Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy w Palio

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich użytkowników Fiacików.

Proszę o radę odnośnie braku mocy w autku Palio 1,2 8V. Autko zakupiłem używane, przebieg oficjalny 100000km. Do wymiany miały być standard: świece, przewody, płyny i filtry. Przegląd na stacji był pozytywny co do zawieszenia... Objawy następujące: ruszam z 1, zaraz 2 bieg, gaz .... i zamiasta przyspieszać - auto zwalnia, za chwilę czuć jakby dodatkowy dopływ mocy i rusza ze zdwojoną energią. Ta sama sytuacja ma się na 3 biegu. Przy prędkości powyżj 40-50km/h wszystko zdaje się być w porządku. Jeździłem po serwisach, diagnostykach itd. żadnych mądrych rad. Koniec końców trafiłem da ASO we Wrocławiu. Cały dzień badań i

do wymiany:

1. Wałek razrządu

2. Koło wałka rozrządu

3. Czujnik Par

4. Sonda Lambda

Wałek rozrządu 1115zł, Koło - 95zl, czujnik - 75zł i sonda - ok.500zł. Części orginalne żadnych zamienników nie potrafiłem znaleźć - podobno do silnika 1,2 nie ma...

Zdegustowany trafiłem na używaną głowicę od punto 1,2 8V za jedyne 450 zł. Po wymianie - jest lepiej ale auto dalej zwalnia przy gwałtownym wciśnięciu pedału przyśpieszenia. Na sondę czekam, zamówiłem na allegro, zobaczymy jak będzie. Czujnik par wymieniłem na nowy. Dodatkowo słychać pompę paliwa podczas jazdy - tę wymieniłem na samym początku - też na używaną od punto 1,2. W ASO tymczasowo włożyli mi swoje części abym mógł ocenić jak auto jeździ - rzeczywiście było lepiej. Wnioskuję że największym problemem może być tutaj sanda lambda. Auto pali baaaardzo dużo - około 15 l/100 ... yikes.gif Właściwie sam sobie odpowiedziałem na problem ale chętnie posłucham waszych opinii i sugestii. pozdrawiam.

post-70173-14352469081529_thumb.jpg

Napisano

Czy auto jest na gazie?

Napisano

przeplaciles za glowice z walkiem.

Jesli duzo pali to glowna przczyna moze byc lambda poniewaz komputer odczytuje zle wskazania i przelacza sie w tryb awaryjny, jak wymienisz lampbde jedz na egzaminer niech skasuja bledy

Napisano
  • Autor

Bardzo możliwe że przepłaciłem, jednak i tak było to tańsze rozwiązanie niż kupno nowego wink.gif . Auto jeździ na Benzynce i nie ma instalacji LPG. Planuję takową założyć, jednakże najpierw trzeba aby silnik pracował jak należy.

Napisano

Wlasciwie mogles zaczac od sondy lambda, jesli tak duzo pali, bo to jest najczestsza przyczyna. No ale OK, jesli wymiana glowicy tez nieco pomogla, to w porzadku. Mysle, ze po wymianie sondy bedzie dobrze.

Napisano

Sprawdź również przy okazji stan całego tłumika, szczególnie katalizator może się od wewnątrz czymś zapchał.

Napisano
  • Autor

oby nie, nie specjalnie mam ochotę na wymianę katalizatora... Po wymianie sondy, w dalszym ciągu auto chodzi bardzo nierówno /tak jak diesel/. Robię teraz test spalania. Jak zakończę - dam znać ile pali. Czy głośność pompy paliwa oznacza że jest popsuta? Bo może tu jest problem nierównej pracy silnika ? W ASO powiedzieli że podaje ok. 0,5 bara za małe ciśnienie. Poza tym jest tak że raz ją słychać a raz nie. No i ten brak mocy. Czasem jest dobrze a znowu innym razem tragedia. Tak jak pisałem wcześniej. Gaz do dechy a auto zwalnia ??? Jak wciskam pedał gazu bardzo powolutku to auto przyśpiesza, co prawda bardzo powoli ale jedzie. HELP bo już nie mam pomysłów.

Napisano
  • Autor

Jak pisałem na początku. Gdy w ASO wymienili mi zalecane przez nich części, auto chodziło dobrze. Wymieniłem te części /wałek, koło wałka, czujnik par i sanda lambda/ a auto raz jeździ raz nie. Po wymianie sondy pojechałem na komputer. Był 1 błąd. Błąd mieszanki paliwowo-powietrznej i wypisane możliwe przyczyny. Skoro a ASO nie było problemów to dlaczego teraz są? Czyżby nadal zła sonda lambda? /faktem jest że nie założyłem identycznej sondy jak była tj. NTK OZA112-A6 tylko inną sondę do fiatów NTK OZA532-A3/ Po niedzieli będę w ASO - niech teraz powiedzą co i jak.

Druga sprawa to jak to jest z tą pompą paliwa? Raz słychać raz nie.

Rayden: Na Żmigrodzkiej jest Fiat Auto Club - Autoryzowany Serwis Fiata.

Napisano
  • Autor

niestety ... test spalania - szału nie ma 13l/100.

oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.