Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł??? Gaśnie po rozgrzaniu silnika, i nie wchodzi na wyso

Featured Replies

Napisano

mad.gif

Witam wszystkich,

Mój problem z samochodem Marki Uno 1.4 i.e. (1994r) - przyszedł z zimą - polega

na dosyć skomplikowanej wg mnie sytuacji.

Mianowicie objawia się to gaśnięciem silnika (czy też odcinaniem zapłonu)

przy rozgrzanym silniku.

Sytuacja przykładowa: wsiadam w samochód, odpalam i wszystko jest ok wink.gif

jadę sobie przed siebie (jeszcze jest ok),

dystans wynosi jakieś 3 do 5 kilometrów (wg mnie tyle potrzebuje żeby się rozgrzać),

następnie ni stąd ni zowąd gaśnie (przy ok. 1500 - 2000 obrotów),

stawając na środku drogi (ale zawsze udawało mi się zjechać na pobocze

- teraz stoi pod blokiem i go nie ruszam),

powrót z takiej wycieczki jest mało zabawny a wręcz irytujący.

W przypadku ponownego odpalenia silnika zaraz po zgaśnięciu, silnik pracuje noramalnie (na postoju),

czyli na wolnych obrotach, po dodaniu gazu jest sekundowy wzrozst mocy, potem gaśnie.

Sytuacja się powtarza. Kiedy silnik wystygnie (około godziny przy otwartej masce wink.gif)

można "potoczyć się" spowrotem na max. 2 biegu (żeby nie zgasł),

do początkowego miejsca wyjazdu (czyli do domu).

Czynności jakie podejmowałem (najprostrze jakie przyszły mi do głowy) polegały na wymianie,

filtra paliwa, powietrza, wyczyszczeniu i doładowaniu akuml., wyczyszczeniu świec itp. Nic.

Od znajomych (jak również czytając Wasze posty) dowiedziałem się,

że może to mieć związek z modułem zapłonowym, może to być również silniczek krokowy (muszę go wyczyścić),

albo czujnik położenia wału korbowego

lecz prawdę powiedziawszy nie wiem, jak się do tego zabrać, i od czego zacząć,

pewnie najprościej byłoby na warsztat, ale kogo na to stać,

wolałbym sam to zrobić opierając się na Waszych wskazówkach.

"Na chłopski rozum" nalepiej byłoby wyjąć "stary moduł" i włożyć z innego Uno (a co z resztą???)

- sprawdzając tym samym, czy to faktycznie to, bo kupienie nowego to niemały koszt.

Jeżeli Ktoś z Was miał podobny problem do mojego proszę o pomoc, dlatego że samochód jest mi niezbędny

a nie mogę z niego korzystać, ponieważ nie potrafię zlokalizować przyczyny.

Pozdrawiam

PS mój adres [email protected] lub gg: 3206661 wink.gif

Napisano

Powitac kolege Widze ze masz identyczny problem jak ja Tylko moje uniatko ma serduszko 1.0 Sytuacja jest niemal identyczna Ja juz wymienilem modul kosztowalo mnie to 110 zlociszy ale jak na razie sytuacja sie nie powtozyla Z tym ze zanim kupisz najpierw proponuje poczyscic styki na module bo zazwyczaj sniedzieja przeczysc krokowca tak ajk wspomniales a jesli nadal sie bedzie sytuacja powtarzala to szukaj kogos z tym samym motorkiem i rob podmianke Powodzenia w walkach i jak najmniejszych kosztow naprawy

waytogo.gif

Napisano

Jak sprawuje się sonda lambda? Może jest zbyt uboga, albo za bogata. Na kolektorze ssącym masz czujnik temperatury silnika. Sprawdź czy zmienia się opór. Powinien zmniejszać się ze wzrostem temperatury siknika.

Napisano

Witaj 20.GIF

Na 90 % to będzie walnięty czujnik położenia wału - przerabiałem identyczny schemat jak u Ciebie

Napisano

> Witam wszystkich,

> Mój problem z samochodem Marki Uno 1.4 i.e. (1994r) - przyszedł z

> zimą - polega

> na dosyć skomplikowanej wg mnie sytuacji.

> Mianowicie objawia się to gaśnięciem silnika (czy też odcinaniem

> zapłonu)

> przy rozgrzanym silniku.

> Sytuacja przykładowa: wsiadam w samochód, odpalam i wszystko jest ok

> jadę sobie przed siebie (jeszcze jest ok),

> dystans wynosi jakieś 3 do 5 kilometrów (wg mnie tyle potrzebuje żeby

> się rozgrzać),

> następnie ni stąd ni zowąd gaśnie (przy ok. 1500 - 2000 obrotów),

> stawając na środku drogi (ale zawsze udawało mi się zjechać na

> pobocze

> - teraz stoi pod blokiem i go nie ruszam),

> powrót z takiej wycieczki jest mało zabawny a wręcz irytujący.

> W przypadku ponownego odpalenia silnika zaraz po zgaśnięciu, silnik

> pracuje noramalnie (na postoju),

> czyli na wolnych obrotach, po dodaniu gazu jest sekundowy wzrozst

> mocy, potem gaśnie.

> Sytuacja się powtarza. Kiedy silnik wystygnie (około godziny przy

> otwartej masce )

> można "potoczyć się" spowrotem na max. 2 biegu (żeby nie zgasł),

> do początkowego miejsca wyjazdu (czyli do domu).

> Czynności jakie podejmowałem (najprostrze jakie przyszły mi do głowy)

> polegały na wymianie,

> filtra paliwa, powietrza, wyczyszczeniu i doładowaniu akuml.,

> wyczyszczeniu świec itp. Nic.

