Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tynkowania ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

Jest ściana w bloku z wielkiej płyty (chyba). Jest na niej bardzo krzywo położony tynk, który właśnie skuwam. Sama płyta można przyjąć, że równiutka, pion ładnie trzyma. Czy muszę ponownie tynkować, czy mogę ją od razu zaszpachlować i na to gładź?

Napisano

> Jest ściana w bloku z wielkiej płyty (chyba). Jest na niej bardzo krzywo położony tynk, który

> właśnie skuwam. Sama płyta można przyjąć, że równiutka, pion ładnie trzyma. Czy muszę ponownie

> tynkować, czy mogę ją od razu zaszpachlować i na to gładź?

Ja bym wyrównał klejem + siatka i na to gładź wink.gif

Napisano

> Ja bym wyrównał klejem + siatka i na to gładź

ok.gif

Tylko po wyschnięciu kleju (co najmniej 1 tydzień czasu),

dla świętego spokoju przesmarowałbym raz gruntem.

Bo wyroby cementowe z gipsowymi średnio się lubią

Napisano
  • Autor

> Tylko po wyschnięciu kleju (co najmniej 1 tydzień czasu),

> dla świętego spokoju przesmarowałbym raz gruntem.

> Bo wyroby cementowe z gipsowymi średnio się lubią

Co to za klej, co za siatka i po co to? A nie da się tak jak pisałem gładzi prosto na płytę? Moim zamierzeniem jest skrócić sobie robotę ale jak mam przy tym spędzać sporo czasu to może jednak otynkować? Bo tynkowanie jakoś tam mi wychodzi a na tej ścianie będzie łatwizna.

Napisano

Siatka z włókna szklanego do styropianu oraz zaprawa klejowa do zacierania warstwy zbrojnej.

Siatka pomaga wyprowadzić nierówności i pięknie się po niej szeroka paca ślizga.

Zaprawa do zacierania chwyta się wszystkiego i jak wyschnie jest piekielnie twarda.

Jak idzie Ci tynkowanie i rajbowanie to olej temat siatki dawaj od razu tynk.

(gipsowy czy cementowy?)

Napisano
  • Autor

> Siatka z włókna szklanego do styropianu oraz zaprawa klejowa do zacierania warstwy zbrojnej.

> Siatka pomaga wyprowadzić nierówności i pięknie się po niej szeroka paca ślizga.

> Zaprawa do zacierania chwyta się wszystkiego i jak wyschnie jest piekielnie twarda.

> Jak idzie Ci tynkowanie i rajbowanie to olej temat siatki dawaj od razu tynk.

> (gipsowy czy cementowy?)

Tak myślę, że pod siatkę jednak musiałbym drapać dokładnie całą ścianę a kładąc tynk bezpiecznie można przykryć jakieś resztki, które łatwo nie chcą zejść. Dam tynk jednak, powinno szybko pójść. Goldbandem robię, to chyba gipsowy zlosnik.gif Przy okazji, zalecana warstwa minimalna to 8mm a ja mam listwy na 6mm- stanie się coś jak przyoszczędzę tutaj?

Napisano

> Co to za klej, co za siatka i po co to? A nie da się tak jak pisałem gładzi prosto na płytę? Moim

> zamierzeniem jest skrócić sobie robotę ale jak mam przy tym spędzać sporo czasu to może jednak

> otynkować? Bo tynkowanie jakoś tam mi wychodzi a na tej ścianie będzie łatwizna.

Równie łatwizną, będzie klejenie płyt gk na placki. I może w tym jest metoda?

Napisano
  • Autor

> Równie łatwizną, będzie klejenie płyt gk na placki. I może w tym jest metoda?

g-k już dawno odrzuciłem, nie bo nie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak myślę, że pod siatkę jednak musiałbym drapać dokładnie całą ścianę a kładąc tynk bezpiecznie

> można przykryć jakieś resztki, które łatwo nie chcą zejść. Dam tynk jednak, powinno szybko

> pójść. Goldbandem robię, to chyba gipsowy Przy okazji, zalecana warstwa minimalna to 8mm a ja

> mam listwy na 6mm- stanie się coś jak przyoszczędzę tutaj?

on ma maks 8mm...a nie min....więc działaj goldbandem....ja tak robiłem i zacierałem na mokro...jeśli dobrze zarzucisz i zaciągniesz to i zacierania za dużo nie będzie a potem jedynie gładzią przelecisz i będzie oki....

Napisano
  • Autor

> on ma maks 8mm...a nie min....więc działaj goldbandem....ja tak robiłem i zacierałem na

> mokro...jeśli dobrze zarzucisz i zaciągniesz to i zacierania za dużo nie będzie a potem

> jedynie gładzią przelecisz i będzie oki....

to mój jest jakiś inny bo podana jest grubość min 8mm a średnia 10mm (??)

Napisano

Goldband czy każdy inny m-pek będzie ci trzymał i przy cienkiej warstwie powiedzmu 3mm jak i 20-30mm tylko po skuciu starego tynku musisz ścianę dobrze odpylić, zagruntować. To że masz listwy 6 mm nie znaczy że będą odstawać tylko na 6 mm bo musisz je przykleić i to już da w najcieńszych miejscach 1-2mm dodatkowe.

Jeśli po skuciu starego tynku ściana będzie gładka to najlepiej po gruncie dać betokontakt bo tymk może odparzyć, jeśli ściana jest porowata,szorstka nie trzeba betokontaktu.

Napisano
  • Autor

> Goldband czy każdy inny m-pek będzie ci trzymał i przy cienkiej warstwie powiedzmu 3mm jak i

> 20-30mm tylko po skuciu starego tynku musisz ścianę dobrze odpylić, zagruntować. To że masz

> listwy 6 mm nie znaczy że będą odstawać tylko na 6 mm bo musisz je przykleić i to już da w

> najcieńszych miejscach 1-2mm dodatkowe.

> Jeśli po skuciu starego tynku ściana będzie gładka to najlepiej po gruncie dać betokontakt bo tymk

> może odparzyć, jeśli ściana jest porowata,szorstka nie trzeba betokontaktu.

OK, dzięki wielkie ok.gif