Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Urwana szpilka I co terac!! :(

Featured Replies

Napisano

Hej mam problemik urwalem dwwie szpilki w glowwicy frown.gif ale naszczescie od kolektora wydechowego, co zrobic z tym fantem? Bo mysle zaproponujcie cos! Widzialem gdzies takie wykretaki to cos daje? Dodam ze szpilka jest tak urwana ze nie ystaje z glowicy i sie nawet lekko chowa do wew. frown.gif pomocy

Napisano

wiertarka katowa, rozwiercac i sprubowac wkretakiem co ma lewy gwint (watpliwa sprawa ze pojdzie)

Jak nei dac fachurce rozwierci wyciagnie stary gwint szpilki (nie uszkodzi gwintu w alu) przeleci gwintownikiem i cacy.

Ps. glowica zdjeta?? czy nie. i podejzewam ze to do MaXy:P

Napisano

> Hej mam problemik urwalem dwwie szpilki w glowwicy ale naszczescie

> od kolektora wydechowego, co zrobic z tym fantem? Bo mysle

> zaproponujcie cos! Widzialem gdzies takie wykretaki to cos daje?

> Dodam ze szpilka jest tak urwana ze nie ystaje z glowicy i sie

> nawet lekko chowa do wew. pomocy

Wykretaki mozesz kupic w kazdym wiekszym sklepie zelaznym, maja lewy gwint, nawierca sie ulamana srube, czy szpilke i wkreca sie w nia wykretak.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze to raczej nie zdaje egzaminy. Wykrertaki sa bardzo twarde, a co za tym idzie kruche i koczy sie to polamaniem wykretaka, a to co bylo do wykrecenia i tak zostaje na miejscu.

Pozostaje rozwiercenie tego co zostalo w glowicy i przegwintowanie otworow.

Napisano
  • Autor

> wiertarka katowa, rozwiercac i sprubowac wkretakiem co ma lewy gwint

> (watpliwa sprawa ze pojdzie)

> Jak nei dac fachurce rozwierci wyciagnie stary gwint szpilki (nie

> uszkodzi gwintu w alu) przeleci gwintownikiem i cacy.

> Ps. glowica zdjeta?? czy nie. i podejzewam ze to do MaXy:P

Tak do maxy bo robie roemoncik, A tu zonk dwie szpilki tyko dotknelem to mi odpadly smile.gif Tez myslalem o tych wykretakach lecz czy sa takie male, bo to jest szpilka 6 mm frown.gif Niestety w tym autku to norma ze sie szpilki od kolektora urywaja ale bede walczyl. A ile moga ziac za zrobienie czegos takiego na warsztacie?

A glowice mam zdjete smile.gif na szczescie!

zanalazlem cos takiego Wykretaki

Napisano

popieram popieram, a do tego jak zlamiesz wkretak i zostanie ci w szpilce i nei da rady wyjac, to dupa z wiercenia bo ma twardosc prawie jak wiertlo.

trzeba rozwiercis szpilke az do gwintu(nie ruszajac gwintu) i pozniej wyciagnac dlubaniem stalowy gwint z alu, jak nitke.

Profesionalna robota.lepiej komus zlecic.bo jak rozp.. otwor to trzeba bedzie redukcje wstawiac jak oczywiscie jest podejscie.

Napisano

my bierzemy 20/30 pln za szt oczywiscie zalezy jak bedzie szlo,czy ktos juz tam grzebal i dal d...! bo jak przekabinujesz to redukcja wtedy wchodzi w gre.koszty rosna.

Napisano
  • Autor

> my bierzemy 20/30 pln za szt oczywiscie zalezy jak bedzie szlo,czy

> ktos juz tam grzebal i dal d...! bo jak przekabinujesz to

> redukcja wtedy wchodzi w gre.koszty rosna.

