Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

perypetii z wałkiem c.d.

Featured Replies

Napisano

dziś sprawdziłem smarowanie wałka na zimnym silniku po dłuższym postoju i sie okazało że na krzywce pod korkiem całkowity brak.

do momentu rozgrzania silnika nic nie sika, po częściowym rozgrzaniu raz słabiutko sika ale nie dolatuje do krzywki, raz ok, dopiero po rozgrzaniu smarowanie jest ok.

o co chodzi, zły olej, pompa padła???

Napisano

> o co chodzi, zły olej, pompa padła???

niskie ciśnienie pokazałoby red control na desce...

może płukanie ukłądu powinieneś zrobić...

Napisano
  • Autor

> niskie ciśnienie pokazałoby red control na desce...

kontrolka w sumie niezbyt szybko gaśnie, w alfie znika jeszcze zanim silnik zaskoczy a tu chwile po odpaleniu

> może płukanie ukłądu powinieneś zrobić...

czyli co, wlać do oleju jakieś czyściwo czy syntentykiem zalać i modlić się o uszczelniacze?

Napisano

Kali czy Ty czasem nie wymieniełes ostatnio wałka??? I juz nie ma smarowania??? hmm.gif

U mnie jak na razie smaruje, choc objawy byly takie same jak u Ciebie - czyli brak smarowania na krzywce pod korkiem.Wymianilem cala magistrale i teraz leje.Qrde, kiedys caly czas nasluchiwalem czy cos nie tak..teraz juz sie chyba przyzwyczailem, ze ten typ tak ma.Choc nie narzekam - auto zakupilem z przebiegiem 76000. Teraz wybilo juz 113600 i jak na razie dalej kreci do przodu.A tak mi "specmeni" mowili,ze Fiat jest no.gif

Napisano
  • Autor

> Kali czy Ty czasem nie wymieniełes ostatnio wałka??? I juz nie ma

> smarowania???

> U mnie jak na razie smaruje, choc objawy byly takie same jak u Ciebie

> - czyli brak smarowania na krzywce pod korkiem.Wymianilem cala

> magistrale i teraz leje.Qrde, kiedys caly czas nasluchiwalem czy

> cos nie tak..teraz juz sie chyba przyzwyczailem, ze ten typ tak

> ma.Choc nie narzekam - auto zakupilem z przebiegiem 76000. Teraz

> wybilo juz 113600 i jak na razie dalej kreci do przodu.A tak mi

> "specmeni" mowili,ze Fiat jest

właśnie przymierzałem się do wymiany kolejnego wałka i sprawdziłem na wszelki wypadek czy oby smarowanie jest.

no i na zimnym ni ma angryfire.gif

rozkręciłem pająka poczyściłem i niby wsio ok. Ale mechanikom u których robiłem wałek należy się zjebka bo urwali 2 gwinty na śrubach od wałka i pająka tak wsadzili że jedną gumke rozwalili.

Napisano

> Ale mechanikom u których robiłem wałek należy się zjebka bo

> urwali 2 gwinty na śrubach od wałka i pająka tak wsadzili że

> jedną gumke rozwalili.

Hah, przepraszam ze sie smieje, ale o ile dobrze pamietasz, tez mam przeboje z walkiem. Teraz juz wymieniony, niestety okazalo sie ze nie wszystkie popychacze sa sprawne i jeszcze raz bede musial go rozebrac, ale to juz inna historia. W kazdym razie wyobraz sobie moje zdziwienie jak przy pierwszej rozbiorce sruby z dolnych gwintow stopek wyjmowalem reka... Pozostaje sie cieszyc, ze nie lapalem ktoregos pieknego slonecznego dnia walka przez okno. Nic dziwnego ze byl wytarty - olej pewnie uciekal wlasnie tym gwintem, bo magistrala jest tak spierdolona, ze przelot jest przez nia cala mimo oddzielnych i zdublowanych ramion podajacych olej. Rozwiazanie - w glowicy gwinty rozwiercone na fi8 i wytoczone szpilki, tak ze po ich wkreceniu zachowuje sie jak oryginal (wytoczone na szplikach rowniez tulejki ustawiajace stopke). Idealow oczywiscie nie ma i magistrale musialem delikatnie nagiac zeby sie zgrala. Do tego pod nia i nad nia dalem miedziane uszczelki, po sprasowaniu tworza niezla izolacje. Wczesniej ich nie mialem, ale podejrzewam ze pizdeczka ktora robila auto poprzednio (a bylo na pewno grzebane przy rozrzadzie) po prostu ich nie dala... Ehhh, wyobraznia niektorych mechaniorow nie zna granic...

Napisano
  • Autor

dalej na zimnym nie ma smarowania

ma ktoś pomysł co mogło się zjepsuć?

Napisano

> dalej na zimnym nie ma smarowania

> ma ktoś pomysł co mogło się zjepsuć?

Zrobiles te gwinty w stopkach?

