Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel jaki najmniej awaryjny i wybór jednsotki

Featured Replies

Napisano

Witam

Na kąciku francowatych już podpytałe jaki silnik jest ok a od czego trzymać się z daleka, wybraliśmy kilka modeli dziś byłem pooglądać i totalna porażka jakieś ulepy crazy.gif

Rozważałbym zakup auta od 2007 w gorę do kwoty max 27-28kzł wolałby bliżej 23 by zostało na opłaty i pakiet startowy ale to zależy od stanu ok.gif

Szukałbym astry/vectry/merivy 5d oraz kombi ewentualnie sedana ok.gif jaki silnik? 1,6 nie zależy mi na super osiągach ma mnie tylko dowozić z A do B bezawaryjnie przez 2 maks 3 lata!

Poczytałem o skrzyniach M32 i jej chce unikać, czy wystarczy, że wsteczny jest koło 1 i jest 6 biegowa czy coś jeszcze mieć na uwadze by jej uniknąć?

Nie chce diesla za krótkie odcinki jazdy no i maksymalny przebieg to 30kkm na 2 lata.

Coś polecicie?

Napisano

Jeśli ma być naprawdę bezproblemowo to zostaje tylko 1.4 16v w Astrze H i Merivie, przy założeniu że interesują Cię roczniki 2007+. Meriva dodatkowo 1.6 16v 100KM.

Pod koniec 2006 roku w AH weszły nowe jednostki ze zmiennymi fazami rozrządu, które też są niezłe ale koła zmiennych faz rozrządu mogą być problemem, ja szukając dla siebie Opla zdyskwalifikowałem 1.6 115KM i 1.8 140KM. Wymiana KFZR zamyka się w granicach 2200zł. Usterkę można poznać po tym że silnik pracuje jak diesel, nie trzyma obrotów.

Ciężko powiedzieć przy jakim przebiegu taka usterka może się pojawić, nawet przy 40kkm występowały. Poczytaj sobie o tych kołach i silnikach Z16XER i Z18XER.

Z18XER to nawet w VC był.

Trochę inaczej sprawa by wyglądała jakbyś szukał aut z lat 2006, bo do stawki można by było dołożyć Z16XEP (1.6 16v 100KM) i Z18XE (1.8 16v 125KM).

Także moim zdaniem jak do turlania się to 1.4 może być i problemów nie będzie, a przynajmniej nie powinno być.

VC z lat 2007 będzie albo z Z18XER, Z20NET, Z22YH, albo Z16XEP, ale to jest porażka. Ten Z22YH też nie za ciekawy.

Napisano
  • Autor

Ha ha ha no to mnie pocieszyłeś grinser006.gif - opla chyba odpuszczę crazy.gif

Aaaa co ciekawe oglądałem dziś auta w jednym z komisów między Chrzanowem a Krakowem - 60 aut na placu wszystkie między 140-210kkm zlosnik.gif

Wpadła w oko toyota avensis podchodzę a tam kiera ściągnięta i drążek zmiany biegów grinser006.gif przebieg 180kkm rotfl.gif

Napisano

Skodę Octavia poszukaj. To chyba jakiś rozsądny wybór tak mi się wydaje ok.gif

O silniki to pytaj w grupie VW zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skodę Octavia poszukaj. To chyba jakiś rozsądny wybór tak mi się wydaje

Taaaa wszystkie idealne między 120-180kkm w dieslu - ha ha ha ha

> O silniki to pytaj w grupie VW

Chyba tylko 1,6 100KM i 1.8T się nadają zlosnik.gif

Na 2.0 TDI po 2008 mnie nie stać grinser006.gif