To bede musial sie gleboko zastanowic!

a takie pytanko jak rozwiercac szpilke? Jak szilka jest 6mm to zaczynac od wiertla 3 mm 4 mm 5 mm i dopiero wykretak?

Napisano

Największy problem to CENTRALNIE albo jeśli wolisz to dokładnie w OSI wywiercić mały otwór. Ja zaczynałbym od 1 lub 1,5. A potem powiększasz go zwracając uwagę czy przypadkiem nie jedziesz z którejś strony po gwincie.

Napisano

najlepiej przypunktowac najpierw srube jakims pobijakiem malym zeby wiertlo w 1 momencie wiercenia sie nei slizgalo.

Napisano

Jeśli wystają z głowicy lub na są równo (jak sie ma wprawe to nawet te urwane ponizej krawędzi głowicy ) to śmiało można przyspawać połautomatem do nich nakretkę i odkrecic po ostygnięciu . Sposób wielokrotnie sprawdzony bez skutków ubocznych.

Wykrętaki są zwykle zbyt kruche i slabe , natomiast wiercenie dość kłopotliwe (jeśli już to na wiertarce stołowej).

pozdr

Napisano
  • Autor

> Jeśli wystają z głowicy lub na są równo (jak sie ma wprawe to nawet

> te urwane ponizej krawędzi głowicy ) to śmiało można przyspawać

> połautomatem do nich nakretkę i odkrecic po ostygnięciu . Sposób

> wielokrotnie sprawdzony bez skutków ubocznych.

> Wykrętaki są zwykle zbyt kruche i slabe , natomiast wiercenie dość

> kłopotliwe (jeśli już to na wiertarce stołowej).

> pozdr

Niestety wszystkie szpilki sa schowane w glowicy na jakies 5 mm frown.gif

Napisano

> Niestety wszystkie szpilki sa schowane w glowicy na jakies 5 mm

nic się nie martw ja kiedyś urwałem szpilkę od Lejlanda(Jelcza) i też była tak schowana w samochodzie z firmy już myślałem że będę chodził bez wypłaty przez 2 lata.

Ale koleś który był starym mechanikiem powiedział że mam przyjść jutro z flaszką i będzie oki

I było on postawił drugą a do dziś ten Jelcz jeździ na nowej szpilce a ja już tam 6 lat nie pracuje. pub2.gif

zalej urwane miejsce naftą i obłóż szmatą by nafta działa na szpilkę urwaną. Zostaw na dzień a nawet dwa tylko dolewaj nafty by było jej tłusto.

Rozwierć centrycznie szpilkę i wbij trójkąt lub czworokąt w szpilkę i odkręcaj.

Wiertło małe kup jakieś dobre (drogie) szpilka to mocny materiał

Trójkąt też musi być z dobrej stali nie kruchej

Dasz rade

UWAGA wkrętaki są do bani bo są ze stali narzędziowej i mogą się ukruszyć przy próbie odkręcania.

Praca ciężka bardzo delikatna więc się nie spiesz

Napisano

jak wystaje troszke gwintu z niej to sprubuj nakręcić nakrętke i obspawać smile.gif

Napisano

> jak wystaje troszke gwintu z niej to sprubuj nakręcić nakrętke i

> obspawać

pisał ze szpilka jest schowana jakie 5 mm

Napisano
  • Autor

> nic się nie martw ja kiedyś urwałem szpilkę od Lejlanda(Jelcza) i też

> była tak schowana w samochodzie z firmy już myślałem że będę

> chodził bez wypłaty przez 2 lata.

> Ale koleś który był starym mechanikiem powiedział że mam przyjść

> jutro z flaszką i będzie oki

> I było on postawił drugą a do dziś ten Jelcz jeździ na nowej szpilce

> a ja już tam 6 lat nie pracuje.

> zalej urwane miejsce naftą i obłóż szmatą by nafta działa na szpilkę

> urwaną. Zostaw na dzień a nawet dwa tylko dolewaj nafty by było

> jej tłusto.

