Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rurki ogrzewania podłogowego - na betonie ?

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Otóż remontuję stary dom. Na parterze ,ma być ogrzewanie podłogowe. Wszystko było by ok, gdyby nie to, że nad piwnicą jest strop Kleina, a na nim wylana wylewka betonowa. Piwnica jest akurat pod "przedpokojem", gdzie podłogówka przydałaby się (szczególnie mokrą porą szybciej wysycha woda).

Chciałem już zrezygnować i zamontować tam kaloryfery, ale może można położyć rurki na betonie i zalać ? Powierzchnia to około 6m2, poziom podniósł by się o jakieś 7 (rurka 16mm), co jeszcze byłoby do zaakceptowania, ale nie wiem czy tak można... Oczywiście w razie "W" mogę zostawić sobie podejścia do grzejnika smile.gif

Napisano

Można tylko jeśli nie dasz chociaż kilku cm. izolacji to grzejesz także piwnicę.

wink.gif

Napisano

> Witam

> Otóż remontuję stary dom. Na parterze ,ma być ogrzewanie podłogowe. Wszystko było by ok, gdyby nie

> to, że nad piwnicą jest strop Kleina, a na nim wylana wylewka betonowa. Piwnica jest akurat

> pod "przedpokojem", gdzie podłogówka przydałaby się (szczególnie mokrą porą szybciej wysycha

> woda).

> Chciałem już zrezygnować i zamontować tam kaloryfery, ale może można położyć rurki na betonie i

> zalać ? Powierzchnia to około 6m2, poziom podniósł by się o jakieś 7 (rurka 16mm), co jeszcze

> byłoby do zaakceptowania, ale nie wiem czy tak można... Oczywiście w razie "W" mogę zostawić

> sobie podejścia do grzejnika

Jezeli tak zrobisz to bedziesz mial 2w1, grzana podloge i grzany sufit w piwnicy wink.gif.

Jak chcesz to dobrze zrobic to trzeba by skuc wylewke, dac izolacje, np w postaci pianki Kingspana, ktora ma x2 opor cieplny niz styro, potem folia i rurki, na to wylac anhydryt, ktorego moze byc cieniej niz klasyczna wylewka.

Napisano
  • Autor

> Jezeli tak zrobisz to bedziesz mial 2w1, grzana podloge i grzany sufit w piwnicy .

> Jak chcesz to dobrze zrobic to trzeba by skuc wylewke, dac izolacje, np w postaci pianki Kingspana,

> ktora ma x2 opor cieplny niz styro, potem folia i rurki, na to wylac anhydryt, ktorego moze

> byc cieniej niz klasyczna wylewka.

Wiem wiem, ale czy rurkom nic się nie stanie od leżenia na samym betonie ? Od tarcia czy cos ? Może położyć taką piankę z rolki jak pod panele ? Nie będzie takiego "tarcia".

I pytanie nr 2 - jak wtedy mocować rurki do podłoża ? Do styropianu są spinki, a tak... ?

Napisano

> Wiem wiem, ale czy rurkom nic się nie stanie od leżenia na samym betonie ? Od tarcia czy cos ? Może

> położyć taką piankę z rolki jak pod panele ? Nie będzie takiego "tarcia".

> I pytanie nr 2 - jak wtedy mocować rurki do podłoża ? Do styropianu są spinki, a tak... ?

Tarcie to nie problem, przeciez one pod wylewka nie chodza ! wazne zeby to przyczepic dobrze oraz zaizolowac, wiec daj jak najwiecej pianki + folie, moje jakos dasz rade spinki umocowac.