Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej silnikowy pachnie spalenizną, TDI, duży przebieg

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Olej wymieniałem w kwietniu, od tego czasu zrobiłem 12.000km w 95% po autostradach, temperatury otoczenia najczęściej 25-30 stopni Celcjusza. Temperatura silnika zawsze w normie.

Olej wyraźnie pachnie spalenizną, czy poczekać do 15.000km czy wymienić za 1000km?

W DE ani DK oleju nie będę wymieniał jeśli nic dramatycznego nie grozi - cena panic.gif

Jeżdżę na Mobil Peak Life 5W-50, auto po chiptuningu przy przebiegu 275kkm, obecnie 330kkm.

Zużycie oleju około 1 litra na 15.000km.

Pozdrawiam,

Tomek

Napisano

olej troche śmierdzi w dieslu jak i w benzynie. niech ktoś na swój nos niuchnie, bo my tu nie niuhniemy siłą rzeczy zlosnik.gif

Napisano

> olej troche śmierdzi w dieslu jak i w benzynie. niech ktoś na swój nos niuchnie, bo my tu nie

> niuhniemy siłą rzeczy

Dotąd tak nie śmierdział, jednak dotąd nigdy tak szybko nie uzbierałem kilometrów na autostradach w takich upałach.

Auto chodzi normalnie, czasami falują obroty na wolnych - po 50 obrotów na minutę, ale to po interwencji tłumikarzy, wymieniali przerdzewiałą rurę łączącą tłumiki i zastosowali jakąś przejściówkę średnicy - falowanie zaczęło się kilka dni po wizycie, ale byłem już za granicą i nie miałem czasu ani chęci do nich jechać.

Napisano

Wg mnie nic nie będzie.

Ostatnio oddawałem olej do utylizacji i się zebrało 6 butelek 5cio litrowych z ostatnich 3 lat. I czego tam nie było na dnie, to aż się można przestraszyć.

Jak się ustało, to wyszły syfy, wióry, krople wody, jakiś muł, gluty sadzy. Olej z diesla 1.6hdi (śmierdział spalenizną) i benzyny 1.4 fiata śmierdział paliwem.

Zacząłem poważnie myśleć, że warto wymieniać olej co roku nawet po przebiegu 5kkm, bo wody było sporo.

Ten z benzyny u góry wyglądał nawet "świeżo" - z czarnego zrobił się jasny.