Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Symfonia beethovena pod moją maską.

Featured Replies

Napisano

I kolejny quiz z zagadnienia: Co tak gra (stuka).

Otóż gdy odpalam moją maryśkę nic nie słychać, tzn zadnych nie przewidywanych/niepokojących stukotów, ale jak temp. dojdzie do pierwszej kreski to zaczyna się delikatny stukot ale jak już jest przy 2-3 to auto trykocze sobie jak dizel (a nie przypominam sobie aby zmieniał silnik). Są to rytmiczne uderzenia/stukoty, około 4-5 na jedną sekundę. Sam juz nie mam pomysłów co to jest. Może miał ktoś coś podobnego?

Pozdrawiam.

Napisano

> I kolejny quiz z zagadnienia: Co tak gra (stuka).

> Otóż gdy odpalam moją maryśkę nic nie słychać, tzn zadnych nie

> przewidywanych/niepokojących stukotów, ale jak temp. dojdzie do

> pierwszej kreski to zaczyna się delikatny stukot ale jak już

> jest przy 2-3 to auto trykocze sobie jak dizel (a nie

> przypominam sobie aby zmieniał silnik). Są to rytmiczne

> uderzenia/stukoty, około 4-5 na jedną sekundę. Sam juz nie mam

> pomysłów co to jest. Może miał ktoś coś podobnego?

> Pozdrawiam.

Stawiał bym na zawory. a jak przygazujesz ponad 3500tyska to cichnie??

Napisano

> Stawiał bym na zawory. a jak przygazujesz ponad 3500tyska to

> cichnie??

Albo nie słychać bo szybkie stuki=dźwięk jednostajny=bruuuuum

Ja w padace pt. renault miałem ten problem to były zawory-ale 4-5 na sek. to powoli, a zawory dużo szybciej dają...ale może się czepiam blah.gif

Napisano
  • Autor

No własnie nie słychać bo ten stukot się zlewa i nie wiem czy jest dalej, czy to może już normalna praca silnika. A co może powodować że te zawory mogą stukać?? Tylko zużycie czy coś jeszcze?

Napisano

> No własnie nie słychać bo ten stukot się zlewa i nie wiem czy jest

> dalej, czy to może już normalna praca silnika. A co może

> powodować że te zawory mogą stukać?? Tylko zużycie czy coś

> jeszcze?

Bobek, u mnie to samo, na zimnym cicho, rozgzeje sie troszke i zaczyna klekotać...nie wiem co to moze byc, irytuje mnie to bardzo....Jak znajdziesz powod to daj znac, pozzdro

Napisano
  • Autor

> zawor ? popychacz ?

A powiedz mi jak długo dla mechanika trwa odkręcenie pokrywy zaworów i spr czy wałek z popychaczami jest dobry. Bo będę jutro przejazdem koło serwisu to mogę się na chwilkę zaczymać aby szpeknali.

PS TomciuHerba masz ten sam silnik.

Napisano

bladego pojacia nie mam ile im moze to zajac czas zlosnik.gif ale az sie boje myslec ile ci zaspiewaja zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No własnie, więc chyba ograniczę się do podpięcia do kompa a wałki sprawdze u mechanika, bo chyba taniej będzie.

Napisano
  • Autor

A co masz jakiegos do wynajęcia w moich okolicach zakrecony.gif

Napisano

odpuszczam ten temat zlosnik.gif cos ci stuka a w innym poscie piszesz ze dbanie o auto spowodje ze nie bedziesz mial klopotow !!! to co nie dbasz czy moze jednak fiat mw z 125tys na licznik to poadaka i cos nawala pod maska ?

Napisano
  • Autor

No co prawda to prawda wpysk.gif , ale ja nie pisałem o tym że o niego dbam, tzn staram się dbać ale nie mam nawet czasu aby zajechać do mechanika czy na serwis aby to zdiagnozowali, a nie mówie już o naprawie.

