Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Telepie mi sie puszka/pokrywa na silniku

Featured Replies

Napisano

Telepie mi sie puszka/pokrywa na silniku (1.4 90KM) ... jakis jelop w ASO (juz bylym... bo widze ze nie juz autoryzacji) pokruszyl mi przy okazji ostatniej wizyty mocowanie puszki na silniku (dwie 'lapy' do srub dystanowych wkreconych w silnik) No i mam pytanie teraz:

- czy to bylo zamocowane na sztywno tylko na gumowych podkladkach czy jakos ruchomo?

- czy jak dorobie jakies mocowania to ew. gumy da sie dokupic (jakis numer czesci?) czy moze olac i skrecic na sztywno?

- ile kosztuje taka puszka z mocowaniami , gumami i co tam jeszcze ew. jest potrzbne jesli jednak nie da sie tego jakos zlozyc ?

edyta: przyjrzalem sie dokladniej i nie jestem taki pewien czy to jest jakas pokrywa czy jednak cos wiecej - w kazdym razie to czarne na wierzchu silnika mi sie telepie i jest glosne i mnie drazni... no chyba ze to jednak cos innego sie zrobilo glosne wiec chce wyeliminowac to co widze ze sie telepie zeby namierzyc to inne co moze byc zepsute...

Napisano

> Telepie mi sie puszka/pokrywa na silniku (1.4 90KM) ...

1.4 90KM nie miały takiej typowej pokrywy silnika. To czarne na wierzchu, to zdaje się puszka filtra powietrza i dolot.

Popatrz sobie TU i ewentualnie zakup w polskim ASO (będzie taniej) lub szukaj używki. Tylko niestety te rzeczy bywają drogie, nawet wśród używanych.

Napisano

Zrób to jak najprędzej.

W swoim Stilo 1.2 mam identyczną puszkę (obudowa filtra) i też mi latała

od strony wlewu oleju. Jak kiedyś rozebrałem to okazało się że mam

ułamane złącze cewkofajki. Nie wiem czy to stało się od drgań luźnej

puszki czy ktoś się kiedyś oparł i złamał. Naprawiłem w ten sposób że

usunąłem resztki starej popękanej łapki tzn tego plastiku ze śrubą kolega z pracy na frezarce z plastiku wyfrezował mi klocek taki żeby tam się zmieścił

i dokręciłem go na sztywno do obudowy. Może super to nie wygląda

ale spełnia to swoje zadanie. Moim zdaniem Fiat dał za słaby i cienki plastik

który od temperatury z silnika zaczyna się kruszyć i pękać.

Napisano
  • Autor

> 1.4 90KM nie miały takiej typowej pokrywy silnika. To czarne na wierzchu, to zdaje się puszka

> filtra powietrza i dolot.

no wlasnie tak tez mi sie wydawalo, ale cos nie moglem tego wczoraj znalezc

> Popatrz sobie TU i ewentualnie zakup w polskim ASO (będzie taniej) lub szukaj używki. Tylko

> niestety te rzeczy bywają drogie, nawet wśród używanych.

IThankYou.gif wlasnie tej informacji szukalem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zrób to jak najprędzej.

> W swoim Stilo 1.2 mam identyczną puszkę (obudowa filtra) i też mi latała

> od strony wlewu oleju. Jak kiedyś rozebrałem to okazało się że mam

> ułamane złącze cewkofajki. Nie wiem czy to stało się od drgań luźnej

> puszki czy ktoś się kiedyś oparł i złamał. Naprawiłem w ten sposób że

> usunąłem resztki starej popękanej łapki tzn tego plastiku ze śrubą kolega z pracy na frezarce z

> plastiku wyfrezował mi klocek taki żeby tam się zmieścił

> i dokręciłem go na sztywno do obudowy. Może super to nie wygląda

> ale spełnia to swoje zadanie. Moim zdaniem Fiat dał za słaby i cienki plastik

> który od temperatury z silnika zaczyna się kruszyć i pękać.

dzieki za info.

widze ze tam powinna byc tulejka elastyczna (TULEJKA ELASTYCZNA - 7 786 064) - narazie zlapie na podkladki zeby tak calkiem nie latalo a w miedzyczasie podumam jak to solidniej zamocowac. U mnie te lapy wygladaja jakby ktos je za mocno skrecil bo otwory na sruby sa az sprasowane i popekane a z jednej strony brakuje wogole tulejki/podkladki gumowej.

Napisano

> dzieki za info.

> widze ze tam powinna byc tulejka elastyczna (TULEJKA ELASTYCZNA - 7 786 064) - narazie zlapie na

> podkladki zeby tak calkiem nie latalo a w miedzyczasie podumam jak to solidniej zamocowac. U

> mnie te lapy wygladaja jakby ktos je za mocno skrecil bo otwory na sruby sa az sprasowane i

> popekane a z jednej strony brakuje wogole tulejki/podkladki gumowej.

Właśnie zastanawiałem się, skąd ja znam temat i przypomniało mi się, że u mnie jedno mocowanie też poszło przy okazji wymiany świec. Miałem zmienić, ale u mnie się jakoś trzymało i jak zobaczyłem ceny, to zrezygnowałem z zakupu.

Napisano
  • Autor

> Właśnie zastanawiałem się, skąd ja znam temat i przypomniało mi się, że u mnie jedno mocowanie też

> poszło przy okazji wymiany świec. Miałem zmienić, ale u mnie się jakoś trzymało i jak

> zobaczyłem ceny, to zrezygnowałem z zakupu.

ja obadalem dokladniej i wyglada ze wystarczy wymienic tulejki elastyczne i wzmocnic kawalkiem przewierconej blaszki te łapy i powinno wystarczyc jeszcze na troche wink.gif

w poniedzialek zrobie sobie objazd ASO zeby znalezc owe tulejki a potem trzeba bedzie dorobic blaszki i poskladac do kupy wink.gif