Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka busa na osobowy - akcyza (?)

Featured Replies

Napisano

Jak się sprowadza osobowe auto z silnikiem powyżej 2000ccm to się płaci akcyze 18%. Jak się sprowadza auto dostawcze to akcyzy nie ma. I tak się zastanawiam - jak kupie auto dostawcze sprowadzone z zagranicy i po zarejestrowaniu w PL przerobie je na osobowe to przypadkiem nie wejde w obowiązek zapłaty akcyzy?

Napisano

> Jak się sprowadza osobowe auto z silnikiem powyżej 2000ccm to się płaci akcyze 18%. Jak się

> sprowadza auto dostawcze to akcyzy nie ma. I tak się zastanawiam - jak kupie auto dostawcze

> sprowadzone z zagranicy i po zarejestrowaniu w PL przerobie je na osobowe to przypadkiem nie

> wejde w obowiązek zapłaty akcyzy?

Auto z Danii? Jakie to auto?

Ja kupiłem Espace'a w DK z dwoma fotelami i chciałem go przerobić to diagnosta powiedział, że zrobi taki myk, że auto dalej będzie ciężarowe ale tylko dołożę drugi rząd siedzeń i rej. na 5 osób. Mówił, że coś tam z homologacji wynika, że tak można zrobić. Auto zarejestrowane na osobę prywatną.

Jak na razie Espace jest nie przerobiony.

Myślę, że jeśli najpierw zarejestrujesz w PL jako ciężarowy, a później zmienisz przeznaczenie pojazdu na osobowy i zaniesiesz papiery do twojego WK to "życzliwy" urzędnik może powiadomić UC.

Napisano
  • Autor

> Auto z Danii? Jakie to auto?

> Myślę, że jeśli najpierw zarejestrujesz w PL jako ciężarowy, a później zmienisz przeznaczenie

> pojazdu na osobowy i zaniesiesz papiery do twojego WK to "życzliwy" urzędnik może powiadomić

> UC.

Akurat nie z Dani. Auto żadne konkretne ale docelowo szukam busa na 8-9 osób. Więc może być tak, że kupie 2-3 osobowego blaszaka, przeszkle i dołoże 6 miejsc.

I właśnie czytałem w sieci, że jeśli sprowadzę i przed rejestracją przerobie to wpadam w akcyze. jeśli najpierw zarejestruje jako ciężarowy w PL to potem mogę już bezkarnie przerobić go na osobówke, czołg lub samolot bez konsekwencji skarbowych.

Napisano

Możesz blaszaka przerobić po rejestracji bez konsekwencji celnych

ALE nie możesz tego zrobić od razu, a po drugie blaszak musi mieć oryginalne punkty kotwiczenia siedzeń w podłodze co musi jednoznacznie wynikać z homologacji danego modelu. Jeżeli nie masz oryginalnych mocowań foteli to zapomnij, o tanim dołożeniu siedzeń.

Oczywiście są firmy które się tym zajmują wystawiając odpowiednie papiery, ale też sobie słono za to każą płacić, więc mija się to z celem.

Przynajmniej tak było jakiś czas temu jak dowiadywałem się czy można dołożyć rząd foteli do ducato blaszaka.