Pisałem tak ogulnikowo, nie na swoich doswiadczeniach biglaugh.gif

Napisano

sranie w banie a nie dbanie !!! nie da sie dbac o tulejki/zlozyska w rozruszniku, bendix, pekajace obudowy altka, termostat, nagrzewnice, wycieki spod klawiatury, terkoczacy wiatrak nawiewu, wahacze, laczniki stabilizatora !!! wymiana paskow, napinaczy ,plynow , okladzin i filtrow na czas nie spowoduje ze fiatowskie niedorobki i slaba materialowka bedzie lepsza !!!

ps. powtarzam sie ale inaczej sie nie da. jak bedziesz mial wiecej dos. z samochodami to wtedy pogadamy aha i ogolnikowo to mozna o pogodzie gadac !!!

Napisano

Cześć,

Wygląda na to, że jest nas więcej - mam dokładnie te same objawy.

Jeżdżę już z tym jakiś czas. Po drodze była błędna diagnoza i wymieniłem dobre panewki na nowe smirk.gif

Na razie zbieram kasę i za jakiś czas trzeba będzie ściągnąć głowicę i zobaczyć co i jak.

Jeśli chodzi o wałki i popychacze to niestety w 1,6 nie jest tak łatwo to sprawdzić jak np. w 1,4 bo trzeba rozpinać rozrząd. Koszt to pewnie ze 150 zł + uszczelki pod głowiczki.

Ja u siebie podejżewam zawory wydechowe, bo do stuków dochodzi pierdzenie z wydechu (myślałem, że to tłumik, ale wymiana nic nie dała)

Daj znać o przyczynie i kosztach jak będziesz coś z tym robił wink.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

to nie moj watek smile.gif nie ja mam muzyke pod maska smile.gif ale u mnie klepie popychacz lekko - nic z tym nie robie mam ten popychacz serdecznie w d....e smile.gif dopiero co zrobilem glowice, nie puszcza , zawory mi nie stukaja o tlok a popychacze wszystkie puszczaja olej (dwa troche slabiej niz reszta ale mam je w d...e) smile.gif

Napisano

> to nie moj watek nie ja mam muzyke pod maska ale u mnie klepie

> popychacz lekko - nic z tym nie robie mam ten popychacz

> serdecznie w d....e dopiero co zrobilem glowice, nie puszcza ,

> zawory mi nie stukaja o tlok a popychacze wszystkie puszczaja

> olej (dwa troche slabiej niz reszta ale mam je w d...e)

Mam silniczek 1.6, u mnie jest tak , ze jak mu nacisne pedał gazu to przy "spadaniu" z obrotów- tak około 1400, słychać stuki-jakby ktoś młoteczkeim pare razy walnął wink.gif

Napisano

Zdrowe podejście zlosnik.gif

Nie wiem co tak naprawdę u mnie stuka, ale póki padaka jeździ - a na razie problemów z tym nie ma żadnych - to też kasy pchać nie będę...

Poczekam i przez ten czas trochę nazbieram na ewentualną naprawę...

Na razie kupuję alu do letnich kapci, niech chociaż dobrze wygląda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

U mnie te stkli bardziej słychać z tyłu silnika i to mogą być tak jak mówisz te zawory od wydechu.

Napisano

jestem prawie pewny ze to zawory a dokladnie popychacze !!! bo dzis np. nic mi nie stukalo jak chycil temperaturki troche. zaleje padake jakims lepszym olejem przy nastepnej zmianie i moze bedzie git w cc pomoglo

Napisano
  • Autor

Ja muszę niedługo może w przyszłym miechu zmienić oil więc powiem co zalałem i czy coś pomogło.

PS gdzie jest czujnik poziomy oleju? w 1.6

Napisano

> PS gdzie jest czujnik poziomy oleju? w 1.6

cisnienia to wiem a poziomu to raczej nie ma smile.gif a ten od cisnienia to jest na prawo nad filtrem oleju. taka plastikowa wtyczka odstaje a w nia jest wpiety wtyk (taki z pojedynczym zatrzaskiem)

Napisano

U mnie wymiana oleju niestety nie pomogła frown.gif

A mam jeszcze pytanko - czy problemy z zaworami nie powinny wyjść przy pomiarze ciśnienia w cylindrach??

Napisano
  • Autor

> cisnienia to wiem a poziomu to raczej nie ma a ten od cisnienia to

> jest na prawo nad filtrem oleju. taka plastikowa wtyczka odstaje

> a w nia jest wpiety wtyk (taki z pojedynczym zatrzaskiem)

Nom mała pomyłka ciśnienia oleju tongue.gif Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.