Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak prawnie przepisać na kogoś samochód ??

Featured Replies

Napisano

Witam

Sprawa wygląda tak:

Przypuśćmy, że ktoś chce mi podarować samochód. Nie sprzedać a oddać za darmo. zlosnik.gif

Co muszę zrobić, gdzie się udać, jakie dokumenty no i... ile zapłacić i komu? frown.gif

Napisano

> Witam

> Sprawa wygląda tak:

> Przypuśćmy, że ktoś chce mi podarować samochód. Nie sprzedać a oddać

> za darmo.

> Co muszę zrobić, gdzie się udać, jakie dokumenty no i... ile zapłacić

> i komu?

Nie jestem w tym temacie specjalistą ale chyba umowa darowizny by wchodziła w to zagadnienie i pewnie podatek od niej ale ile niewiem.gif

P.S.

Też bym chciał mieć takie zmartwienie biglaugh.gif

Napisano

Dzwoń do skarbówki, powiedz kto komu i co daruje (oczywiście chodzi o ustalenie stopnia pokrewieństwa i wartości auta). Powiedzą Ci ile zapłacisz ewentualnego podatku. Wtedy napiszecie umowę darowizny, z którą udacie się do odpowiedniego wydziału komunikacji gdzie przerejestrują auto no i ewentualnie do skarbówki zapłacić frycowe. To tyle (no chyba że się mylę wink.gif)

Napisano

Sam to ostatnio sprawdzałem...

Jeśli obdarowującym jest ktoś z rodziny to i tak ma limit na darowizny (o\ok. 10 kPLN).

Jeśli to ktoś obcy - płacisz podatek (8% lub 10% - nie pamiętam).

W każdym razie dużo więcej niż podatek od kupna (2%)

Napisano

> Przypuśćmy, że ktoś chce mi podarować samochód. Nie sprzedać a oddać

> za darmo.

> Co muszę zrobić, gdzie się udać, jakie dokumenty no i... ile zapłacić

> i komu?

Jeśli jest to rodzina i wartość do 10 tyś zł do można to zrobic darowizną, wtedy płacisz chyba tylko notariuszowi.

Jeśli nie jest to rodzina, albo wartość większa niż 10 tyś to lepiej spisać umowę kupna sprzedaży i zapłacić 2% podatku, ale nie od kwoty za którą sprzedałeś tylko takiej jaką US ma w swoich tabelach.

Napisano

> jakiemu notariuszowi,chłopie

zaden notariusz....

jezeli wartosc pojazdu nie przekracza 9tys z kawalkiem i obdarowujacym jest ktos z rodziny- nie placisz wogole nic, piszesz umowe darowizny (ze ktos tam komus tam daruje czesc lub calosc pojazdu takiej i takiej marki podajesz numery rej, silnika) zanosisz do urzedu komunikacji oni przerejestrowuja furaka a potem idziesz do urzedu skarbowego i dajesz im umowe darowizny i wsio....

jezeli kwota jest wieksza to nie wiem co i jak, ale na pewno cos zaplacisz...

Napisano

> jakiemu notariuszowi,chłopie

A takiemu, że umowa darowizny MOŻE (nie musi) być potwierdzona w kancelarii notarialnej.

Po drugie kwota wolna od podatku w I grupie podatkowej, do której zalicza się: małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, zięcia, synową, rodzeństwo, ojczyma, macochę i teściów - wynosi 9.637 złotych,

Po trzecie - jeżeli nie posiadasz wysokich dochodów lub nie pracujesz i chcesz "zakombinować" z 2 procentowym podatkiem od kupna - to w takim przypadku istnieje możliwość że będziesz musiał się spowiadqać w US skąd wziąłeś pieniążki na samochód.

Wszystko zależy oczywiście jakie auto (czyt. jakiej wartości) wchodzi w grę. Bo jeżeli się okaże, że samochód kosztuje np12.000 zł to podatku (od darowizny) zapłacisz od ok. 2400 pln (chyba 7%).

Napisano
  • Autor

Chyba jednak kupno/sprzedaż jest dla mnie najlepszym wyjściem ok.gif

THX ALL

Napisano

u notariusza jak chcesz to możesz sobie nawet umowę kupna - sprzedaży hulajnogi spisać.

Tylko, że jak prawo nie wymaga, to po co koszty bezsensowne robić ? Także zastanów się chwilę co piszesz.

Co do pozostałych rzeczy masz rację. Z dochodami jednak musi być naprawdę ewidentne przegięcie żeby się US przyczepił i udowodnił. Np zarabia 1000 zł netto i kupuje furę za 100 kzł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.