Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacinanie sie obrotów

Featured Replies

Napisano

Witam od pewnego czasu mam taki problem z fiatem Siena 1,6 16 v

Otóż zacinaja mi sie obroty przy ok 2000 i lekkie dodanie gazu dopiero pomaga,dzieje sie tak zazwyczaj na cieplym silniku

Bylem w serwisie i zostala przeczyszczona przepustnica oraz zresetowany komp.

Ale problem nie znikl,zlozylem reklamacje zostawilem samochod na caly dzien i niczego nie znaleziono ,przez tydzien bylo dobrze a teraz znowu sie to pojawilo,moze ktos z was mial podobny problem i moze pomoc?

THX

Napisano

> Witam od pewnego czasu mam taki problem z fiatem Siena 1,6 16 v

> Otóż zacinaja mi sie obroty przy ok 2000 i lekkie dodanie gazu

> dopiero pomaga,dzieje sie tak zazwyczaj na cieplym silniku

> Bylem w serwisie i zostala przeczyszczona przepustnica oraz

> zresetowany komp.

> Ale problem nie znikl,zlozylem reklamacje zostawilem samochod na caly

> dzien i niczego nie znaleziono ,przez tydzien bylo dobrze a

> teraz znowu sie to pojawilo,moze ktos z was mial podobny problem

> i moze pomoc?

> THX

Pewnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale przeszło samo... No może pomogło psiknięcie wd-40 do złączek od silniczka krokowego, czujników temperatury.

Napisano

pomacaj też wiązke kabli (może gdzieś coś się ułamało?)- tych do wtrysku, termostatu i może do lambdy - najlepiej je usztywnić tak żeby nie jeździły same (popodpinać) - u mnie w zasadzie już nie ma z tym większego problemu czasem daje o sobie znać ale samo (zwykle) przechodzi. Objawem jest też nie załączającay się wentylator.

Napisano

> Witam od pewnego czasu mam taki problem z fiatem Siena 1,6 16 v

> Otóż zacinaja mi sie obroty przy ok 2000 i lekkie dodanie gazu

> dopiero pomaga,dzieje sie tak zazwyczaj na cieplym silniku

> Bylem w serwisie i zostala przeczyszczona przepustnica oraz

> zresetowany komp.

> Ale problem nie znikl,zlozylem reklamacje zostawilem samochod na caly

> dzien i niczego nie znaleziono ,przez tydzien bylo dobrze a

> teraz znowu sie to pojawilo,moze ktos z was mial podobny problem

> i moze pomoc?

> THX

---------------------------------------------

mam identyczny problem, trzyma obroty jak glupi, a za chwile mu przechodzi. W moim przypadku wymienilem juz wszystko, krokowca, map sensor, lambde, swiece, kable i nic. Jednak zauwazylem ze jak trzyma wyzsze obroty niz normalnie i wyciagne mu wtyczke zasilajaca czujnik polozenia przepustnicy (nie silnika krokowego) oczywiscie jak pracuje silnik, komp lapie blad "lampka wtrysku sie zapala" i o dziwo wolne obroty stabilizuja sie na 850 (jak odpiety to ECU olewa ten czujnik, ale nie unieruchamia silnika). Widocznie mam ten czujnik uszkodzony, ze ECU zawiesza obroty, sprobuj u siebie i daj znac, czy to dziala.... to bedziemy szukali dobrego sprzedawcy na allegro ;-)

Napisano
  • Autor

Witam

Widze ze wymieniles juz to co ja chcialem zrobic czyli silnik krokowy

Problem ktory opisujesz jest prawie identyczny jak moj z tym ze u mnie od wczoraj zapala sie kontrolka wtrysku

Ja nie moge go uchwycic w momencie kiedy zlapie te obroty gdyz zanim otworze maske to obroty spadają

w serwisie za krokowy chca 400 zl ale teraz to musze przemyslec czy warto

czy w Twoim przypadku tez komputer nic nie wykazywal?

Powiedz dokladnie w ktorym miejscu jest ten czujnik a bede kombinowal smile.gif

thx za podpowiedz

Napisano

> Witam

> Widze ze wymieniles juz to co ja chcialem zrobic czyli silnik krokowy

> Problem ktory opisujesz jest prawie identyczny jak moj z tym ze u

> mnie od wczoraj zapala sie kontrolka wtrysku

> Ja nie moge go uchwycic w momencie kiedy zlapie te obroty gdyz zanim

> otworze maske to obroty spadają

> w serwisie za krokowy chca 400 zl ale teraz to musze przemyslec czy

> warto

> czy w Twoim przypadku tez komputer nic nie wykazywal?

