Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

407 - naprawa podnośnika szyby tylnej

Featured Replies

Napisano

Czy problemem jest wymiana samych linek w podnośniku szyby tylnej prawej? czy lepiej kupić cały mechanizm - zamiennik?

Napisano

> Czy problemem jest wymiana samych linek w podnośniku szyby tylnej prawej? czy lepiej kupić cały

> mechanizm - zamiennik?

Jak znam życie to samych linek nie dostaniesz , lepiej kupic cały mechanizm zamiennik lub używkę

Ale warto zobaczyć co w trawie piszczy smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> Jak znam życie to samych linek nie dostaniesz , lepiej kupic cały mechanizm zamiennik lub używkę

Tam jest mechanizm na linkach?

Napisano

> Tam jest mechanizm na linkach?

Wszystkie nowoczesne mechanizmy sa na linkach (od dawna) - zapewniają płynna pracę i przede wszystkim cichą.

Napisano

> Wszystkie nowoczesne mechanizmy sa na linkach (od dawna) - zapewniają płynna pracę i przede

> wszystkim cichą.

No może, może.... Mam zbyt małą próbę, bo do czynienia (zaglądanie do środka) miałem w 2 autach.

W jednym wstawiałem w wymienionych drzwiach mechanizm elektryczny zamiast korby - w tym aucie szyby chodziły elegancko.

Mechanizm "nożycowo - rolkowy". Zresztą samą podmianę aż miło było robić - plug'n'play.

Drugie auto to masakra całkowita. Rozbierałem właśnie z powodu awarii - ledwo to to chodziło. Smarowanie linek i prowadnic to prawie czynność cosezonowa tego modelu.

A i tak chodziły szyby drętwo.

Byłem w przekonaniu, że mechanizmy szyb na linkach są do bani w ogólności.

Napisano

> No może, może.... Mam zbyt małą próbę, bo do czynienia (zaglądanie do środka) miałem w 2 autach.

> W jednym wstawiałem w wymienionych drzwiach mechanizm elektryczny zamiast korby - w tym aucie szyby

> chodziły elegancko.

> Mechanizm "nożycowo - rolkowy". Zresztą samą podmianę aż miło było robić - plug'n'play.

> Drugie auto to masakra całkowita. Rozbierałem właśnie z powodu awarii - ledwo to to chodziło.

> Smarowanie linek i prowadnic to prawie czynność cosezonowa tego modelu.

> A i tak chodziły szyby drętwo.

> Byłem w przekonaniu, że mechanizmy szyb na linkach są do bani w ogólności.

Ostatni mechanizm nożycowy widziałem w CX i BX, w XM (najwyższa półka) był już liniowy i w każdym następnym też smile.gif

Ba nawet Zastawa 1100p z 1976 miała coś podobnego do liniowego, sprężyna smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tam jest mechanizm na linkach?

U mnie postrzępiła się linka.

Napisano
  • Autor

> Jak znam życie to samych linek nie dostaniesz , lepiej kupic cały mechanizm zamiennik lub używkę

> Ale warto zobaczyć co w trawie piszczy

> pozdrawiam

Zbadałem temat:

-same linki ~80zł,

-zamienniki mechanizmów 180zł (wszystkie strony są dostępne oprócz mojej, widocznie jest jeden dostawca zamienników, ponieważ nie ma ani w necie ani w hurtowniach)

-używki od 50zł do 250zł, ale tu wiadomo loteria

-oryginał ASO 500zł po zniżce za wiek.

-regeneracja 100zł ze zwrotem starego podnośnika

Zdecyduję się chyba na to ostatnie.