Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Spryskiwacz przedniej szyby niezależny od wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Chciałbym aby spryskiwacz przedniej szyby nie włączał jednocześnie wycieraczek. Czy jest jakiś prosty sposób aby to przerobić? Ewentualnie jak najprościej podłączyć przekaźnik, bądź mikrostyk, którym można by załączać sam spryskiwacz. Można by taki mikrostyk zamontować w włączniku wycieraczek.

Napisano

> Chciałbym aby spryskiwacz przedniej szyby nie włączał jednocześnie wycieraczek.

trochę OT.

Ale co chcesz w ten sposób uzyskać?

Bo narazie nie widze sensu takiego rozwiązania hmm.gif

Napisano
  • Autor

> trochę OT.

> Ale co chcesz w ten sposób uzyskać?

> Bo narazie nie widze sensu takiego rozwiązania

Pomimo, że zawory powrotne mam sprawne, to po uruchomieniu spryskiwacza, wycieraczka i tak jeden ruch robi na sucho. Trochę mnie to wkurza, bo nowe pióra już po kilku użyciach zostawiają kreski.

Rozwiązaniem mogło by być też np 1-sekundowe opóźnienie uruchomienia wycieraczek, ale tego multi-timera chyba nie da się przeprogramować.

Napisano

> Pomimo, że zawory powrotne mam sprawne, to po uruchomieniu spryskiwacza, wycieraczka i tak jeden

> ruch robi na sucho. Trochę mnie to wkurza, bo nowe pióra już po kilku użyciach zostawiają

> kreski.

> Rozwiązaniem mogło by być też np 1-sekundowe opóźnienie uruchomienia wycieraczek, ale tego

> multi-timera chyba nie da się przeprogramować.

aaaa widzisz,

czyli nie chcesz aby sam spryskiwacz działał ( bez wycieraczek jak to na poczatku opisałeś) tylko chcesz opóźnić ruch wycieraczki w stosunku do użycia spryskiwacza

coś mi się kojarzy juz taki pomysł tylko nie wiem czy został on wprowadzony w zycie

pasowałoby poszukac w archiwum...

Napisano
  • Autor

Opóźnić, lub dorobić mikrostyk, który załączał by sam spryskiwacz.

Należę do ludzi, którzy nie lubią gdy samochód robi zbyt wiele automatycznie. Jeździłem jednym francuzem, który był nafaszerowany elektroniką i prawdę mówiąc wolę moją starą astrę.

Napisano

Przede wszystkim kup sobie dysze "mgłowe" spryskiwaczy od Insigni, był wątek kilka lat temu jakie numery. W ASO koszt był ok. 15 zł/kpl. Dysze spryskują całą szybę równomiernie, a nie jakieś tam dwa psiki.

Po drugie, zrób sobie układ np. na "555", który uruchamia wycieraczki dopiero po puszczeniu manetki spryskiwacza (a nie po naciśnięciu, jak w oryginale). Dzięki temu TY decydujesz, czy szyba jest na tyle mokra, aby rozpocząć wycieranie. Ja taki sobie zrobiłem, działa bezawaryjnie od 4 lat. Od razu piszę, że układ jest bardzo prosty, ale robota jest dla kumatego elektronika (trzeba wykonać ręcznie płytkę, wlutować elementy, podłączyć do instalacji samochodu), żadne tam fotomanual dla laików, ale warto!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim kup sobie dysze "mgłowe" spryskiwaczy od Insigni, był wątek kilka lat temu jakie

> numery. W ASO koszt był ok. 15 zł/kpl. Dysze spryskują całą szybę równomiernie, a nie jakieś

> tam dwa psiki.

> Po drugie, zrób sobie układ np. na "555", który uruchamia wycieraczki dopiero po puszczeniu manetki

Dysze mgłowe mam założone.

Podeślij mi schemat tego układu i sposób podłączenia. To będzie najlepsze rozwiązanie, bo bez żadnych dodatkowych guziczków.

Napisano

> Podeślij mi schemat tego układu i sposób podłączenia.

I tu jest problem, bo nie jestem pewien, czy schemat, który znalazłem w moim kompie jest wersją finalną. Nie mogę też znaleźć rysunku PCB...

Załaczam to, co mam. podłączenie jest pod gniazdo manetki (3 przewody) do wejścia multitimera po jego odcięciu od reszty układu (1 przewód).

Schemat mojego układu (oznaczenia kolorów kabli po angielsku):

287887176-Opoznieniepospryskaniuszybyna555.JPG

A tak poglądowo, to układ wstawiony jest tak (oznaczenia kolorów kabli po niemiecku):

287887176-Opoznieniepospryskaniuszyby.GIF

A tu są przebiegi sygnałów na wejściu i wyjściu układu w osi czasu:

287887176-wykresczasowy.JPG

PS. Miej tylko świadomość, że używać taki patent podczas jazdy trzeba z głową, bo inaczej można zrobić sobie kuku:

jest moment między puszczeniem manetki, a wytarciem szyby, że kierowca nic nie widzi na drodze ,

bo dysze mgłowe zalewają całą szybę, więc trzeba spryskiwać szybę, jeśli przed nami nie ma blisko zakrętu, przejścia dla pieszych lub innego samochodu...

Pozdr.

post-65098-14352525511446_thumb.jpg