsze było na ostatnich

> pietrach niestabilne ale dzisiaj jest jakiś dramat. Od maksymalnego do zera i tak w kółko.

> Wodomierze szaleją.

> No i pojawił się problem z bojlerem. Przy każdym wahnięciu ciśnienia rozlega się przeraźliwe wycie,

> piszczenie, skrzypienie. Jak w starym kranie.

> Wystarczy zakręcić zawód dopływu wody do zasobnika i jest OK.

> Jak myślicie, czy zawór zwrotny na zasilaniu bojlera pomoże? Bo mi gości straszy.

Na 99% zawór. Nic innego dławiącego przepływ tam nie ma.

Napisano
  • Autor

> Na 99% zawór. Nic innego dławiącego przepływ tam nie ma.

Tylko,że tam nie ma zaworu zwrotnego. Kulowy raczej nie piszczy? Jest tylko zwykły zawór bezpieczeństwa. Z resztą nowy. Całość ma 2 miesiące. Tyle, że chińszczyzna.

Zastanawiam się czy dołożenie zaworu zwrotnego albo wymiana na zintegrowany bezpieczeństwa ze zwrotnym pomogłaby?

Napisano
  • Autor

> Na 99% zawór. Nic innego dławiącego przepływ tam nie ma.

Tylko,że tam nie ma zaworu zwrotnego. Kulowy raczej nie piszczy? Jest tylko zwykły zawór bezpieczeństwa. Z resztą nowy. Całość ma 2 miesiące. Tyle, że chińszczyzna.

Zastanawiam się czy dołożenie zaworu zwrotnego albo wymiana na zintegrowany bezpieczeństwa ze zwrotnym pomogłaby?

Wszystko wskazuje na to, że piszczy w momencie spadku ciśnienia, kiedy trochę wody cofa się do rur. Przy prawidłowym kierunku przepływu nigdy nie piszczało i nie piszczy przy odkręconym kranie. Nie ważne czy słabo czy mocno odkręcony.

Napisano

Joki, ale zawór bezpieczeństwa bez zwrotnego nie ma racji bytu, bo i tak nie zadziała, także ten zwrotny to raz, dwa, może jakiś reduktor ciśnienia wody byś założył, ti wtedy chociaż na max nie będzie ci skakać to ciśnienie

Napisano

Pisząc o zaworze zwrotnym miałem na myśli zawór bezpieczeństwa ze zintegrowanym zaworem zwrotnym.

Napisano
  • Autor

> Pisząc o zaworze zwrotnym miałem na myśli zawór bezpieczeństwa ze zintegrowanym zaworem zwrotnym.

Chyba taki zamontuję na szybko, bo w komplecie był zwykły, bezpieczeństwa bez zwrotnego.

Dzisiaj piszczenia ciąg dalszy. Ciekawe czy sąsiedzi spali? wink.gif

Wymyśliłem, że dam docelowo zwrotny przed licznikiem bo mi fikcyjne zużycie prze te ruchy wody nabija. I jeszcze naczynie wzbiorcze na zasilaniu bojlera aby wyrównać ciśnienie.

Ma to sens? To ostatnie, XI piętro? Jeśli naczynie będzie za głównym zwrotnym to chyba nie będę stabilizował ciśnienia w całym pionie?

Napisano

Zara moment... pytanie nr 1 - przy obecnej konfiguracji przedtem nie piszczało, a teraz piszczy ?

Teraz rzecz nr 2, za którą zjedzą mnie użytkownicy.. Ja bym testowo zaślepił zawór bezpieczeństwa i sprawdził czy będzie piszczeć. Oczywiście nie zostawiać tego bez dozoru, np. przez godzinę obserwować co i jak - może on przepuszcza "wstecz" ?

Napisano
  • Autor

> Zara moment... pytanie nr 1 - przy obecnej konfiguracji przedtem nie piszczało, a teraz piszczy ?

Tak. Trzy miesiące nie piszczało i nagle wczoraj zaczęło. Z tym, że wczoraj zaczęły się też ekstremalne zmiany ciśnienia. Z pionów ciągle powietrze idzie z wodą i w ogóle cala instalacja w bloku bulgocze co chwilę. Wodomierze bujają się to do przodu to do tyłu, przy zakręconych kranach. Przy każdym cofnięciu wody, piszczy. Rura zasilająca bojler jest gorąca nawet metr od niego, co oznacza, że woda z bojlera cofa się.

> Teraz rzecz nr 2, za którą zjedzą mnie użytkownicy.. Ja bym testowo zaślepił zawór bezpieczeństwa i

> sprawdził czy będzie piszczeć. Oczywiście nie zostawiać tego bez dozoru, np. przez godzinę

> obserwować co i jak - może on przepuszcza "wstecz" ?

Na razie puszczałem z niego wodę ale to nic nie daje. Ewidentnie wewnątrz zaworu. Już poszukałem na sieci, że te zintegrowane zawory często piszczą ale przy normalnym kierunku przepływu. Poza tym tu mam ewidentne cofanie. Może po prostu zawór zwrotny w tym bezpieczeństwa (bo już nie wiem czy nie jest przypadkiem zintegrowany) się popsuł?

Jutro rano zaczynem od jego wymiany, póki nie ma gości.

Napisano

No jak masz na wymianę to nie ma problemu smile.gif

Jak nie zepsuje Ci to estetyki pomieszczenia, to możesz dać za licznikiem zwrotny oraz ewentualnie jakieś 10l przeponowe naczynko.

Napisano
  • Autor

> No jak masz na wymianę to nie ma problemu

> Jak nie zepsuje Ci to estetyki pomieszczenia, to możesz dać za licznikiem zwrotny oraz ewentualnie

> jakieś 10l przeponowe naczynko.

Problem w tym, że za licznikiem dać nie mogę. Wszystko już zamurowane a licznik zaplombowany. Z urzędnikami miesiąc załatwiania żeby znowu zaplombowali... Wyjście bezpośrednio za licznikiem jeszcze jedno mam zaślepione na drugi bojler, więc mogę tam wpiąć się z przeponowym.

Za to śrubunek przed licznikiem mam niezaplombowany. Przed licznikiem nie mogę dać zwrotnego?

Napisano

Dla wody jest to obojętne gdzie dasz, tylko, żeby przy wymianie wodomierza nikt się nie czepił, że coś dołożyłeś przed lcznikiem.

U mnie dzwonisz, że masz awarię i przychodza kiedyś tam plombować jak się umówisz. Może wpierw zapytaj u Twoich władz jak to wygląda - może nie tak źle ?