Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy Xsara Picasso 1.6 16 V 2006 r. silnik NFU 5

Featured Replies

Napisano

Dobry wieczór. Niestety ucieka mi gdzies płyn chłodniczy z XP. Może niezbyt duzo, bo od 11.2009 do dzisiaj dolałem 2 litry, ale już konieczna jest kolejna dolewka. Nie chce jednak kupować drogiego oryginalnego płynu ok. 50 zl za 2 litry. Czy możecie powiedziec który dobry płyn będzie fajnym zamiennikiem za citroenowski? A moze nie zmieniac? Niestety nie wiem i liczę na kolegów.

Xp ma 120 tys km teraz. Zaistalowana inst. LPG. przy 60.000 km.Widzę na niej słabe zielone zacieki na rurkach miedzianych (chyba płyn). Brak masła na korkach oleju i płynu chłodniczego. Byla zmieniana uszczelka pod klawiaturą przy 60.000 km.(osadzona na silikonie). Cieknie stamtąd olej. W ogóle silnik zaflejony olejem przy wspomaganiu kierownicy, filtrze oleju.

Pozdrawiam i dzięki 30.GIF

Napisano

> Dobry wieczór. Niestety ucieka mi gdzies płyn chłodniczy z XP. Może niezbyt duzo, bo od 11.2009 do

> dzisiaj dolałem 2 litry, ale już konieczna jest kolejna dolewka. Nie chce jednak kupować

> drogiego oryginalnego płynu ok. 50 zl za 2 litry. Czy możecie powiedziec który dobry płyn

> będzie fajnym zamiennikiem za citroenowski? A moze nie zmieniac? Niestety nie wiem i liczę na

> kolegów.

> Xp ma 120 tys km teraz. Zaistalowana inst. LPG. przy 60.000 km.Widzę na niej słabe zielone zacieki

> na rurkach miedzianych (chyba płyn). Brak masła na korkach oleju i płynu chłodniczego. Byla

> zmieniana uszczelka pod klawiaturą przy 60.000 km.(osadzona na silikonie). Cieknie stamtąd

> olej. W ogóle silnik zaflejony olejem przy wspomaganiu kierownicy, filtrze oleju.

> Pozdrawiam i dzięki

Kup 1l Prestone i dolej/dolewaj.

Co do ubytku to przy tak minimalnym, prawie 5 lat 2l, to stawiam na korek zbiornika płynu. Z czasem zaczyna puszczać i gorący płyn zaczyna się nim wydostawać i od razu odparowuje. Czasami widać na zbiorniku takie zaschnięte zacieki. Koszt nowego to ~25 PLN.

Uszczelka klawiatury - po prostu kup nową i wymieć, stara pomimo że na silikonie stwardniała i puszcza, notabene NIE montuj nowej na silikon, tylko palcem posmaruj olejem przez montażem.

Napisano

> Dobry wieczór. Niestety ucieka mi gdzies płyn chłodniczy z XP. Może niezbyt duzo, bo od 11.2009 do

> dzisiaj dolałem 2 litry, ale już konieczna jest kolejna dolewka. Nie chce jednak kupować

> drogiego oryginalnego płynu ok. 50 zl za 2 litry. Czy możecie powiedziec który dobry płyn

> będzie fajnym zamiennikiem za citroenowski? A moze nie zmieniac? Niestety nie wiem i liczę na

> kolegów.

> Xp ma 120 tys km teraz. Zaistalowana inst. LPG. przy 60.000 km.Widzę na niej słabe zielone zacieki

> na rurkach miedzianych (chyba płyn). Brak masła na korkach oleju i płynu chłodniczego. Byla

> zmieniana uszczelka pod klawiaturą przy 60.000 km.(osadzona na silikonie). Cieknie stamtąd

> olej. W ogóle silnik zaflejony olejem przy wspomaganiu kierownicy, filtrze oleju.

> Pozdrawiam i dzięki

Płyn powinien być bezkrzemianowy w technologii OAT, ponieważ nie zawsze producent na opakowaniu umieszcza normę PSA szukaj po prostu płynów spełniających G12+.

Tani i dobry płyn ma Inter Cars pod marką 4Max - jest robiony na bazie BASF'a.