Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 3/6 2.0 - poziom oleju

Featured Replies

Napisano

Witam,

niby rzecz prosta, jestem czlek techniczny i troche aut juz mialem - ale przy tym poleglem. Pierwsze co zrobilem po zakupie to wymiana oleju + filtr. Wg. manuala do suchego silnika wchodzi 4.6L, przy wymianie z filtrem 4.4. Podczas wymiany zostalo wlane 4 litry (cala banka), na drugi dzien sprawdzam i bagnet slabo sie zamacza wiec dolalem 0.5L. Sprawdzam na drugi dzien po dolaniu - w zasadzie tyle ile bylo blush.gif Po przemysleniach dolalem jeszcze 0.5L - i ciagle wyglada jakby bylo minimum. confused.gif

Auto ma dziwaczny jak dla mnie bagnet produkcji forda z aluminiowym dzyndzlem na koncu ktory jest wydrazony i ma 2 kreski min i max. Jakbym nie mierzyl (zimny po nocnym postoju, goracy po 5 min czy po godzinie) dochodzi ledwie do min. Auto stoi poziomo, zawsze staram sie mierzyc w tym samym miejscu.

I teraz dylemat: dolac czy olac? Nie lubie jezdzic z za mala iloscia oleju, wiem czym sie to moze skonczyc, tym bardziej ze lubie okolice redline zlosnik.gif

Zeby bylo smieszniej w manualu jest pokazane ze sa 2 rodzaje bagnetow, a w silniku 2.3 ktory jest rozwierconym 2.0 tez sa 2 bagnety ale do tego 2 rozne nominalne ilosci oleju oslabiony.gif

Napisano

Też mam problem z poziomem ten bagnet to padaka raz mam 3/4 skali a raz pokazuje że mam przelane jakieś 5mm na bagnecie. Ogólnie wlewam zawsze jakieś 300 ml mniej niż podaje producent i jest ok.

Napisano

Nie wiem jak w 2.0 i 2.3. W 2.3 turbo ważne żeby wkładać tą samą stroną i wtedy jest powtarzalnie

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak w 2.0 i 2.3. W 2.3 turbo ważne żeby wkładać tą samą stroną i wtedy jest powtarzalnie

ten bagnet da sie imho wlozyc tylko w jedna strone bo ma wyciecie w ktore wchodzi dynks na pokrywie zaworow.