Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odblokowanie ręczne hamulca SIII

Featured Replies

Napisano

Jest możliwość odblokowania ręcznie hamulca ręcznego w Sceniku III w przypadku jakiejś awarii czy cuś?W II chyba jest taka opcja hmm.gif

Napisano

> A w temacie?Doczytałem że III już nie ma podatnych na awarie linek tylko jakieś serwa osobno na

> każde koło.Prawdopodobnie odblokować takie coś można tylko poprzez odkręcenie tego serwa

Jak sie da to będzie w instrukcji. Jak konstrukcja jest podobna do l3 a pewnie tak jest bo rocznikowo podobne to da sie bez problemu.

Napisano

> Jest możliwość odblokowania ręcznie hamulca ręcznego w Sceniku III w przypadku jakiejś awarii czy

> cuś?W II chyba jest taka opcja

zobacz po prawej stronie, za nadkolem

o ile nie GS

Napisano
  • Autor

> zobacz po prawej stronie, za nadkolem

> o ile nie GS

A czego tam szukać?Bo jak linek i diwajsa do pociągnięcia to tam linek nie ma palacz.gif

Napisano

Tam nie ma linek, jak w SII. Podobno trzeba odpiąć akumulator. Przecież w instrukcji powinno pisać na ten temat.

Napisano

a między fotelami?

Napisano
  • Autor

> Tam nie ma linek, jak w SII. Podobno trzeba odpiąć akumulator. Przecież w instrukcji powinno pisać

> na ten temat.

W instrukcji jest opis odblokowania hamulca sprawnego,nie ma założonej sytuacji uszkodzenia hamulca.Akumulator odpinałem i nie wydaje mi się żeby hamulec puścił choć specjalnie nie zwracałem na to uwagi-taka sytuacja byłaby wręcz niebezpieczna.

Napisano
  • Autor

> a między fotelami?

niewiem.gif nie ma nic

Napisano

w scenicu III nie ma czegoś takiego jak awaryjne odblokowanie ręcznego, zaciski sa mechaniczne sterowane sygnałem, jedyna możliwość w przypadku awarii to mechaniczne wykręcenie tłoczka przy pomocy klucza, ale bez odpowiedniej wiedzy i zdolności manualnych nie do zrobienia

Napisano
  • Autor

> w scenicu III nie ma czegoś takiego jak awaryjne odblokowanie ręcznego, zaciski sa mechaniczne

> sterowane sygnałem, jedyna możliwość w przypadku awarii to mechaniczne wykręcenie tłoczka przy

> pomocy klucza, ale bez odpowiedniej wiedzy i zdolności manualnych nie do zrobienia

Też mi się tak wydaje-ciekawe czy da radę zrobić to na ulicy zlosnik.gif

ps:z czystej ciekawości palacz.gif

• 7 lat później...
Napisano

Grand Scenic III (2009) - Mnie właśnie dopadła sytuacja z ręcznym. Zaparkowałem, poszedłem do brata do domu, chce wracać do siebie ale ręczny nie odpuszcza.

Kontrolka na dźwigni hamulca miga, nie puszcza przy ruszaniu.  Zajrzałem pod koło i zobaczyłem lekkie uszkodzenie wiązki kabla od tego silniczka. No i teraz problem bo chyba czeka mnie laweta i do mechanika.

Czy jest jakiś sposób aby na odblokować ten ręczny "na ulicy" ?  Słyszałem że ktoś po prostu podał napięcie 12V i silniczek odpuszcza i wtedy można zostawić kabel odpięty.

Czy ktoś próbował ten sposób?