Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura silnika 903

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jako że mój samochód ma silnik z tej samej rodziny, to tu napiszę!

Mam w marbelicie Hiszpański silnik 903, identyczna kopia silnika fiatowskiego z CC900/Pandy 900. Gaźnik. Zapłon bezrodzielaczowy.

Auto fabrycznie nie posiadało wskaźnika temperatury. Tylko kontrolka przegrzania.

Jako że mnie to denerwowało, wsadziłem wskaźnik i czujnik z FSO Caro Plus.

O ile w korkach wszytsko działa ok. Czyli wskażnik koło 90-100 st i widać wahania jak silnik jest zalewany chłodnym płynem z chłodnicy, to przy jeździe pozamiastowej zawsze jest 70st.

Normalnie jadę 10 km przez wioski 50-60 km/h i temp powyżej 70st nie urośnie.

Termostat jest nowy. Bo wymieniłem bo myślałem że to wina termostatu. Na starym było to samo.

Węże nagrzewają się na zimnym silniku odpowiednio. Czyli najpierw gorące są te do nagrzewnicy, nie do chłodnicy.

Pod korkiem pełno majonezu z niedogrzanego silnika :-/

Napisano

Myślę, że panikujesz zlosnik.gif Po pierwsze, czy to 70 to jest na pewno 70? (U mnie wskazania rzeczywiste (to co widzi ECU) z tym co na desce potrafią się różnić do 15 stopni. Po drugie, wg. mnie to norma - przy lekkiej jeździe z odpowiednio dużą prędkością zawsze będzie dobre chłodzenie. U mnie nawet w zdłubanym silniku wskazówka siedzi na 70 stopniach czy coś koło tego. Dopiero jak stanę albo dam w palnik to się do końca dogrzeje. A przy dobrej zimie bywa tak, że nie idzie auta w środku dogrzać.

A majonez to inna sprawa, albo robisz za krótkie dystanse, albo jakaś awaria...

Napisano
  • Autor

> Myślę, że panikujesz Po pierwsze, czy to 70 to jest na pewno 70?

Wskazania ok. Różnica kilku stopni. Badałem czujnik gotując go na kuchence z wodą. Tak że wskazania się pokrywają.

> A majonez to inna sprawa, albo robisz za krótkie dystanse, albo jakaś awaria...

Dystanse 10 lub 20 km. Ale korki bardzo rzadko. Nigdzie świateł po drodze się leci cały czas 50 km/h. No i temp cały czas na 70st.

Wezmę jutro zakryję pół chłodnicy!

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

No normalnie mnie trafi z tą temperaturą silnika.

Chłodnica zakryta w 75% kartonem.

Jadę do miasta. 10 km. Teperatura po kilku km dochodzi do 70st po czym opada i siedzi poniżej 70st.

Wracam z miasta. Temperatura silnika 70st. Ogrzewania w aucie brak. Leci letnie powietrze. Wczoraj odpowietrzałem drugi raz nagrzewnicę. Dolałem do niej 100 ml płynu.

Otwieram bramę i parkuję auto w garażu. Temperatura podnosi się do 90st i włancza się wentylator chłodnicy. Na szybko wyjmuję miernik elektroniczny z czujnikiem temperatury. Głowica ma 89stopni.

Mam dwa termostaty które gotując w garnku z wodą otwierają się wg książkowych wartości.

Napisano

> No normalnie mnie trafi z tą temperaturą silnika.

> Chłodnica zakryta w 75% kartonem.

> Jadę do miasta. 10 km. Teperatura po kilku km dochodzi do 70st po czym opada i siedzi poniżej 70st.

> Wracam z miasta. Temperatura silnika 70st. Ogrzewania w aucie brak. Leci letnie powietrze. Wczoraj

> odpowietrzałem drugi raz nagrzewnicę. Dolałem do niej 100 ml płynu.

> Otwieram bramę i parkuję auto w garażu. Temperatura podnosi się do 90st i włancza się wentylator

> chłodnicy. Na szybko wyjmuję miernik elektroniczny z czujnikiem temperatury. Głowica ma

> 89stopni.

> Mam dwa termostaty które gotując w garnku z wodą otwierają się wg książkowych wartości.

Wskaźniki temperatury to jedna wielka loteria, u brata w 899 na wskaźniku również idiotyzmy, miałem 899 i teżfabryczny licznik pokazywał poniżej 80, miasto 100. Zmieniłem silnik na 1,2 i też polowałem na czarownice. Założyłem wskaźnik od CCSa i wartości pokazuje o wiele bliższe rzeczywistości. Radziłbym podłączyć inny wskaźnik na początek.

Napisano
  • Autor

> Wskaźniki temperatury to jedna wielka loteria,

No i mamy winowajce bo przekłamuje 20st. Sprawdziłem go gotując go w garnku. 90st a na desce rodzielczej 70st. Jutro muszę sprawdzić czy uszczelka głowicy nie puszcza i nie zapowietrza nagrzewnicy...

Napisano

> No i mamy winowajce bo przekłamuje 20st. Sprawdziłem go gotując go w garnku. 90st a na desce

> rodzielczej 70st.

No ale to wskaźnik czy czujnik? Chyba nie gotowałeś zegara, co?

>Jutro muszę sprawdzić czy uszczelka głowicy nie puszcza i nie zapowietrza

> nagrzewnicy...

A to z jakiego powodu?

Napisano
  • Autor

> No ale to wskaźnik czy czujnik? Chyba nie gotowałeś zegara, co?

> A to z jakiego powodu?

Wykreciłem czujnik i wsadziłem z dłuuuugim kablem do garnka z gotującą wodą. I obserwowałem co pokazuje deska rozdzielcza. Jak się porusza kablami przy zerarach to na moment wskaźnik szybko rośnie do odpowiedniej temp. Czyli coś w zegarach siedzi i przekłamuje...