Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chwalę się - domek prawie na drzewie

Featured Replies

Napisano

Jeden z chłopaków u kolegi zobaczył domek na drzewie, zapytał czy byśmy nie zrobili u nas. I się zaczęło...

Jako, że rosną u nas same brzozy oraz niezbyt miałem ochotę przybijać coś do nich postanowiliśmy zrobić domek koło drzewa na własnych 4 nogach zlosnik.gif

Zupełnie bez planu ale miało być wszystko i tak: podest 180x180 na wysokości 220 nad ziemią. Dach z plandeki, huśtawka albo dwie, zjeżdżalnia, lina z węzłami do wspinania i możliwość wspinania się po drzewie oraz drabinka sznurowa. Doszedł jeszcze mostek linowy między drzewami.

Na razie wzięliśmy się do pracy czyli kupiliśmy materiały i zaprosiliśmy dziadka bo potrzebne dwie dorosłe osoby a dziadek bardzo ładnie pracuje z wnukami zlosnik.gif

Materiał - 4 kotwy 9x9 i 4 kantówki 9x9x300, 5 legarów 5x9x180, deski trójki 15x3x180 i trochę gratów z 'metalowego'. Potem dwie puszki drewnochronu (brązowa i zielona), siatka maskująca z allegro 6x1m, oryginalna lina strażacka i 20 metrów linki polipropylenowej 10mm. Następnie trochę kantówek 5x5 na drabinkę.

Jeszcze wszystko nie dokończone bo chłopaki wyjechali, jak wrócą to będziemy kontynuować robotę. Na razie wygląda tak:

https://plus.google.com/u/0/photos/106652594596851391889/albums/6029151271546532705

20140612_204128_1.jpg

Napisano

Fajny! Dałbym jeszcze jakąś poprzeczkę pod tę siatkę - co by dziecka nie pospadały. wink.gif

P.S. Dziadek panda jeździ? panic.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Fajny! Dałbym jeszcze jakąś poprzeczkę pod tę siatkę - co by dziecka nie pospadały.

Jak pospadają to się nauczą i drugi raz będą uważać... zlosnik.gif

Będą poprzeczki. Tylko na razie nie wiadomo gdzie jeszcze będą tam wejścia, gdzie zjeżdżalnia i gdzie wyjście na mostek linowy. Dlatego daliśmy tak profilaktycznie z dwóch stron dla usztywnienia konstrukcji. I tak się trochę buja na boki (na tych kotwach) ale 3 dorosłe osoby i 5 dzieci na raz testowało zlosnik.gif

A na razie więcej nie robię bo czekam na dzieciaki jak wrócą.

Jedynie to pomalowałem sam bez nich bo ostatnio jak chcieli pomagać przy malowaniu ogrodzenia to nawdychali się za dużo rozpuszczalnika z farby zlosnik.gif

2012-09-30+12.54.50.jpg

> P.S. Dziadek panda jeździ?

No jeździ. I babcia też. Dlatego Pandą właśnie zlosnik.gif

Napisano

Śruby poobcinac a tak to miodzio robota ok.gif

Napisano
  • Autor

> Śruby poobcinac a tak to miodzio robota

Poobcinam tylko jeszcze za wcześnie. Może coś dojść i wtedy się przydadzą dłuższe. Na przykład do jednej z nich doczepiłem drabinkę. Na fotce w poscie widać.

Napisano

te kotwy na 4 nogi masz osadzone bezposrednio w ziemi czy w betonie?

nie siada ci pod ciezarem np jakbys Ty tam wszedl.

No i jak ze stabilmoscia gdybys wszedl i zaczał bujac to jest sztywno czy kołysze ?

Napisano
  • Autor

> te kotwy na 4 nogi masz osadzone bezposrednio w ziemi czy w betonie?

W ziemi. Mają 75 albo 90cm (nie pamiętam)

> nie siada ci pod ciezarem np jakbys Ty tam wszedl.

Wchodziliśmy w 3 dorosłe osoby i 5 dzieci. Około 300kg i nie siadło.

> No i jak ze stabilmoscia gdybys wszedl i zaczał bujac to jest sztywno czy kołysze ?

Kołysało się. Nie na miejscach gdzie skręcałem tylko właśnie na kotwach. Jak już wszystko skończymy to zobaczymy jak będzie.

Na razie na kołysanie pomogło przyczepienie drabinki na stałe. Jest z jednej strony na mniejszych kotwach w ziemi a z drugiej przykręcona do konstrukcji. Oraz dałem taką jakby rozpórkę między brzozami. Przykręconą do konstrukcji i zapartą między dwa drzewa. Jeszcze nie wiem co się stanie jak będzie mocny wiatr machał drzewami zlosnik.gif

Napisano

> W ziemi. Mają 75 albo 90cm (nie pamiętam)

> Wchodziliśmy w 3 dorosłe osoby i 5 dzieci. Około 300kg i nie siadło.

> Kołysało się. Nie na miejscach gdzie skręcałem tylko właśnie na kotwach. Jak już wszystko skończymy

> to zobaczymy jak będzie.

> Na razie na kołysanie pomogło przyczepienie drabinki na stałe. Jest z jednej strony na mniejszych

> kotwach w ziemi a z drugiej przykręcona do konstrukcji. Oraz dałem taką jakby rozpórkę między

> brzozami. Przykręconą do konstrukcji i zapartą między dwa drzewa. Jeszcze nie wiem co się

> stanie jak będzie mocny wiatr machał drzewami

nagrywac nowy program dla doscovery siła wiatru fly.gif

Napisano
  • Autor

> nagrywac nowy program dla doscovery siła wiatru

zlosnik.gif

Od ziemi to się na pewno nie oderwie. Tylko te brzozy między którymi jest rozpórka (a jest na 3 metrach nad ziemią) jak się zaczną giąć to...

Na szczęście najpewniej obie będą się giąć w tą samą stronę. Mam tyko nadzieję, że nie więcej niż parę (10?) centymetrów.

No i jeszcze docelowo oliwkowo-zielona plandeka zamontowana skośnie między drzewami jako dach. Ta plandeka to akurat będzie w stanie odlecieć z wiatrem i chyba na jesień będę zdejmował i owijał nią tą konstrukcję na zimę. hmm.gif

Albo i nie będę owijał. Zasadniczo najmłodszy syn ma 2 lata więc całość ma wytrzymać jakieś 8 lat a potem będzie ognisko. Jak będzie z czego.

Napisano

> Od ziemi to się na pewno nie oderwie. Tylko te brzozy między którymi jest rozpórka (a jest na 3

> metrach nad ziemią) jak się zaczną giąć to...

> Na szczęście najpewniej obie będą się giąć w tą samą stronę. Mam tyko nadzieję, że nie więcej niż

> parę (10?) centymetrów.

> No i jeszcze docelowo oliwkowo-zielona plandeka zamontowana skośnie między drzewami jako dach. Ta

> plandeka to akurat będzie w stanie odlecieć z wiatrem i chyba na jesień będę zdejmował i

> owijał nią tą konstrukcję na zimę.

> Albo i nie będę owijał. Zasadniczo najmłodszy syn ma 2 lata więc całość ma wytrzymać jakieś 8 lat a

> potem będzie ognisko. Jak będzie z czego.

Pamiętaj już jedna brzoza była

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj już jedna brzoza była

hahaha.gif

Moja jest wzmocniona. Przetnie każdy samolot. zlosnik.gif