Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lutownica

Featured Replies

Napisano

Mam proszę ja was lutownicę LUTOLA z 60 lat czy coś koło tego.

Pada to już co mam i myślę o czymś nowym co mogło by ją dumnie zastąpić.

Czy te lutole z allegro są warte czegoś, czy szukać czegoś innego.

Boję się kupować jakiejś lutownicy w markiecie za 60 czy 100 zł. Chociaż przeznaczone na lutownicę mam maksymalnie 150zł

Napisano

Podobno te nowe to już nie to, ale i tak lepsze niż chińczyki hehe.gif

Swego czasu kupiłem jakąś Toyę czy coś w tym typie, mimo deklarowanej mocy 100W nie chciała roztopić grubszej cyny na płytce sick.gif z którą lutola 65W (jeszcze z PRL) radzi sobie znakomicie ok.gif

Ja bym zrobił tak:

1.Remontował tę obecną, chyba, że się nie da to

2. Kupił bym używaną (z czasów komuny) w dobrym stanie Lutolę albo ZDZ-obie w sumie dobrze sobie radzą, mam taką i taką, osobiście wolę tę pierwszą

3. Ostatecznie z nowych to tylko lutola, jeśli mówimy o transformatorowych.

4.Jest jeszcze opcja przerzucić się na oporową lub gorące powietrze-zależy do czego potrzebna grinser006.gif

Napisano
  • Autor

potrzebna w domu do majsterkowania. Kabelki w domu czy przy aucie. Elektronikiem nie jestem wiec do tego mi nie potrzeba.

A właśnie jak się na tą moc patrzeć. Im więcej tym lepiej? Obecna ma 65W i zastanawia mnie czy nie szukać czegoś mocniejszego.

Napisano

Lutole nadal robią spółdzielnie pracy (inwalidów) i wciąż ma tą samą polską jakość. Można ją kupić w hurtowniach elektrycznych - odwiedź kilka i sam sprawdź jakość.

Jeśli nie zależy Ci na mobilności, to kup stacje lutowniczą z hot airem z ytm ze to juz wiekszy wydatek.

Co do marketowych, to zwoc uwage na mocowanie grota.

Napisano
  • Autor

Obecna lutola ma grot przykręcany śrubeczkami. Otworom wyrabiają się gwinty i nie trzymają już tak dobrze grotu.

Ale co lepsze? Oporowa czy transformatorowa. Myślę też nad kolbową, ale taką która da rade zlutować przykładowo 3 przewody o przekroju 2,5mm2.

Chciałbym kupić i na minimum 10 lat zapomnieć o problemie z lutownicą. Do grubszych prac mam dużą kolbę więc jak ta nie da rady to biorę drugą.

Transformatorowa musi odpocząć, a oporowa może chodzić bez przerwy?

np takie coś zamiast lutoli

http://allegro.pl/weller-tb-100-pistolet-lutowniczy-lutownica-130w-i4655961257.html

dałoby to radę?

Napisano

...

> Ale co lepsze? Oporowa czy transformatorowa...

Każdy ma swoje przyzwyczajenia ale zwykle transformatorówka lepiej sprawdza się przy serwisie i majsterkowaniu. Kolba raczej przy montażu dużej ilości elementów. Nie ma jednak bezwzględnych ograniczeń.

Mi lepiej pracuje się transformatorówką (mam ZDZ z przełącznikiem mocy 35/70W) bo łatwiej jest nie przegrzać materiału i można założyć precyzyjniejsze groty. Mam też kolbę Weller-a 35W i stację lutowniczą Solomon ale przyzwyczajenie bierze górę.

Czasami potrzebuje też kolby ale raczej takiej, dużej kilkaset W do cięższych prac.

Napisano

> Chociaż przeznaczone na lutownicę

> mam maksymalnie 150zł

ZDZ Lt75 albo coś podobnego od nich. Wydasz stówę i masz spokój do końca życia! Jak ukręcisz gwinty mocujące groty grinser006.gif, to dokręcasz do końcówek dwie "szyny" z listwy zaciskowej i do nich groty - dożywotni patent biglaugh.gif. Sama lutownica jest niezniszczalna ok.gif. Na przełącznik mocy nie zwracaj uwagi, bo i tak zawsze będzie na max. hehe.gif

Napisano

Jak do kabelków to tylko transformatorowa, tę z linku sobie daruj.

Co do przegrzania starej lutoli to naprawdę trzeba się postarać, trzeba by chyba z godzinę jechać na wciśniętym spuscie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jak do kabelków to tylko transformatorowa, tę z linku sobie daruj.

