Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie w Albeii

Featured Replies

Napisano

Auto rocznik 2005 niecale 2kkm. Bylo w ASO 2 dni temu i stwierdzono ze pompa wspomagania sie sypie.Objawy jakie sklonily wlasciciela do pojechania do ASO to sytuacja kiedy skreci sie maksymalnie jak sie da kola wtedy wydobywaja sie dzwieki w stylu jakby cos tarlo buczalo itp po puszczeniu kierownica troche sama odbija.Dzieje sie tak nawet gdy pojazd stoi w miejscu.Tez macie takie objawy bo ja jezdze puntem i mam jak pamietam chyba od dawien dawna takie dzwieki ale nie widizalem w tym nic nadzwyczajnego.

Napisano

> Auto rocznik 2005 niecale 2kkm. Bylo w ASO 2 dni temu i stwierdzono

> ze pompa wspomagania sie sypie.Objawy jakie sklonily wlasciciela

> do pojechania do ASO to sytuacja kiedy skreci sie maksymalnie

> jak sie da kola wtedy wydobywaja sie dzwieki w stylu jakby cos

> tarlo buczalo itp po puszczeniu kierownica troche sama

> odbija.Dzieje sie tak nawet gdy pojazd stoi w miejscu.Tez macie

> takie objawy bo ja jezdze puntem i mam jak pamietam chyba od

> dawien dawna takie dzwieki ale nie widizalem w tym nic

> nadzwyczajnego.

W mojej Sience też jest taki objaw. Od nowości. Przejechane 130kkm.

Napisano

Jest to zjawisko opisane nawet w instrukcji obsługi i ponoć niegroźne. Nie należy tylko trzymać długo kierownicy skręconej na maksa.

Napisano

Tez mam rocznik 2005 i przejechane niecale 4kkm i mam dokladnie tak samo. W serwisie sie dowiedzialem ze to przy hydraulicznym wspomaganiu to norma, zreszta nawet sie o to nie czepialem tylko jakos w rozmowie wyszlo. Ja poprostu w albei obracam kierownice max o 360stopni i wtedy mam pelny skret a jak dalej pociagne to sie dzieje tak jak opisales.

Napisano

Witam.........

Hmm musze przyznać że troszke mnie zaskoczyliscie. Też jeżdże tym autkiem od 5-ciu miesiecy i nic takiego nie zawazylem a moze dlatego ze nie zwrocilem na to uwagi. Faktem jest {jak wspomnial moj przedmowca} ze nie nalezy zbyt dlugo trzymac maksymalnie skreconych kol. ........sprawdze to dokladnie wtedy odpowiem.

albea 12 16v 2005r

Napisano

Witam ponownie............

Sprawdzilem i stwierdzam ze w moim autku jest identyczny objaw po slreceniu kol maksymalnie na postoju wiec widocznie ten typ tak ma ale w niczym to nie przeszkadza, podczas jazdy nic takiego nie obkawia sie wiec moze nie dokonca jest tak jak mowia w srwisie. Moj pojazd ma 5-m-cy...............pozdrawiam

Fiat Albea 1,2 16v active

Napisano
  • Autor

Wczoraj jechalem tym autem przy jezdzie jest ok.Jak sie na maxa skreci kola to slychac takie jakby tarcie szeleszczenie i to ok ale nie wiem czy taki dziwek jakby stukajaca drgajaca pompa jest ok.Bo takie cos towarzyszy skreceniu na maxa.Pompa chyba wpada w jakies wibracje ale to moze byc normalne bo ona pompuje bo ma sygnal ze kierownica chce skrecac a jest opor wiec nia narywa zlosnik.gif W ASO ponoc auto pod kompa podlaczyli i stwierdzili ze pompa do wymiany i juz zamowili nowa wiec moze jednak cos nie tak jest.Jak bede wiedzial wiecej to podziele sie tym smile.gif

Napisano

> Wczoraj jechalem tym autem przy jezdzie jest ok.Jak sie na maxa

> skreci kola to slychac takie jakby tarcie szeleszczenie i to ok

> ale nie wiem czy taki dziwek jakby stukajaca drgajaca pompa

> jest ok.Bo takie cos towarzyszy skreceniu na maxa.Pompa chyba

> wpada w jakies wibracje ale to moze byc normalne bo ona pompuje

> bo ma sygnal ze kierownica chce skrecac a jest opor wiec nia

> narywa

To normalne, jak przeciążasz pompe to wyje.

>W ASO ponoc auto pod kompa podlaczyli i stwierdzili ze

> pompa do wymiany i juz zamowili nowa wiec moze jednak cos nie

> tak jest.Jak bede wiedzial wiecej to podziele sie tym

Albea w odróżnieniu od reszty Fiatów ma zwykłe hydrauliczne wspomaganie i ZTCW nie da sie go zdiagnozowac komputerem smirk.gif

Napisano
  • Autor

> To normalne, jak przeciążasz pompe to wyje.

> Albea w odróżnieniu od reszty Fiatów ma zwykłe hydrauliczne

> wspomaganie i ZTCW nie da sie go zdiagnozowac komputerem

Dzieki za ta informacje ze kompem nie da sie tego sprawdzic bo ja nie bylem w ASO tylko szwagier jechla i mowil ze niby na kompie to pokazalo.Chyba sam musze w to sie zaangazowac.

Moje punto tezm a hydrauliczne wpomagnako i objawy sa podobne i zawsze uwazalem ze to normalne.Wiec czemu panowie z ASO mowia wymieniac na gwarancji i juz ponoc pompe zamowili blush.gif

Napisano

> Moje punto tezm a hydrauliczne wpomagnako i objawy sa podobne i

> zawsze uwazalem ze to normalne.Wiec czemu panowie z ASO mowia

> wymieniac na gwarancji i juz ponoc pompe zamowili

Punto II ma elektryczne wspomaganie, I miało hydrauliczne. ASO opłaca się wymienić sprawną, drogą część bo mają pracę i zysk a zapłaci centrala.

Napisano

Witam....

Mam prośbe, gdy juz dojdzie do wymiany tej pompy to podziel sie z nami tym czy cos osiągnąłeś wymieniajac ja..................pozdrawiam

fiat albea 1,2 16v

Napisano
  • Autor

> Witam....

> Mam prośbe, gdy juz dojdzie do wymiany tej pompy to podziel sie z

> nami tym czy cos osiągnąłeś wymieniajac

> ja..................pozdrawiam

> fiat albea 1,2 16v

Auto prawdopodobnie pojdzie w sobote do serwisu bo pompa juz czeka. Sprawdzalem jak to u mnie w punto dziala i slychac syczenie ale znacznie ciszej i pompa nie drga a w Albeii wrecz cala lata i stuka.

Napisano
  • Autor

> Witam....

> Mam prośbe, gdy juz dojdzie do wymiany tej pompy to podziel sie z

> nami tym czy cos osiągnąłeś wymieniajac

> ja..................pozdrawiam

> fiat albea 1,2 16v

Dzis wymieniono pompe. Niestety wiem tlyko tyle ze nie ma juz dzwiekow w stylu buczenia czy drgania pompy.Ale jaka jest dokladnie roznica przekonam sie jak zasiade do auta a nie wiem kiedy tesciowa mi na to pozwoli zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.