Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ chłodzenia.

Featured Replies

Napisano

No i mam problem.Co to może się dziać.Zalewam układ chłodzenia do pełna i po paru dniach płyn gdzieś znika.Wszystkie złączki gumowe suche chłodnica też nie cieknie.Do tego zapowietrza mi się nagrzewnica.Po przejechaniu ok15 km zaczyna lecieć zimne powietrze.Po otwarciu korka wlewu płynu na zbiorniczku wyr. na gorącym silniku wylewa mi się płyn przez wlew.Na zimnym silniku przy otwartym korku po chwili podnosi się poziom płynu i zaczyna się wylewać przez wlew.Korek wymieniłem na nowy bo słyszałem,że to też może być przyczyną(stary korek przepuszczał powietrze do środka nowy nie),ale dalej się zapowietrza.Oleju w płynie nie widać i płynu w oleju też.Co może być tego przyczyną,czy to uszczelka pod głowicą? confused.gificon_eek.gif

Napisano

>,czy to uszczelka pod głowicą?

Bardzo prawdopodobne. Przed ewentualną naprawą sprawdź termostat czy otwiera.

Napisano
  • Autor

> Bardzo prawdopodobne. Przed ewentualną naprawą sprawdź termostat czy

> otwiera.

termostat wtmieniłem na nowy.

Napisano

> termostat wtmieniłem na nowy.

A może pompa wodna poszła się 270747800-sex.gif i jest wyciek z niej.

Napisano
  • Autor

ale niewidać nigdzie wycieków,a czy w układzie chłodzenia ma powstawać takie ciśnienie ze wyrzuca płyn przez wlew przy otwartym korku?

Napisano

> ale niewidać nigdzie wycieków,a czy w układzie chłodzenia ma

> powstawać takie ciśnienie ze wyrzuca płyn przez wlew przy

> otwartym korku?

No to napewno uszczelka pod głowicą.

frown.gif

Napisano

Sprawdź pompę wodną. Miałem identyczne objawy kilka miesięcy temu. Po przejechanych kilku kilometrach ogrzewanie przestawało działać bo płyn gdzieś znikał, a były to dość dyże ilości tak od 1 do 1,5 litra.

Winna okazała się pompa wodna a wycieky nie było widać bo zasłaniała go obudowa paska rozrządu.

Napisano

jak ubywa płynu, a nie widać wycieku, to może być taka sytuacja:

w instalacji chłodzącej jest mikropęknięcie, które przy zimnym silniku (brak ciśnienia w układzie) nie przepuszcza płynu i dlatego po całej nocy nie ma ani kropli pod autkiem;

przy ciepłym silniku powstaje ciśnienie, które wyrzyca płyn przez owe pęknięcie, a ponieważ jest on gorący, momentalnie paruje i też pod autem jest sucho.

Ja tak miałem w poprzednim uniaku; nieszczelna była chłodnica - załatałem specjalnym proszkiem do uszczelniania.

Sprawdź chłodnicę i węże na gorącym silniku - powinno być widać "obłoki" pary.

Napisano
  • Autor

Po wymianie korka od zbiornika płyn nie podchodzi już pod góre przy zakrenconym korku,tylko przy otwartym.A jeśli byłaby to uszczelka pod głowicą to węże gumowe nie powinny być barzdzo twarde na chodzącym silniku?Umnie niesą.Ile kosztuje nagrzewnica do uniaka 1.0?

Napisano

Wymiana korka może pomoże, ale nie musi. Przede wszystkim nie powinno wyrzucać płynu z chłodnicy.(może jak szybko odkręcisz korek na gorącym silniku to wyrzuci). Zrób test. Na zimnym silniku odkręć korek chłodnicy. Uruchom silnik i na luzie doprowadź do rozgrzania silnika i otwarcia termostatu. Przez cały czas w płynie nie powinny pojawić się bąbelki powietrza i nie powinno go wyrzucać. Jak otworzy się termostat zwiększ obroty i obserwuj przez wlew chłodnicy (ostrożnie i uważnie aby płyn nie poparzył Ci twarzy gdyby chlupnął) strugę płynu która pojawi się. Powinna być bez pęcherzyków powietrza. Jeśli będą to jest coś nie tak i należałoby szukać przyczyny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.