Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do chińczyka router bassa 139qmb 50cm3

Featured Replies

Napisano

Kupiłem w Tesco Router Bassa XM. W Papierach pisze, że to Romet z silnikiem 139qmb. Na pierwszy przegląd pojadę po 300km (podobno kosztuje 200zł), ale potem będę go serwisował sam, i teraz pytanie czy oleje np 10w40 z dopiskiem 4t to to samo co samochodowy? Jaki olej wy lejecie do swoich piździków?

Napisano

> Kupiłem w Tesco Router Bassa XM. W Papierach pisze, że to Romet z silnikiem 139qmb. Na pierwszy

> przegląd pojadę po 300km (podobno kosztuje 200zł), ale potem będę go serwisował sam, i teraz

> pytanie czy oleje np 10w40 z dopiskiem 4t to to samo co samochodowy? Jaki olej wy lejecie do

> swoich piździków?

Serwisy leją Lotosa 10w40

Napisano

Nie ten sam, ja leje motula najprostszego

5000_10W40_4L.jpg

Napisano

oleje nie są takie same, bo silniki pracują w innym zakresie obrotów

Napisano

> Kupiłem w Tesco Router Bassa XM. W Papierach pisze, że to Romet z silnikiem 139qmb. Na pierwszy

> przegląd pojadę po 300km (podobno kosztuje 200zł), ale potem będę go serwisował sam, i teraz

> pytanie czy oleje np 10w40 z dopiskiem 4t to to samo co samochodowy? Jaki olej wy lejecie do

> swoich piździków?

Moja instrukcja obsługi do silnika 139FMB podaje, by lać taki olej: SAE10W40, klasa SE lub SD ewentualnie Shell Advance Ultra 4 10 W 40 ok.gif

PS Pamiętaj, że w silniku 4T również co jakiś czas trzeba wyregulować zawory wink.gif

Napisano

Ja przejechałem na takim silniku na razie ponad 3000 km. używając oleju samochodowego 10w40 i jeszcze raczej nie zauważyłem żadnych objawów zużycia.

Napisano

> Serwisy leją Lotosa 10w40

A nie Liqui Moly ? u mnie chyba taki podawali w instrukcji.

Napisano

> A nie Liqui Moly ? u mnie chyba taki podawali w instrukcji.

Tam gdzie widziałem Lotos ok.gif

Napisano

W skuterze ten olej smaruje tylko układ korbowy, a nie jeszcze sprzęgło i skrzynię biegów, jak w motocyklach. Z tego powodu nie ma sensu kombinować z olejami motocyklowymi, tylko bezproblemowo można używać tych samochodowych.

Ja do skutera lałem samochodowy 10W40 i nie było z tego powodu żadnych problemów.

Napisano

My ostatnio zalaliśmy Motula 10w40 6100. Akurat została bańka po aucie. Kosiarka Briggs też na nim smiga i nie narzeka ok.gif