> Rozwierć centrycznie szpilkę i wbij trójkąt lub czworokąt w szpilkę i

> odkręcaj.

> Wiertło małe kup jakieś dobre (drogie) szpilka to mocny materiał

> Trójkąt też musi być z dobrej stali nie kruchej

> Dasz rade

> UWAGA wkrętaki są do bani bo są ze stali narzędziowej i mogą się

> ukruszyć przy próbie odkręcania.

> Praca ciężka bardzo delikatna więc się nie spiesz

Dzisiaj sie wzielem za robote koszt materialy to 20 pln dlatego mocno nie placze smile.gif

Zaczelo sie berdzo dobrze! Zaczelem robic nawierty, uzywalem wiertel 1,7 mm pozniej 3,0 mm i 3,6 mm. Kupilem wykretaki takie kiepskie za 6pln komplet smile.gif (to byl blad, ale musialem spróbowac!.

I tu moje zaskoczenie pierwsza szpilke ponawierlalem, wkrecam wykretaki i sie udalo wykrecilem w calosci!! Tu sie zaczelem cieszyc!!!! No to proba na nastepna szpilke. Zaczynam wiercic i j***b wiertelko peklo i zostalo frown.gif I od tego momentu nic nie udalo mi sie zrobic frown.gif Zabralem sie za nastepna tu otwory sie udalo wywiercic smile.gif ale co ztego jak wykretak mi pekl, ale wykrecilem troch ta srube!!! A czwarta to jak zobaczylem jak fachman mi probowal zrobic to rece zalamalem! rozwiercilem ja i tez klapa mialem wiertlo 9,6 mm i niestey moj wintownik m10 luzno wchodzil w to miejsce! Ale tu sie nie zalamuje bo to najmniejszy problem zawsze mozna rozwiercic troche i przegwintowac na m12 i kupic szpilke z redukcja z m12 na m8 lub m10. Prawda?!

Puzniej moze zalacze zdjecia z roboty smile.gif:(

Napisano

gwintowniki wystepuja w 3 typach (1,2,3) o tym samym rozmiarku. 1 do jako pilot sprawdza czy czysto , 2 gwintuje, 3 podcina gwint lekko (ostrzy) trz bylo 1 i 2 lecec:) bo 3 podetniesz za bardzo juz ztargany gwint.

Napisano
  • Autor

Galeria smile.gif Tak jak obiecalem.

Udalo sie zwyciestwo !!

IM000254.JPG

Rozwiert mialo byc m10 ale bedzie m12 smile.gif

IM000257.JPG

Ułamany wykretak (ale chba bylo bledem z mojej strony ze wiertlo mi troche zeszlo)

IM000256.JPG

Uloamne wiertlo i klapa frown.gif

IM000255.JPG

A tu fotka dla milosnikow motoryzacji (hmm szkoda ze V do uno nie ma frown.gif hmmm )

IM000258.JPG

Napisano
  • Autor

He to ja mam jakis ubogi zestaw bo tyko jeden ( ja to nazywam one time use smile.gif ) Tak zwany TOPEX czy TANIX smile.gif

Napisano
  • Autor

> no nie ma jak nabycie nowych umiejetnosci:):)

W poniedzialek jade na baze PKS i tak chlopaki mi to zrobia mam nadzieje smile.gif Musi byc ok w przyszlym tygodni chcem wyjechac smile.gif A pozatym na wiertarce stolowej rozwierci to chyba, w kazdym razie napewno maja wieksze mozliwosci niz ja w domu, ale jak na pierwszy raz to itak sukces ze udalo sie wykrecic choc jedna.

Napisano
  • Autor

Mam pytanko co lepiej zastosowac sruby czy szpilki? I z jakiego materialy? zebym pozniej sie nie piekli znowu!

