Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

turkocząca skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Na początku chcę podziękować wszystkim , którzy mi pomogli przy wcześniejszej usterce - wyciek z układu chłodzenia. Okazało się że problem tkwił w nieszczelnym korku na zbiorniczku wyrównawczym. Przepuszczał za dużo płynu.

Teraz pojawil się kolejny , trochę poważniejszy problem. Dotyczy on turkotania w skrzyni biegów. Myśle że ta usterka ma też wpływ na stuki i hałasy objawiające się podczas ruszania. Problem jest następujący

Od jakiegoś czasu walczę z moim Seacikiem a jest to Toledo II 1,8 20V. Problem polega na drganiach przenoszących się z zespołu napędowego. Najpierw sprawdzone zostało całe zawieszenie silnika i skrzyni biegów i nic wszystko OK. Następnie mech. zajął się sprzęgłem. Po zdjęciu skrzyni okazało się że jest krzywy docisk , wymieniono kpl. Trochę poleprzyło sprawę ale cały czas słychać hałasy wydobywające się ze skrzyni oraz przy ruszaniu odczuwalne są drgania przenoszące się na samochów i pedał sprzęgła. Cały czas coś w skrzyni turkocze , szczególnie słychać to na wolnych obrotach , czasami ten turkot jest tak samo a może nawet bradziej słyszalny niż sam silnik ( trochę przesadziłem ) ale jest i tak głośno. Jak dodaję gazu hałas się nasila a przy 2000 obr. to jest nie do zniesienia. Skrzynka zalana została nowym olejem trochę pomogło ale na krótko. Moje pytznie brzmi CO MOŻE TURKOTAĆ W SKRZYNI ( nadmienię że auto ma przejechane 55tys. km. CZY PADŁA SKRZYNIA? JEŻELI TAK TO CZY JĄ NAPRAWIAĆ CZY KUPIĆ INNO NP UŻYWANĄ ? GDZIE I ZA ILE MOŻNA W OKOLICACH POZNANIA KUPIĆ UŻYWANĄ?

Napisano

wygląda na to, że coś w skrzynce jest nie teges i wymiana oleju nie pomoże

trzeba rozebrać i wszystko sprawdzić, przy czym na początku warto policzyć koszty

bo może taniej wyjść kupienie używki

Napisano

prawdopodobnie łożysko... ale bez rozebrania się nie stwierdzi

Napisano
  • Autor

Dowiedziałem się wczoraj od zaprzyjaźnonego mechanika że najczęściej nie warto naprawiać bo koszty wyjęcia , rozebrania a także samych części są duże. Warto kupić używaną. Wszystko OK. tylko ile może kosztować używana , na co zwrócić uwagę przy zakupie , szukać dokładnie takiej samej tzn. z takim samym oznaczeniem jak poprzednia , a może po prostu pasująca do tego silnika. Czy kupić poprzez wysyłkę , a jeżeli tak to gdzie znaleźć firmę ? Byłbym wdzięczny za odpowiedź bo słyszałem że jeżeli pojeździ się w takim stanie to może dojść do totalnej demolki skrzyni gdy coś się w niej rozleci?

Napisano

> Dowiedziałem się wczoraj od zaprzyjaźnonego mechanika że najczęściej

> nie warto naprawiać bo koszty wyjęcia , rozebrania a także

> samych części są duże. Warto kupić używaną.

racja

> Wszystko OK. tylko

> ile może kosztować używana ,

od 800PLN - 1600PLN zalezy jak trafisz

> na co zwrócić uwagę przy zakupie ,

wg mnie na nic. powaznie. ale dogadac sie - spisac umowe- ze jak po zalozeniu masz gwaracje na np: 5000km

najlepiej - najpewniej zlecic wymine skrzyni w zakladzie ktory TYLKO tym sie zajmuje. oni wszystko zrobia (znajda uzywke, zaloza) i dadza jeszcze gwaracje

> szukać dokładnie takiej samej tzn. z takim samym oznaczeniem jak

> poprzednia , a może po prostu pasująca do tego silnika. Czy

> kupić poprzez wysyłkę , a jeżeli tak to gdzie znaleźć firmę ?

j.w.

w kazdym duzym miescie sa takie zaklady

> Byłbym wdzięczny za odpowiedź bo słyszałem że jeżeli pojeździ

> się w takim stanie to może dojść do totalnej demolki skrzyni gdy

> coś się w niej rozleci?

moze ale nie musi. ja w omedze 2.3TD przez ponad 100kkm mialem dudnie skrzyni " na puszczonym sprzegle" wymianieone zostalo wszystko (kompletne sprzeglo, skrzynia) i nic pomoglo poprostu dalem sobie spokuj i tak jezdzilem az do sprzedania.

P.S. przykre ale cos duzo problemow masz z tym toledziakiem oslabiony.gif

ja odpukac od nowosci przez +60kkm nie mialem ZADNEJ awari w moim

skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.