Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy mam błęda P0203 - cylinder 3 injector

Featured Replies

Napisano

jakieś 30 km temu zaczęło mi szarpać silnikiem przy przyspieszaniu i wywaliło check engine. Szybka diagnostyka błąd P0203.

Silnik przerywa/szarpie podczas jazdy, auto jedzie choć przez to przerywanie ma problemy z mocą. Nie dymi ani na biało ani na czarno. Spalanie w normie, choć tu ciekawostka wyświetlanie spalania chwilowego raz pokazuje wartość rzeczywistą (ok. 5,2-5,4 jazda w górach z prędkością około 60-80), raz kreski.

Problem pojawił się przy ruszaniu z pod bramek opłaty za autostradę w Karlowacu w Chorwacji. Trasa z Polski spokojna, autostrady 120-130, dotankowałem się w austrii na shelu, przez cała drogę oraz wcześniej samochód nie zdradzał żadnych niepokojących objawów. Obecnie dojechałem do Plitvic i mam kwatere ale nie wiem co robić dalej, ratujcie!

taki zrzut z MESA, podczas postoju:

th_WP_001762_zps31a5959e.jpgth_WP_001763_zps8d937d5b.jpg

Napisano

> jakieś 30 km temu zaczęło mi szarpać silnikiem przy przyspieszaniu i wywaliło check engine. Szybka

> diagnostyka błąd P0203.

Sprawdź sobie wtyczkę na 3 wtrysku (licząc od rozrządu) czy się nie poluzowała lub co gorsza nie nadpaliła - ta usterka to typowy objaw braku dobrego styku .

Napisano
  • Autor

> Sprawdź sobie wtyczkę na 3 wtrysku (licząc od rozrządu) czy się nie poluzowała lub co gorsza nie

> nadpaliła - ta usterka to typowy objaw braku dobrego styku .

niestety leje deszcz i jest już ciemno, jutro zrzucę pokrywe silnika.

jeszcze dopiszę że korekta wtrysków wg. FESa dla 3 sprawnych wtyskiwaczy zmienia się dynamicznie a dla tego 3 od błędu wyświetlana jest stała jak na zrzucie ekranu.

Napisano

> niestety leje deszcz i

No właśnie - miałem od razu spytać czy czasem nie pada smirk.gif

> dla tego 3 od błędu wyświetlana jest stała jak na zrzucie ekranu.

ECU próbuje dać maks. korekcję żeby wyrównać pracę silnika, ale przy kiepskim styku to bezskuteczne .

Dobrze byłoby psyknąć wtyczkę jakimś preparatem do styków , ale pewnie nic takiego nie masz .

Napisano
  • Autor

> No właśnie - miałem od razu spytać czy czasem nie pada

> ECU próbuje dać maks. korekcję żeby wyrównać pracę silnika, ale przy kiepskim styku to bezskuteczne

> .

> Dobrze byłoby psyknąć wtyczkę jakimś preparatem do styków , ale pewnie nic takiego nie masz .

będę kombinował rano, dzięki za otuchę:)

Napisano
  • Autor

> Sprawdź sobie wtyczkę na 3 wtrysku (licząc od rozrządu) czy się nie poluzowała lub co gorsza nie

> nadpaliła - ta usterka to typowy objaw braku dobrego styku .

pomogło, jade dalej, 20.GIF

Napisano

> pomogło, jade dalej,

No to cieszy - wtyczka się poluzowała się , czy pomogło samo jej poruszanie ?

PS.

Może być 2l Karlovačko waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No to cieszy - wtyczka się poluzowała się , czy pomogło samo jej poruszanie ?

> PS.

> Może być 2l Karlovačko

poszarpałem kabelkami, odpiąłem/wpiąłem wtyczkę i ujechałem 150km i błąd wrócił. Ale tym razem rozkopałem wtyczkę i okazało się że jeden z kabelków miał przetarta izolację. Naprawiłem to plastrem i pojechałem dalej.

Ale to nie koniec problemów, przestał działać 1 bieg wentylatora i stilonkowi temperatura nadmiernie podskoczyła po okrążeniu w Makarskiej. Albo wrócę tym autem do domu albo zepchnę go do Jadranka.