Napisano

> Mam pytanko co lepiej zastosowac sruby czy szpilki? I z jakiego

> materialy? zebym pozniej sie nie piekli znowu!

Niema znaczenia śruby czy szpilki. I jedne i drugie urywają się. Natomiast możesz zastosować przed montażem pastę montażową na gwint. Np jedną z takich 276617085-smary.JPG

post-23402-14352469072316_thumb.jpg

Napisano

hmmm hmmm trudne pytanie. najlepiej sruby o duzej twardosci 9 z hakiem jest takie powiedzenie ( kto smaruje ten jedzie) mozesz nawet zastosowac sruby z drewna ale jak dobrze je zabezpieczysz to za 100 lat odkrecisz je palcami.

ja uzywam smaru miedzianego co wiele osob dziwi bo drogi 100 z hakiem opakowanei . ale ale po roku jak rozkrecam zawieszonko klienta to miodzio lepiej niz po fabryce.

czesto uzywam smaru wysoko temp. taki bialy do silnikow elektruycznych . 1500 st.C do swiec zar. oraz elementow elektro/mech. i powiem ci ze pozniej idzie jak po masle.

wazne zapobiegac przed czasem bo pomozesz nastepnemu lub samemu sobie:)

podziwiam tych co wala sruby na sucho lub gorzej po naprawie bo to czysty brak wyobrazni i wspolnaleznosci.

to jak w zyciu na sucho mozna tylko popatrzec:D

Napisano
  • Autor

> hmmm hmmm trudne pytanie. najlepiej sruby o duzej twardosci 9 z

> hakiem jest takie powiedzenie ( kto smaruje ten jedzie)

> mozesz nawet zastosowac sruby z drewna ale jak dobrze je

> zabezpieczysz to za 100 lat odkrecisz je palcami.

> ja uzywam smaru miedzianego co wiele osob dziwi bo drogi 100 z hakiem

> opakowanei . ale ale po roku jak rozkrecam zawieszonko klienta

> to miodzio lepiej niz po fabryce.

> czesto uzywam smaru wysoko temp. taki bialy do silnikow

> elektruycznych . 1500 st.C do swiec zar. oraz elementow

> elektro/mech. i powiem ci ze pozniej idzie jak po masle.

> wazne zapobiegac przed czasem bo pomozesz nastepnemu lub samemu

> sobie:)

> podziwiam tych co wala sruby na sucho lub gorzej po naprawie bo to

> czysty brak wyobrazni i wspolnaleznosci.

> to jak w zyciu na sucho mozna tylko popatrzec:D

Racja ! Ja zawsze gwinty nakretki tam gdie moge to smaruje smarem miedziowym (miedzianym) I jest super. Swego czasu jak mialem VW T4 to mialem zawsze problem z odkrecaniem kol. Po posmarowaniu i po przejechaniu 20 tys bez wiekszych problemow.

To kupie sruby, azreszta zobacze co beda mieli bo sruby to napewno a szpilki to moze byc gozej. W poniedzialem zdam relacje czy sie udalo czy nie. Ja mam dobre mysli, ze bede mial orginalny gwint M8 smile.gif

Napisano
  • Autor

Wszytko wsi zrobione smile.gif Baza PKS Koszalin jest najlepsza na swiecie smile.gif Fachowo szybko. Niemozliwe okazalo sie mozliwe. Trafilem na dwoch kolesi na bazie. Jeden napawal mi dwoe szpilki urwane i wykrecil! Zeby niesklamac zajelo to 5 min smile.gif , a drugi kolo zrobil mi gwint m12 i redukcje z m12 na m10. Zakupilem komplet nowych szpilek i jest chba git, Jeszcze dzien skladania i bedzie ,alina smile.gif POdziekowania dla wszystkich, ale stwierdzam niema co sie samemu brac za to. To tyko wiecej nerwow kosztuje, Fachowa naprawa kosztowala mnie po znajomonsci 4 browarki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.