Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak najprościej połączyć pod kątem 90 stopni....

Featured Replies

Napisano

...rury dwucalowe? Nagwintować i złączkami hydraulicznymi, czy ściąć pod kątem 45 stopni, przewiercić i ściągnąć śrubą? niewiem.gif

Spawarki nie mam. buu.gif

Napisano

Zależy jak mocne ma to być połączenie bo śruba prędzej się podda niż złącze hydrauliczne. No i kwestia tego czy zależy Ci na ostrym zakończeniu kąta (połączenie pod kątem 45') czy też nie (złącze hydrauliczne).

Osobiście wybrałbym opcję ze złączką hydrauliczną, albo znalazłbym kogoś kto mi to ładnie zespawa.

Na ściągnięcie śrubą zdecydowałbym się w przypadku profili o jakimś niedużym przekroju smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy jak mocne ma to być połączenie bo śruba prędzej się podda niż złącze hydrauliczne. No i

> kwestia tego czy zależy Ci na ostrym zakończeniu kąta (połączenie pod kątem 45') czy też nie

> (złącze hydrauliczne).

> Osobiście wybrałbym opcję ze złączką hydrauliczną, albo znalazłbym kogoś kto mi to ładnie zespawa.

A są jakieś takie małe przenośne spawarki, co by ktoś ze sprzętem przyjechał?

Napisano

> ...rury dwucalowe? Nagwintować i złączkami hydraulicznymi, czy ściąć pod kątem 45 stopni,

> przewiercić i ściągnąć śrubą?

> Spawarki nie mam.

A masz narzynki, aby nagwintować rurę 2"? wink.gif Jak przy spawaniu potrzebne jest zaokroąglenie, to można taki narożnik zamiast z 2 kawałków, to spawać z 3, albo pospawać z 2, a narożnik ściąć i wstawić łatkę z kawałka rurki. Jak do czegoś potrzebujesz rury 2", to można to poskręcać szpilkami, ale oprócz szpilki w samym narożniku potrzebny byłby zastrzał, aby się to nie rozleciało.

Napisano

> ...rury dwucalowe? Nagwintować i złączkami hydraulicznymi, czy ściąć pod kątem 45 stopni,

> przewiercić i ściągnąć śrubą?

> Spawarki nie mam.

Rury stalowe, czy z innego materiału?

dranio

Napisano
  • Autor

> A masz narzynki, aby nagwintować rurę 2"?

Zatrudniłbym hydraulika z ex-osiedla. grinser006.gif

> Jak przy spawaniu potrzebne jest zaokroąglenie, to

> można taki narożnik zamiast z 2 kawałków, to spawać z 3, albo pospawać z 2, a narożnik ściąć i

> wstawić łatkę z kawałka rurki. Jak do czegoś potrzebujesz rury 2", to można to poskręcać

> szpilkami, ale oprócz szpilki w samym narożniku potrzebny byłby zastrzał, aby się to nie

> rozleciało.

Eeee, bez zastrzałów - to bramka ma być. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Rury stalowe, czy z innego materiału?

Mi tam wsio ryba, ale stalowe chyba najtańsze. niewiem.gif

Napisano

> Mi tam wsio ryba, ale stalowe chyba najtańsze.

Pytałem, bo nie każdy stop aluminiowy daje się spawać.

Skoro to ma być bramka, zrobiłbym jak kiedyś w moim przydomowym trzepaku: nagwintował końce rur i nakręcił kolanka.

W dowolnym warsztacie ślusarskim nagwintują Ci te rury.

dranio

Napisano

bramka, zrobiłbym jak kiedyś w moim przydomowym trzepaku: nagwintował końce rur i

> nakręcił kolanka.

ok.gif

Napisano

Pospawałbym/poprosił sąsiada czy za flaszkę pospawa/ nawet zwykłą spawarką MMA wink.gif

Napisano

A ja bym kupił 2 gotowe kolana hamburskie 90 st. 2 calowe (miesiąc temu kupowałem po 7 zł/szt) i pospawał. Nie będzie problemu z docinaniem pod kętem i zwykłą spawarką transformatorową pospawa przysłowiowy Zdzisio za browara. Bramka nie będzie miała ostrych naroży...

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

...ale od kilku dni jest... IThankYou.gif

288357998-bramka.jpg

Teraz czas na piłkochwyt - do następnego roku... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

post-33732-14352529946031_thumb.jpg