Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Te katalizatory .....

Featured Replies

Napisano

Witam, wiele się mówi o tych katalizatorach więc postanowiłem wyjaśnić w końcu tą sprawę.

Chcę sprawdzić jak będzie się zachowywać moje autko przy usuniętym kacie. Przymierzam się aby zakupić na próbę tzw. "mały tłumik". Może ktoś wie czy idzie taki kupić w necie ??

Znalazłem też taki tekst:

"Przekonanie, że usunięcie katalizatora i zastąpienie go rurą daje wyraźną zwyżkę mocy jest mocno przesadzone. Istotnie, może przyczynić się do zwyżki mocy ale bardzo często, szczególnie w silnikach o niedużej pojemności skokowej, ten zysk jest okupiony problemami z płynną pracą silnika w zakresie średnich obrotów. W przypadku typowego silnika o mocy w okolicy 60 KM usunięcie katalizatora nie skutkuje z reguły zwiększeniem mocy o więcej niż 1 KM."

Mam teraz pytanie co prawda w moim fiacie jest 103 kucyki więc nie powinno być problemów z średnimi obrotami. Czy może się mylę.

Mam tez takie pytanie, czy nie lepiej przerobić aby sonda lambda była bliżej silnika ? (czytałem o tym w jakimś artku). Ponieważ w tej wersji silnika jest jakieś 30 - 40 cm przed katem. Nie będzie zadnych zakłuceń, jezeli zostawie ją tam gdzie jest aktualnie?

I ostatnie pytanie o głosność. Podobno jak założe ten "mały tłumik" zamiast kata to w kabinie nie będzie różnicy w głosności mojej maryśki, ale czy to do końca prawda? Nie będzie objawów szczelania spod auta przy schodzeniu z wysokich obrotów? Bo miałem tak jak uszkodziłem tłumik (przesunołem do na złączu przez katem).

Pozdrawiam i dzięki za odp.

Napisano

Witam!!

Ja w moim Bravo 1,8 wywalilem prawiwe wszystko co fabryczne! zostawilem tylko przedostatni tlumik i zamiast ostatniego wstawilem sportowa koncowke.

Halasu troche robilem,ale czy moc sie podniosla nie wiem???

Z obrotami nie mialem zadnych problemow.

Moze hamownia by cos wykazala.. Czytalem tez gdzies w gazecie , ze po wyjeciu

katalizatora w niektorych autach moc moze minimalnie spasc.

confused.gifconfused.gif

Napisano
  • Autor

Tak się zastanawiam czy nie założyć strumienicy zamiast tego kata

Napisano

ciekawe jak usuniecie kata moze wpłynać na spadek mocy przewciez to nie dwusuw gdzie opór układu wydechowego wplywa na pracę silnika w znacznym stopniu. Praktycznie wyjecie go mocy nie podnosi ale silnik łatwiej wykreca sie na obroty.

Napisano

kat to opor ale z drogiej strony pojemnosc ukladu wylotowego musi byc dobrze policzona pod silnik... jak to zmienisz to moze byc problem zlosnik.gif...

najlepiej to robic testy na hamowni - wtedy wyjdzie co i jak... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.