> Powiedz dokladnie w ktorym miejscu jest ten czujnik a bede kombinowal

> thx za podpowiedz

czujnik położenia przepustnicy jest obok silniczka krokowego. Złacze jest podobne do tego od krokowca.

Napisano

Silnika krokowego to nie wymieniaj, bo to raczej nie jego wina. Przynajmniej nie jedz to serwisu, ja kupiłem za 79 zl i działa świetnie, oczywiście krokowy nie samochód...nono.gif

tutaj możesz kupić nowego krokowca,

http://www.allegro.pl/item93358912_silnik_krokowy_fiat_bravo_brava_marea_palio_lancia.html

Zdejmujesz rure od filtru i wykręcasz dwie śrubki śrubokrętem torx (takie śmieszne gwiazdki), zakładasz nowy i gotowe. Oczywiście wszystko na wyłączonym akumulatorze, potem programujesz wolne obroty. Zapalasz silnik i nie naciskając pedału przyspieszenia programujesz obroty, czyli czekasz az bryka się nagrzeje i włączy wentylator. Potem wyłączasz zapłon i już masz obroty zaprogramowane. A swoja droga ta procedura programowania jest ciekawa, bo niektóre samochody żeby jeździć na LPG musza mieć resetowany ECU co wyłączenie zapłonu... i ciekawe czy zawsze Ci użytkownicy programują obroty.....

ale nieważne zaprogramuj.

Jednak na mój gust, to nie jest krokowiec lecz czujnik przepustnicy ...

Dlatego tak sadze, bo odłączenie krokowca nie inicjuje zapalenia sie "marchewki" czyli kontrolki wtrysku, a odłączenie czujnika przepustnicy tak (choć nie ukrywam powodów świecenia marchewki może być wiele, ale nie krokowiec na 100%, sprawdziłem organoleptycznie). Czyli wychodzi na to, ze jak Tobie teraz świeci i mi jak odłączę świeci, a mi jak odłączę to jeszcze obroty spadają (staje gdziekolwiek i dzwigam mache, dlatego mi sie udaje dobiec w tym odpowiednim momecie...) i przestaje wyrczec to nasze czujniki przepustnicy maja problem. Tam jest potencjometr obrotowy, wiec po tylu tysiącach a może i milionach ruchow pedałem przyspieszenia ma prawo sie wytrzeć.

Trzeba szukać nowego czujnika, ja przynajmniej tak robię bo tylko on mi został do wymiany.... biglaugh.gif

W załączniku masz zdjęcie, może nie najlepsze ale mniej więcej domyślisz się gdzie jest ten czujnik przepustnicy, potestuj a co najważniejsze popróbuj, może masz kogoś znajomego z tym silnikiem i pozwoli Ci podmienić tak dla testu ten czujniczek ……. icon_eek.gif

post-69637-14352469183672_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Widze ze wymieniles juz to co ja chcialem zrobic czyli silnik krokowy

> Problem ktory opisujesz jest prawie identyczny jak moj z tym ze u

> mnie od wczoraj zapala sie kontrolka wtrysku

> Ja nie moge go uchwycic w momencie kiedy zlapie te obroty gdyz zanim

> otworze maske to obroty spadają

> w serwisie za krokowy chca 400 zl ale teraz to musze przemyslec czy

> warto

> czy w Twoim przypadku tez komputer nic nie wykazywal?

-------------------------------------------------------------

podpinalem moj ECU do komputera, ale serwisant nic nie odczytal, twierdzil ze w pamieci usterek nic nie bylo. Obserwowalem go z boku to widzialem ze mial problem z samym polaczeniem. To nie byl serwis fiata, moze w fiacie by wiecej wiedzieli.

---------------------------------------------------------------

> Powiedz dokladnie w ktorym miejscu jest ten czujnik a bede kombinowal

> thx za podpowiedz

Napisano

czy w komplecie nowej przepustnicy jest nowy czujnik położenia czy tylko części mechaniczne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.