Napisano
  • Autor

> Zrobiles te gwinty w stopkach?

jeden zrobiony, druga śruba wkręcona "na wyczucie"

smarowania nie ma pod korkiem (i pewnie na innnych wytartych), a na krzywkach obok sika od razu.

nie rozumiem, skoro na pająku jest jednakowe ciśnienie na wszystkich krzywkach to dlaczego na jednej sika a na drugiej nie niewiem.gif

może pająk jest znowu przytkany? Przejechał ledwo 10kkm

Napisano

> jeden zrobiony, druga śruba wkręcona "na wyczucie"

> smarowania nie ma pod korkiem (i pewnie na innnych wytartych), a na

> krzywkach obok sika od razu.

> nie rozumiem, skoro na pająku jest jednakowe ciśnienie na wszystkich

> krzywkach to dlaczego na jednej sika a na drugiej nie

> może pająk jest znowu przytkany? Przejechał ledwo 10kkm

Tak sobie czytam te perypetie z wałkiem i na myśł przychodzi mi tylko jedno:

"weź to sprzedaj w piz...u i kup inne auto"

Chyba by mnie coś ciężkiego trafiło jak bym takie akcje miał z autem, można się przywiązać do auta ale bez przesady.

Napisano
  • Autor

> Tak sobie czytam te perypetie z wałkiem i na myśł przychodzi mi tylko

> jedno:

> "weź to sprzedaj w piz...u i kup inne auto"

> Chyba by mnie coś ciężkiego trafiło jak bym takie akcje miał z autem,

> można się przywiązać do auta ale bez przesady.

hamulce, zawiecha ideał, rozrząd wymieniony, gaz założony, nowy tłumik, opony i alu nowe więc szkoda się go pozbywać a jak kupie inny też trzeba bedzie w niego kasę wsadzić

jakby nie ten pier....ny silnik to auto byłoby jak marzenie

na razie postanowiłem dać bravce ostatnią szanse (bo ostatnio zarobiła na siebie po stłuczce), mam już nowy wałek i reszte klamotów ale jest problem ze smarowaniem więc wymiana nie ma sensu

na ostatniej wymianie wałka jestem 1kzł w plecy, więcej niepotrzebnych kosztów nie przysporzyła bo nic sie nie psuje

jak nic nie wymysle sprzedam padake i już palacz.gif

Napisano

> jak kupie inny też trzeba bedzie w niego kasę wsadzić

Wlasciwe podejscie... W pelni popieram.

Obczaj mojego posta na temat walka ("Rekord?") i zdjecie umieszczone tam. Krzywki sterujace zaworami wylotowymi byly w porownaniu do dolotowej nieruszone. Ostatnia dolotwa zzarta doszczetnie. Tez nie potrafie tego wytlumaczyc w 100%, ale moze chodzi o to, ze "plujki" podajace olej na dolot sa dalej w stosunku do "podajnikow oleju", a blizej otworow sluzacych do skrecania, co powodowalo ze niestety olej lzej mial wyplynac pod sruba.

Napisano

> hamulce, zawiecha ideał, rozrząd wymieniony, gaz założony, nowy

> tłumik, opony i alu nowe więc szkoda się go pozbywać a jak kupie

> inny też trzeba bedzie w niego kasę wsadzić

> jakby nie ten pier....ny silnik to auto byłoby jak marzenie

> na razie postanowiłem dać bravce ostatnią szanse (bo ostatnio

> zarobiła na siebie po stłuczce), mam już nowy wałek i reszte

> klamotów ale jest problem ze smarowaniem więc wymiana nie ma

> sensu

> na ostatniej wymianie wałka jestem 1kzł w plecy, więcej

> niepotrzebnych kosztów nie przysporzyła bo nic sie nie psuje

> jak nic nie wymysle sprzedam padake i już

to weź zrób raz a pożądnie tzn. zdejmij głowice, zobacz tego nieszczęsnego pająka, wałek, pompe oleju i jeździj bo tak to przecież pochastać sie można...

Napisano

> hamulce, zawiecha ideał, rozrząd wymieniony, gaz założony, nowy

> tłumik, opony i alu nowe więc szkoda się go pozbywać a jak kupie

> inny też trzeba bedzie w niego kasę wsadzić

> jakby nie ten pier....ny silnik to auto byłoby jak marzenie

> na razie postanowiłem dać bravce ostatnią szanse (bo ostatnio

> zarobiła na siebie po stłuczce), mam już nowy wałek i reszte

> klamotów ale jest problem ze smarowaniem więc wymiana nie ma

> sensu

> na ostatniej wymianie wałka jestem 1kzł w plecy, więcej

> niepotrzebnych kosztów nie przysporzyła bo nic sie nie psuje

> jak nic nie wymysle sprzedam padake i już

zamiast wymieniac te walki to trzeba bylo kupic jakies 1.6 albo 1,8 z osprzetem i mialbys po klopocie z walkami i wiedzialbys co jest w samochodzie .A tak wogule to nie wiem o co chodzi z tymi walkami ja mam zrobione 115 tys i narazie walek jak nówka i oby jaK naj dluzej ok.gif

Napisano

> o co chodzi, zły olej, pompa padła???

wydaje mi się, że pająk musisz wymienić na nowy; pompe oleju należałoby sprawdzić, a zły olej? pająk najczęściej zatyka się przy wymianie oleji o różnych właściwościach myjących (np. przy zmianie półsyntetyka na syntetyk - najczęściej z Selenii na Mobil1 lub Shell o wysokim TBN) więc trzeba tutaj uważać i nie eksperymentowac. Zwłaszcza przy dużym przebiegu należy stosować olej o podobnych parametrach, a najlepiej od początku użytkowania ten sam. Z oleji do Twojego samochodu to mogę polecić ELF competition 10W40 tutaj Do silników 1.4 12v najlepiej stosować orginalny filtr oleju fiata i wymieniać go razem z olejem do 10kkm.

