Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podjazd - trylinka - fuga...

Featured Replies

Napisano

Powitać smile.gif

Jestem w trakcie realizacji utwardzania podjazdu przed garażem.

Pewnie każdy z Was wie, jak wygląda trylinka. Dla tych, którzy jednak nie wiedzą - fotka grinser006.gif

288010291-trylinka.JPG

Podjazd ma wymiary ok. 3x3m, kostki układam na suchej zaprawie cementowej Betonfix.

Obecnie do około połowy wysokości zasypałem je też suchą zaprawą (sucha z nazwy: po nocnych i aktualnych opadach mam obawy, że trylinka odpłynie w siną dal... angryfire.gifoslabiony.gifsick.gif).

Pytanie: czym dopełnić fugi do poziomu "zero"? Dalej zasypywać zaprawą? Jakiś drobny tłuczeń, inny żwirek? Dedykowana zasypka? niewiem.gifgrinser006.gif

Pozdrawiam - romano11

post-109606-14352526655504_thumb.jpg

Napisano

> Powitać

> Jestem w trakcie realizacji utwardzania podjazdu przed garażem.

> Pewnie każdy z Was wie, jak wygląda trylinka. Dla tych, którzy jednak nie wiedzą - fotka

> Podjazd ma wymiary ok. 3x3m, kostki układam na suchej zaprawie cementowej Betonfix.

> Obecnie do około połowy wysokości zasypałem je też suchą zaprawą (sucha z nazwy: po nocnych i

> aktualnych opadach mam obawy, że trylinka odpłynie w siną dal... ).

> Pytanie: czym dopełnić fugi do poziomu "zero"? Dalej zasypywać zaprawą? Jakiś drobny tłuczeń, inny

> żwirek? Dedykowana zasypka?

> Pozdrawiam - romano11

Ja polecam dać 0-31.5mm, a kłaść to na jakimś 2-8mm, zasypać piaskiem i będzie ok.

Napisano

To zależy jakiego efektu oczekujesz. Możesz zasypać to grubym, płukanym piaskiem, albo jak wolisz, to rozrobić zaprawę murarkską i "zaszpachlować" wszystkie szczeliny zlosnik.gif Raczej nie polecałbym używać do końcowego zasypywania fug suchej zaprawy, bo efekt końcowy może być trochę nieprzewidywalny, a cement spłynie w dół i powierzchnia fugi będzie słaba.

Istotna też jest jakość trelinek, bo jak masz szczeliny po 5 cm, to raczej zamiast samego piasku kup jeszcze drobny kliniec wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja polecam dać 0-31.5mm,

icon_eek.gif To nie przejdzie, bowiem fugi robię na niewiele ponad 10mm: właśnie takiej grubości listewką ubijałem zaprawę pomiędzy trylinkami.

> a kłaść to na jakimś 2-8mm, zasypać piaskiem i będzie ok.

To logistycznie trudniejsze, bo musiał bym kupić taką podsypkę luzem, a nie mam możliwości wrzucenia jej do garażu. Więc tutaj sucha zaprawa lepiej mi się sprawdza, jeszcze mam 12 worków w odwodzie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To zależy jakiego efektu oczekujesz.

Żeby:

- nie rosły mi "kwiatki" pomiędzy trylinkami - ileż w końcu można pryskać RounUp-em? niewiem.gifgrinser006.gif

- maksymalnie stabilizować podjazd: dotychczasowe obserwacje trylinki ułożonej "na gruncie" i zasypanej czymkolwiek wykazały, że taki sposób nie jest najlepszy: po opadach fuga rozmięka, a luźna podbudowa powoduje, że trylinki mają tendencję do "kołysania" się... screwy.gif

> Możesz zasypać to grubym, płukanym piaskiem, albo jak wolisz,

> to rozrobić zaprawę murarkską i "zaszpachlować" wszystkie szczeliny Raczej nie polecałbym

> używać do końcowego zasypywania fug suchej zaprawy, bo efekt końcowy może być trochę

> nieprzewidywalny, a cement spłynie w dół i powierzchnia fugi będzie słaba.

> Istotna też jest jakość trelinek, bo jak masz szczeliny po 5 cm, to raczej zamiast samego piasku

> kup jeszcze drobny kliniec

Te zaprawę, którą wsypywałem wczoraj pomiędzy, ubijałem listewką. w nocy lało, ale zaprawa nie odpłynęła, jak się tego obawiałem. Gdyby nie była wstępnie zagęszczona, to się zgadzam: mogły by się pojawiać pustki spineyes.gif