Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Metaliczne tarcie w prawym tylnym kole przy skręcaniu w lewo

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pacjent: Opel Astra G, kombi, 1998 rok, hamulce tarczowe z tyłu, zaciski Lucas.

Podczas jazdy występuje mocne metaliczne tarcie w prawym tylnym kole przy mocnym skręcaniu w lewo (mocnym wychyle) oraz mniejsze również metaliczne przy małym skręcie w lewo.

Występuje to podczas mocnego wychyłu samochodu, czyli na bardzo ostrych zakrętach w lewo oraz podczas jazdy na rondzie - siłą rzeczy w lewo :-). Jest to głośne, bardzo słyszalne metaliczne darcie, żadne piszczenie, buczenie, huczenie, czy też dudnienie.

Mam wrażenie, że na froncie tarczy zrobiła się rysa po całym obwodzie, taka jakbym wziął gwoździa i cyrkiel i po całym obwodzie wykreślił, ale mogę być w błędzie i mogłem jej nie dostrzec wcześniej, dlatego proszę nie traktować tej sugestii jako najważniejszej w opisie tego problemu.

Największa zależność to metaliczne tarcie (jak blacha o blachę) w prawym tylnym kole przy mocnym wychyle samochodu podczas pokonywania ostrych zakrętów w lewo oraz jazdy na rondzie.

Klocki mają dużo "mięsa" , także nie jest to blaszka sugerująca zużycie klocka.

Przy ruszaniu nie obciera.

Przy skrętach w prawo nic nie obciera. Również przy bardzo ostrych zakrętach w prawo - cisza.

Podczas jazdy na wprost, także nic nie obciera.

Podczas hamowania nie słychać tego metalicznego darcia.

Przy wchodzeniu w lewy zakręt z wciśniętym hamulcem nie jest to słyszalne, także nie wiem, czy występuje.

Z góry dziękuję za sugestie.

Napisano

20.GIF

Sprawdź dokładnie prawą tylną sprężynę. U mnie w F-ce odłamał się sam koniec dolny i takie były objawy.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź dokładnie prawą tylną sprężynę. U mnie w F-ce odłamał się sam koniec dolny i takie były

> objawy.

Sprężyny są OK.

Napisano

> Witam,

metalową tarczę kotwiczną oglądałeś?

287918423-tarczakotwiczna.JPG

post-12947-14352525806426_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> metalową tarczę kotwiczną oglądałeś?

Oglądałem, odstęp jest na tyle duży, że jestem w stanie włożyć palce między osłonę a tarcze z tyłu, a na przodzie ze 2 cm odstępu, także wydaje się być OK.

Hmm, a gdyby ta osłona była "winowajczynią" to nie obcierałoby również przy jeździe na wprost i zakrętach w prawo ?

Napisano

> Oglądałem,

no to OK, po prostu głośno myślę.

Dziwny objaw skoro wszystko sprawdziłeś i dalej trze.

Napisano
  • Autor

> no to OK, po prostu głośno myślę.

> Dziwny objaw skoro wszystko sprawdziłeś i dalej trze.

Dobrze, właśnie o to mi chodzi, żeby głośno myśleć :-), dlatego nie wrzucam swoich sugestii, żeby nie kierować problemu na niewłaściwe tory.

Dokładnie, dziwny objaw.

Jutro lub w najbliższych dniach trzeba będzie i tak rozebrać od nowa ten zacisk i posprawdzać to jeszcze raz.

Tak się zastanawiam głośno, co mogłoby powodować, że przykładowo, hipotetycznie klocek darłby o tarczę w lewych zakrętach i rysował ją po obwodzie w górnej części - tak jak opisałem wyżej ?

Z czym mogłoby to mieć związek, że akurat tylko przy tych wychyłach i zakrętach w lewo, a przy jeździe na wprost i prawo nie ?

Napisano

> tarcie w prawym tylnym kole

Skąd pewność, że dźwięk pochodzi z prawego koła? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Skąd pewność, że dźwięk pochodzi z prawego koła?

Gdyby to było jakieś lekkie obcieranie to faktycznie nie byłoby tej pewności.

Jednak jest to bardzo głośne metaliczne darcie, wyraźnie dobiegające z prawego tylnego koła w moim odczuciu jak i pasażerów.

Napisano
  • Autor

Problem udało się rozwiązać.

Może komuś w przyszłości przyda się ta wiedza.

Moje przypuszczenia sprawdziły się, winowajcą był luz w prawym tylnym łożysku.

Zamontowano nowe łożysko z piastą, podczas jazd testowych nie występował już opisywany przeze mnie problem.

Dziękuję za poświęcony czas i posty, celowo nie sugerowałem łożyska, żeby ewentualnie nie kierować problemu na złe tory.

Pozdrawiam.

Napisano

> Problem udało się rozwiązać.

> Może komuś w przyszłości przyda się ta wiedza.

> Moje przypuszczenia sprawdziły się, winowajcą był luz w prawym tylnym łożysku.

powiem Tobie że przeszło mi to przez myśl, ale aż nie chciało mi się wierzyć że nie buczy na wprost itp a tylko daje osobie znać przy skręcie z jedną stronę.

Dobre ok.gif