Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na zimnym silniku szarpie.

Featured Replies

Napisano

Ostatnie zauwazylem taka cos. Przy obecnych temperatuch (0 i ponizej) gdy uruchomie silnik po dluzszym postoju (zimny), podczas przyspieszania sa wyczuwalne jakby lekkie dziury w mocy. Na wolnych obrotach chodzi pieknie rowno. Jak wcisne do deski tez idzie pieknie rowno. Ale jak np jadac 2000rpm dodam mu troch gazu, i czekam az rozpedzie sie do tych powiedzmy 4000rpm to troche szarpie podczas przyspieszania. Gdy sie rozgrzeje efekt ten ustepuje. Podobnie podczas jazdy na gazie efektu tego wogole nie ma, bez wzgledu na to czy zimny czy rozgrzany?

Co moze byc tego przyczyna?

Napisano

witam

mam podobna sytuacje, jak postoi noc to musze przygazowac przy odpalaniu, skacza mu obroty przez chwile, a porem jak jade na niskich obrotach to szarpie, tez za bardzo nie wiem czeu by sie przyjrzec

Napisano
  • Autor

> kable WN ile mają?

Pewnie tyle co samochod czyli juz prawie 9lat.

Myslisz ze to moze byc przyczyna? Ale skoro tak to czemu dzialoby sie to tylko na benzynie, a na gazie nie???

Napisano

mam dokladnie to samo od wczoraj. heh mam nowe kable ngk i siwiece tej samej firmy (maja 2tys). do tego wybuchy na gazie. calkiem zdebialem. nowe kable swiece podmienilem na inne i to samo. nie wiem w co lapki wsadzic - chyba zainwestuje w cewke. jest w motosklepie u mnie za 255 zl warto zaryzykowac

Napisano

ja tez mam nowe kable i swiece tylko ze bosch, silniczek krokowy wyczyscilem bo byl strasznie brudny, bede musial poczytac co tu moze jeszcze by wyczyscic:)

Napisano

ja wyczyscilem wtryski i bylo super a tu od wczoraj mi zaczelo tak poszarpywac frown.gif

Napisano

> Pewnie tyle co samochod czyli juz prawie 9lat.

> Myslisz ze to moze byc przyczyna? Ale skoro tak to czemu dzialoby sie

> to tylko na benzynie, a na gazie nie???

no to jasniej...

któryś wtryskiwacz przytkany...

Napisano

ja wyczyscilem wtryskiwacze i bylo git tydzien a od wczoraj mam to co koles z tematu. myslisz ze sie ponownie zatkalo ?

Napisano

> ja wyczyscilem wtryskiwacze i bylo git tydzien a od wczoraj mam to co

> koles z tematu. myslisz ze sie ponownie zatkalo ?

czyściłeś wg opisu ze śmietnika?

Napisano

> u mnie na nowych i na starych nie ma różnicy

> tak samo szarpie

na gazie czy benzynie?

Napisano

tak. czyscielm tak jak tam pisze i chodzilo git a teraz od wczoraj mi poszarpuje miedzy 2000rpm a 2300rpm

Napisano
  • Autor

Ja sie tez zastanawialem, czy moze w benzynie sie juz troche wody nienazbieralo podczas ostatnich mrozow i czy to nie jest przyczyna?

Dzisiaj juz po napisaniu posta, pojechalem jak bylo chyba z +1,5 stopnia i chodzil pieknie i rowno. Teraz przedchwila jak wracalem i juz bylo -3 to znowu szarpania dopuki sie nie rozgrzal.

Narazie wyjezdza cala benzyne co mam do konca i zaleje nowej. Zobaczymy czy to cos pomoze.

Napisano

U mnie natomiast objawy są nieco inne ale to też chyba wtryskiwacz.

Otóż na zimnym silniku mi nie pali od razu.

Wczoraj auto dostało nowy pasek rozrządu, rozrząd został ustawiony na przyrządach ale problem jest nadal.

W ASO po jeździe próbnej po wymianie rozrządu na examinerze wyszedł błąd wtryskiwacza, goście powiedzieli że możliwe że to z powodu ustawienia rozrządu - mam teraz pojezdzic trochę i w przyszłym tygodniu przyjechać na sprawdzenie raz jeszcze.

Ale myślę że jednak coś jest z tym wtryskiwaczem nie tak bo

problem z zapalaniem nadal występuje (świece wymienione, kable WN ok) i wczoraj mi zgasł na stacji beznyznowej podczas ruszania (raczej nie z mojej winy).

Porażka ile mnie już kosztował ten samochód od czasu zakupu - no ale chcę to wszystko doprowadzić do porządku.

Czy ktoś wie ile kosztuje wtryskiwacz ?, że tak troszkę zmienię temat.

Pozdrawiam autora postu - też jestem z Tarnowa

Napisano

Nie wiem co tam koledzy nizej napisali, wiec moze powtorze.

Jak zimny motor to zalacza ci sie tzw. ssanie (jest automatyczne). Objawia sie to podwyzszonymi obrotami. A w praktyce dziala tak, ze oprocz podwyzszonych obrotow komputer dozuje troche wiecej paliwa tworzac mieszanke nieco bogatsza. Ssanie mozna latwo wylaczyc wykonujac mocne "pukniecie" w pedal gazu. Oczywiscie jak jest totalnie zimny motor to w/w czynnosc nie zadziala.

W kazdym razie jak miesznka jest dosyc bogata to furka staje sie nieco "narowista". Jak na maksa dodasz gazu to leci jak opetana, a jak delikatnie dodasz gazu (nie przesadzajac z obrotami) to jedzie rowniez OK.

Ale generalnie ma prawo szarpac - szczegolnie jak przeciagniesz na obrotach i srednio wcisniesz pedal gazu.

Czyli moim zdaniem wszystko jest OK - powiem wiecej jestem o tym na 100% przekonany.

Mozesz jeszcze dla pozadku sprawdzic kable WN czy czasem nie trafil ich juz szlag.

Napisano

za 330 juz kupisz nowy wtryskiwacz. ja doradze ci najpierw wycvzxyscic to co masz. kup sobie uszczelke pod kolektor dolotowy kup nowe oringi na wtryskiwacze i czysc to co masz. jak nie pomoze to bania. aha i przetestuj kazdy wtryskiwacz wg tego co na smietniku

Napisano

jak sie sprawdza przewody WN ? jest jakas specjalna metoda na tesk kabli ?

Napisano
  • Autor

No ja rozumiem ze tak to dziala.

Ale chyba bogata mieszanka nie powinna byc az tak bogata zeby powodowala szarpanie.

Pozatym gdy jest cieplej tak sie nie dzieje, a mieszanka tez jest bogata zaraz po uruchomieniu.

Napisano

.... to juz nie wiem. U mnie wystepuje identyczny efekt jak u ciebie dopoki silnik nie nabierze odpowiedniej temp.

Jak na dworzu robi sie cieplej (powiedzmy kolo 0) efekt ustepuje pomimo tego ze nadal "ssanie" dziala.

Byc moze "bogatosc" ssania ma zwiazek z wielkościa temp. otoczenia - ale to tylko moja teoria smile.gif

Na twoim miejscu nie przejmowalbym sie jednak tym za bardzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.