Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 2001r. Z18XE kody błędów

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam problem z moja astrą.

Objawy:

Po odpaleniu zimnego silnika (nawet po kilku dniach) brak podwyższonych obrotów biegu jałowego tzw. ssanie. Silnik odpala i pracuje na wolnych obrotach (ok. 800 obr/min) jakby wcześniej był już zagrzany.

Po rozgrzaniu silnika ok. 8 minut obroty zaczynają falowac w zakresie 500 - 1300, auto traci moc a czasami w ogóle nie reaguje na pedał przyspieszenia.

Metodą gaz/hamulec/zapłon odczytałem kody błędów:

0100

0170

0120

0220

1550

1525

1526

Jak się za to zabrać ?

Trzech ostatnich kodów nie mogę nigdzie rozszyfrować...

Odczytywałem kilkukrotnie więc pomyłki nie ma

Napisano

Trzeba podpiąć kompa i sprawdzić jak się zachowują: pedał gazu i przepustnica, gdy zaczyna się falowanie obrotów. Jeśli nie masz kompa, to miernikiem.

Chodzi o to, żeby się dowiedzieć, czy przepustnica rusza się bo pedał pokazuje głupoty, czy tps się popsuł i sama próbuje utrzymać obroty. Podejrzewam, że to drugie skoro nie ma "ssania".

Napisano
  • Autor

Dzięki za informację, spróbuje coś pomierzyć.

Niestety kompa nie mam, więc w ruch pójdzie miernik...

Mógłbyś tak łopatologicznie wytłumaczyć jak i w którym miejscu najwygodniej dokonać pomiaru miernikiem ?

Na wtyczce do czujnika tps przy przepustnicy będzie dobrze ?

Napisano

Będzie dobrze. Kabelki niebieskie (są dwa potencjometry).

Na pedale czarno-zielone. Najlepiej byłoby gdybyś podłączył miernik i - gdy zacznie się falowanie - wyłączył silnik i powolutku naciskał na gaz. Sygnał ma zmieniać się płynnie.

Jeśli nie czyściłeś przepustnicy, to nie zaszkodzi to zrobić.

Napisano

> Jeśli nie czyściłeś przepustnicy, to nie zaszkodzi to zrobić.

ba, podstawowym pytaniem w Z18XE jest stan czystości przepustnicy i tych małych kanałów. Bo zanim autor wątku rozbierze pół auta to najpierw zdjąłbym przewód powietrza od filtra do przepustnicy - minuta roboty - i zajrzał do przepustnicy uchylając ją. Jak będzie czarno to demontaż i do czyszczenia.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Przepustnica wyczyszczona. Nie była mocno zabrudzona, troche. Ssanie powróciło i działa dobrze.

Błędy pozostały bez zmian. Problem z autem występuje teraz po nagrzaniu silnika. Zaczyna go przytykać, traci moc, obroty zaczynają wariować.

Prawdopodobnie uszkodzony jest sterownik silnika frown.gif

Ktoś się orientuje gdzie w okolicy Gliwic można wymienić ten sterownik za przyzwoite pieniądze. Rozmawiałem z jednym fachowcem to wołał 900zł za używany sterownik z montażem + 1 miesiąc gwarancji.

Niestety ta cena to dla mnie kosmos...

Napisano

> Rozmawiałem z jednym fachowcem to wołał 900zł za używany sterownik z montażem + 1 miesiąc

> gwarancji.

a bez montażu ? cfaniaczek.gif

przeciez sterownik możesz sam wymontowac i zamontowac...żadnej tajemnej wiedzy do tego nie potrzeba( 2 wtyczki i 3 śruby)

pogadaj jeszcze z nimi klik