Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obniżanie Bory

Featured Replies

Napisano

Powitać.

Niedawno zamontowałem zestaw obniżający/sportowy* niepotrzebne skreślić wink.gif

Miało być równo -35 przód i tył. Przód usiadł minimalnie tył mocno i wygląda to słabo.

Nie pomierzyłem nic przed zmianą zawieszenia, więc zwracam się z prośbą do posiadaczy VW BORA ew. GolfIV.

Jakbyście mogli pomierzyć i podać mi odległości między rantem przedniego i tylnego nadkola a osią koła lub glebą.

Przed dalszym działaniem chcę mieć pewność czy mam podnosić tył czy obniżać przód wink.gif

Napisano

> Jakbyście mogli pomierzyć i podać mi odległości między rantem przedniego i tylnego nadkola a osią

> koła lub glebą.

To jest niemiarodajne, bo inny wynik będę miał ja z ciężkim benzynowym 2.0, ktoś będzie miał inny z ciężkim TDIkiem, a jeszcze ktoś z 1.6 wink.gif

Napisano
  • Autor

Też mam 2.0 wink.gif Jeśli mógłbyś pomierzyć byłbym wdzięczny smile.gif

Jaki masz zawias ?

Ze względu na różne koła pomiar od krawędzi nadkola do gleby też nie będzie wiele mówił. Najsensowniej będzie chyba sprawdzić miedzy krawędzią nadkola a osią koła

Z góry dziękuję grinser006.gif

Napisano

> Też mam 2.0 Jeśli mógłbyś pomierzyć byłbym wdzięczny

> Jaki masz zawias ?

Mam fabryczny zawias na fabrycznym 195/65/15. Jak nie zapomnę to jutro max w sobotę pomierzę. wink.gif

Napisano
  • Autor

Czekam wink.gif

Napisano

> To jest niemiarodajne, bo inny wynik będę miał ja z ciężkim benzynowym 2.0, ktoś będzie miał inny z

> ciężkim TDIkiem, a jeszcze ktoś z 1.6

To tak nie do końca, sprężyny lepszych marek są dedykowane do silnika i przy każdym motorze powinno obniżyć podobnie - jeżeli zostały odpowiednio dobrane grinser006.gif

PS. Pojeździj trochę, może przód się ułoży i siądzie jeszcze trochę. Amorki też zmieniałeś?

Napisano
  • Autor

Cały zestaw MTS sprężyny i amortyzatory.

Faktycznie przód lekko przysiadł, ale do wyrównania się jeszcze daleko. Póki co dodałem gumy w tylne sprężyny, wstał lekko i przynajmniej auto nie wygląda jakby miało załadowany bagażnik wink.gif

Nie jestem zachwycony tym zestawem. W poprzednim aucie lepiej to wyszło na takim zawieszeniu.

Napisano

> Cały zestaw MTS sprężyny i amortyzatory.

> Faktycznie przód lekko przysiadł, ale do wyrównania się jeszcze daleko. Póki co dodałem gumy w

> tylne sprężyny, wstał lekko i przynajmniej auto nie wygląda jakby miało załadowany bagażnik

> Nie jestem zachwycony tym zestawem. W poprzednim aucie lepiej to wyszło na takim zawieszeniu.

Bora ma identyczne zawieszenie jak octavia którą posiadam. Wstępnie miałem zestaw samych sprężyn SUPERSPRINT i tył siedział mocno, później przesiadka na gwint FK i mogłem regulować jak chciałem żeby było nisko, mega twardo i równo. Teraz jak mi się bajtel urodził wrzuciłem sprężyny EIBACH -30mm i siedzi równo. Latem jeżdżę na oponach 225/45/17.

Napisano
  • Autor

Ja chyba będę zmieniał tylne sprężyny, bo te co mam są dla mnie za twarde. Chodzi mi nawet po głowie szatański pomysł żeby stare seryjne lekko obcięte wsadzić na próbę wink.gif

Napisano

> Cały zestaw MTS sprężyny i amortyzatory.

> Faktycznie przód lekko przysiadł, ale do wyrównania się jeszcze daleko. Póki co dodałem gumy w

> tylne sprężyny, wstał lekko i przynajmniej auto nie wygląda jakby miało załadowany bagażnik

> Nie jestem zachwycony tym zestawem. W poprzednim aucie lepiej to wyszło na takim zawieszeniu.

Mogłeś coś formowego kupić... Ja mam Eibach -30 i jestem zadowolony.

PS. Mam do sprzedania tylne sprężyny od Leona TS - może Ci przypasują smile.gif

Napisano
  • Autor

Powiem tak:

Planowałem KONI, ale niestety zawieszenie się posypało, kasy trochę brakło... co tu dużo gadać. Zestaw MTS kosztuje 650zł 270751858-jezyk.gif

Pojeżdżę jeszcze trochę zobaczę jak to będzie sie zachowywać, jak coś w sprawie sprężyn się odezwę wink.gif

Napisano

> Powiem tak:

> Planowałem KONI, ale niestety zawieszenie się posypało, kasy trochę brakło... co tu dużo gadać.

> Zestaw MTS kosztuje 650zł

> Pojeżdżę jeszcze trochę zobaczę jak to będzie sie zachowywać, jak coś w sprawie sprężyn się odezwę

Polecam Eibach -30 ok.gif i przy kole 17" jest sporo twardo...