Ps. poszukaj dobrego mechanika, a tym "mechanikom" co nie potrafią nawet przykręcić śrub bez urwania gwintów to lepiej podziękuj. czerwona.gif

Napisano
  • Autor

> wydaje mi się, że pająk musisz wymienić na nowy

myślisz że w tak krótkim czasie znowu pająk się przytkał?

oslabiony.gif

Napisano

> myślisz że w tak krótkim czasie znowu pająk się przytkał?

Zmieniales olej przy naprawie? Zalecany jest tez wyczyszczenie miski olejowej i smoka, a z tym tez troche zabawy jest z tego co widze...

Napisano
  • Autor

> Zmieniales olej przy naprawie? Zalecany jest tez wyczyszczenie miski

> olejowej i smoka, a z tym tez troche zabawy jest z tego co

> widze...

olej zmieniony na orlen semi, teraz ma jakieś 8kkm

jutro zaleje go jakimś czyściwem, wymienie olej i zobaczymy

Napisano

> olej zmieniony na orlen semi, teraz ma jakieś 8kkm

> jutro zaleje go jakimś czyściwem, wymienie olej i zobaczymy

Czyli sadze po tym, ze w czasie remontu nie wymieniles, a to raczej blad. Teraz przydaloby sie magistrale wymienic znowu, bo pewnie rzeczywiscie jest zapchana. Mozesz pokusic sie o przedmuchanie jej, ale nie wiem czy bedzie to wystarczajaco skuteczne. Pamietaj o tym, zeby olej wymienic na cieplym silniku, wtedy wszystkie smieci splyna na dol. Jezeli dasz rade to proponuje rowniez wspomniana wczesniej miske i smoka wyczyscic.

Napisano
  • Autor

> Czyli sadze po tym, ze w czasie remontu nie wymieniles, a to raczej

> blad. Teraz przydaloby sie magistrale wymienic znowu, bo pewnie

> rzeczywiscie jest zapchana. Mozesz pokusic sie o przedmuchanie

> jej, ale nie wiem czy bedzie to wystarczajaco skuteczne.

> Pamietaj o tym, zeby olej wymienic na cieplym silniku, wtedy

> wszystkie smieci splyna na dol. Jezeli dasz rade to proponuje

> rowniez wspomniana wczesniej miske i smoka wyczyscic.

olej zmieniłem przy wymianie pająka. Nie wiem po co miałbym drugi raz go wymieniać przy wymianie wałka.

Procedura jest taka żeby najpierw zrobić smarowanie a potem dopiero wymieniać wałek.

Dziś zrobiłem płukanie, wcześniej przedmuchałem pająka, wymieniłem olej na syntetyk, zobaczymy co się będzie działo, mam już w tyłku ten silnik i jego uszczelniacze palacz.gif

Napisano

> olej zmieniłem przy wymianie pająka. Nie wiem po co miałbym

> drugi raz go wymieniać przy wymianie wałka.

Myslalem ze robiles wszystko razem, ja przynajmniej u siebie tak wlasnie tworzylem.

> Dziś zrobiłem płukanie

Sprezone powietrze czy benzynka ekstrakcyjna, ew. jakis inny plyn do tego?

> wymieniłem olej na syntetyk

Jezeli niezbyt dokladnie wyplukales, moga byc klopoty. Oczywiscie zakladajac ze wczesniej nie uzywales syntetyka.

Pozdrowionka i powodzenia w walce z motorkiem!

Napisano
  • Autor

> Sprezone powietrze czy benzynka ekstrakcyjna, ew. jakis inny plyn do

> tego?

jakieś czyściwo liqui moly zapodałem na 10 min do oleju

> Jezeli niezbyt dokladnie wyplukales, moga byc klopoty.

oleju wcześniej nie brał, ale to sie okaże, najwyżej motodoktora się wleje zlosnik.gif

> Pozdrowionka i powodzenia w walce z motorkiem!

czytałem na angielskim forum fiata że zwykłe płukanko + dobry olej przy tej awarii wystarcza, pająka się czyści w płynie do mycia silnika szczoteczką do zębów i powinien hulać więc jestem dobrej myśli zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

udało się, wyczyściłem starego pająka, wsadziłem i olej pięknie sika.

Z pająka wyleciał kawałek jakiejś uszczelki ciekawe od czego hmm.gif

Jeszcze tylko wymiana wałka jeśli smarowanie nie zaniknie i będzie nówka sztuka zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.