> Co do przegrzania starej lutoli to naprawdę trzeba się postarać, trzeba by chyba z godzinę jechać

> na wciśniętym spuscie

Tę obecną mam już deko zdezelowaną.

Dorabiałem nowe przekładki preszpanowe, grot tez już ledwo trzyma się. Powyginana jest cała i zacząłem myśleć o nowej, a obecną podratować znowu co nie co i u rodziców trzymać bo tam też ciągle coś dziubię.

Nowy grot jak długo powinien wytrzymać? Mi czasem po paru minutach lutowania się przepala i dupa blada.

Napisano

> Tę obecną mam już deko zdezelowaną.

> Dorabiałem nowe przekładki preszpanowe, grot tez już ledwo trzyma się. Powyginana jest cała i

> zacząłem myśleć o nowej, a obecną podratować znowu co nie co i u rodziców trzymać bo tam też

> ciągle coś dziubię.

> Nowy grot jak długo powinien wytrzymać? Mi czasem po paru minutach lutowania się przepala i dupa

> blada.

bo może groty dorabiasz z przewodu 1,5mm2?

Oryginalne są chyba troszeczkę grubsze

Napisano

> Nowy grot jak długo powinien wytrzymać? Mi czasem po paru minutach lutowania się przepala i dupa

> blada.

Bo grot trzeba sobie dobrać! Ja robię z drutu 1,5 mm - odcinam kawałek, środkową część walcuję wkrętakiem na imadle do około 1 mm, wyginam i zakładam do lutownicy. Groty się wycierają - musisz nauczyć się z tym żyć grinser006.gif. Jak dużo lutujesz, to kup stację lutowniczą, nawet najtańszą ok.gif.

Napisano

> bo może groty dorabiasz z przewodu 1,5mm2?

> Oryginalne są chyba troszeczkę grubsze

Ja robię z przewodów o przekroju 2,5mm2 ok.gif

Napisano
  • Autor

> bo może groty dorabiasz z przewodu 1,5mm2?

> Oryginalne są chyba troszeczkę grubsze

kupuję w castoramie.

Kiedyś fajne groty kupiłem grube i dłuugo wytrzymywały, ale nie mogę ich teraz znaleźć

Napisano

kupilem dedry wywalilem do szafki i znow kupilem stara dobra lutole, najlepsze lutnownice jakie istnieja

Napisano

smiało bierz nową LUTOLĘ, jakość tą sama co kiedyś, tak mam i używam zarówno w pracy jak i domu, a 3 żyły pi 2,5 też pociągnie, choć chwilę trzeba grzać (mam 100W), a groty zawsze robię z drutu 1,5 bi raz że sue szybciej grzeją a dwa, tak nie nadwyrężasz tym gwintu ( jak w przypadku 2,5) bi więcej zwoi trzyma ok.gif

Napisano

> Obecna lutola ma grot przykręcany śrubeczkami. Otworom wyrabiają się gwinty i nie trzymają już tak

> dobrze grotu.

Zawsze możesz uciąć płaskownik i przegwintować go jeszcze raz. Pod śrubki podłóż podkładki - nie trzeba tak mocno dokręcać, by trzymało drut.

> Ale co lepsze? Oporowa czy transformatorowa. Myślę też nad kolbową, ale taką która da rade zlutować

> przykładowo 3 przewody o przekroju 2,5mm2.

> Chciałbym kupić i na minimum 10 lat zapomnieć o problemie z lutownicą. Do grubszych prac mam dużą

> kolbę więc jak ta nie da rady to biorę drugą.

> Transformatorowa musi odpocząć, a oporowa może chodzić bez przerwy?

> np takie coś zamiast lutoli

> http://allegro.pl/weller-tb-100-pistolet-lutowniczy-lutownica-130w-i4655961257.html

> dałoby to radę?

Zależy. Do przewodów np. w aucie lepszy transformator, bo odłożysz i nie grzeje dalej. Do elementów elektronicznych lepsza kolba bo nie powoduje impulsu elektromagnetycznego jak transformator na grocie, dużo mniejsze ryzyko uszkodzenia w ten sposób układu. Stacja to lepszy wypas do lutowania precyzyjnego, ale bardzo mało mobilna.

Ja nigdy nie lubiłem kolbą lutować, mam stację na biurku i transformator ze zmienionym przewodem zasilającym na 3m do robótek przy samochodzie itp.

Co do marki - warto kupić nawet polskie używane niż chinola - wytrzyma 100x dłużej, nawet jak kupisz do jakiegoś małego odświeżenia taki sprzęt. Stacje - aoyue ostatnio nie jest źle z jakością, używamy ich w firmie i problemów nie ma. Oczywiście weller, pace, ersa lepsze ale 10x droższe wink.gif