> Od znajomych (jak również czytając Wasze posty) dowiedziałem się,

> że może to mieć związek z modułem zapłonowym, może to być również

> silniczek krokowy (muszę go wyczyścić),

> albo czujnik położenia wału korbowego

> lecz prawdę powiedziawszy nie wiem, jak się do tego zabrać, i od

> czego zacząć,

> pewnie najprościej byłoby na warsztat, ale kogo na to stać,

> wolałbym sam to zrobić opierając się na Waszych wskazówkach.

> "Na chłopski rozum" nalepiej byłoby wyjąć "stary moduł" i włożyć z

> innego Uno (a co z resztą???)

> - sprawdzając tym samym, czy to faktycznie to, bo kupienie nowego to

> niemały koszt.

> Jeżeli Ktoś z Was miał podobny problem do mojego proszę o pomoc,

> dlatego że samochód jest mi niezbędny

> a nie mogę z niego korzystać, ponieważ nie potrafię zlokalizować

> przyczyny.

> Pozdrawiam

> PS mój adres [email protected] lub gg: 3206661

WItam! Sprawdz jeszcze zawory podcisnieniowe!! Znajduja sie one za choldnica kolo takiej czarnej puszki:) Moze one szfankuja. Z tego co ja wyczytalem w ksiazce to jak bedziesz mial ten przwod podcisnieniowy walniety to tez iegdzie nie pojedziesz!

Napisano

u mnie dziwne gasnięcia ni stąd ni zowąd ustały po wymianie cewki i modułu, co doładnie było przyczyna to nie wiem, szukalem innej usterki a przy okazji naprawiłem gasniecie, proponuje wymienic cewkę i sprawdzić wszelakie kostki połaczenia w obwodzie zaplonu. Moduł to ostateczność, którą i tak by wypadalo porzedzić próbna wymiana np. od kogos znajomego ok.gif

Napisano

Kolego - na 99% masz uszkodzony moduł zapłonu Diplex. Jest on na lewym błotniku. Wystarczy go wymienić i powinno być OK. Ten jeden % zostawiłem na czujnik położenia wału.

Jak coś to pisz na priv.

Napisano

Witaj

Na 90% jest to wina czujnika położenia wału.

Podobnie było u koleżanki foxy z Wawy i na spocie załozyliśmy inny czujnik i przeszło.

Te 10% to moduł.

Koszt nowego czujnika położenia wału w InterCarsie do 1,4 to około 122 zł cena detaliczna. Odezwij się do kolegi EGON z UKP. Pewnie da rade załatwić coś taniej, lub poszukaj uzywki w twojej okolicy.

Moduł to wiekszy wydatek wiec zacznij od tego.

Wymiana czujnika położenia wału to około 20 min. Trzeba odkręcić 2 śrubki trzymajace czujnik.

pozdrawiam

Zibi122

Napisano

Witaj 20.GIF

Na 99,9% to moduł, przerabiałem to już u siebie. Za moduł Magnetti Marelli dałem 84zł, ale to do 1.0, a do 1.4 nie wiem ile cię wyniesie, ale pewnie też coś w tych granicach.

Napisano

Jak dla mnie to moduł. Do 1.4 niestety nie kosztuje tak tanio jak do 1.0. Na szczęście już jestem po wymianie ponad pół roku i powoli zapominam o tym wydatku.

Napisano

Witam. Wydaje mi sie ze mam dokladnie ten sam problem i to w uno z takim samym silnikiem. Tylko ze moge go wprowadzac na wyzsze biegi (ale wzucajac je na nizszych obrotach). Niby mial to byc czujnik pol. walu ale opor mial OK (dolna granica czyli 680). Czytam rozne posty bo tez potzrebuje odpowiedzi. Mechanik nie mogl mi pomoc. Chyba bedzie trzeba jechac do serwisu fiata.

Napisano
  • Autor

Witam:)

Dzięki serdeczne wszystkim, którzy się odezwali, i podpowiadali jaka może być przyczyna mojego problemu.

Długo się nie odzywałem- z powodu komplikacji.

Sprawdzić modułu się nie dało (bo np nie było od kogo pożyczyć) więc robiłem czynności, które mogłem zrobić sam, czyli przeczyściłem wszystkie styki, kable, posprawdzałem przewody itp.

Jeździłem ("z kalosza" wink.gif) za częściami i znalazłem moduł do mojego Uno nawet za 100zł, czujnik 110zł wink.gif jakby co to powiem gdzie.

Ale doszedłem do wnosku, że - przecież specjalnie nie będę kupował, obydwu elementów, bo nie wiem co to jest na 100%.

Jak już zrobiłem wszystko, co jak mi się wydawało mogłem zrobić, wsiadłem i pojechałem do serwisu Fiata - pomyślałem sobie, że dobrze by było zdiagnozować na kompie co jest nie tak z "komputerem pokładowym" wink.gif i tak się umówiłem z seriwsem, że tylko to mają zrobić. Nie obyło się bez niespodzianek, w drodze na serwis (w połowie) "zdechł" całkowicie i musiałem wzywać posiłki i holować go resztę trasy.

Disiaj zadzwonili, i powiedzieli, że samochód jest do odbioru i na chodzie oczywiście:) To był czujnik ale nie tylko, jeszcze "urządzenie sterujące" miało zakłucenia i to poprawili co miało wpływ na pracę sprężania paliwa przy wtrysku.

Całość co mnie zaskoczyło, kosztowała 272zł, więc gdybym kupił czujnik+moja robocizna+komplikacje nieprzewidziane=nie opłacałoby się robić tego samemu, zwłaszcza, że niejstem mechanikiem.

Tak więc to na razie koniec historii i do następnego problemu;)

Dzieki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam Wszystkich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.