Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czyzby silniczek na powaznie sie ze mna zegnal?

Featured Replies

Napisano

oprocz palenia oleju i uciekajacych kucy sa nowe objawy, ktore zaobserwowalam pare dni temu a dzisiaj sie im przyjrzalam dokladniej a raczej przysluchalam... oslabiony.gif

przyklad: wjezdzam pod naprawde niewielkie wzniesienie z tym ze dosc dlugie, jade na czworce, obroty spadaja (to akurat normalne grinser006.gif ) ale w momencie jak probuje cos jeszcze z niego wydusic wciskajac glebiej pedal gazu to z silnika dobiegaja dziwne odglosy jakby.. hmm.. najlepiej to mozna porownac z tym, jakby ktos mieszal w metalowej puszce piasek z malym dodatkiem kilku metalowych nakretek.... jak mu odpuszczam i wrzucam 3 lub 2 to jest ok, chociaz jak na trojce mu zbytnio przycisne to tez sie do mnie tak brzydko odzywa frown.gif

powiedzcie mi co sie znowu sypie? pad.gif

czy moze to miec zwiazek z lozyskiem oporowym, ktore szumi na biegu jalowym? - o czym juz pisalam wczesniej... oslabiony.gif

bo w sumie dzwiek jest troche zblizony tylko o ciut wyzszym tonie 270751858-jezyk.gif

Napisano

To praca silnika na niskich obrotach pod obciążeniem. Wszystko dzwoni, telepie się a do tego jeszcze spalanie stukowe...

Zużycie silnika swoją drogą... ale nowe też tak mają, więc chyba nie ma się czym martwić

Napisano
  • Autor

sęk w tym ze chyba jest bo wczesniej tego nie bylo - dam sobie za to glowe obciac....

Napisano

Sprawdz ustawienie zapłonu , luzu zaworów i zatankuj na innej stacji.Jesli to nie pomoze to znaczy ze silniczek 30.GIFfrown.gif

Napisano

Posłuchaj Ramireza.

Zbyt wczesny zapłon może być tego przyczyną. Wtedy w cylindrach naprawdę się gotuje!

Mam jeszcze jeden pomysł!

W aparacie zapłonowym pod palcem rozdzielacza jest plastikowa pokrywka. Jak się poluzuje to też potrafi narobić trochę hałasu (przynajmniej w 1.0 z 97r.)

Napisano

u mnie tak jest juz 2 lata i działa smile.gif

w dodatku ostatnio przepuszczaja uszczelki pod pokrywa zaworów i na uszczelce pod głowica - wszystko jest w oleju ale jeździ. Przy następnej wymianie oleju sie za to wezmę a na razie śmigam i podgłaśniam radio smile.gif

pozdrowionka

Szymek

> oprocz palenia oleju i uciekajacych kucy sa nowe objawy, ktore

> zaobserwowalam pare dni temu a dzisiaj sie im przyjrzalam

> dokladniej a raczej przysluchalam...

> przyklad: wjezdzam pod naprawde niewielkie wzniesienie z tym ze dosc

> dlugie, jade na czworce, obroty spadaja (to akurat normalne )

> ale w momencie jak probuje cos jeszcze z niego wydusic wciskajac

> glebiej pedal gazu to z silnika dobiegaja dziwne odglosy jakby..

> hmm.. najlepiej to mozna porownac z tym, jakby ktos mieszal w

> metalowej puszce piasek z malym dodatkiem kilku metalowych

> nakretek.... jak mu odpuszczam i wrzucam 3 lub 2 to jest ok,

> chociaz jak na trojce mu zbytnio przycisne to tez sie do mnie

> tak brzydko odzywa

> powiedzcie mi co sie znowu sypie?

> czy moze to miec zwiazek z lozyskiem oporowym, ktore szumi na biegu

> jalowym? - o czym juz pisalam wczesniej...

> bo w sumie dzwiek jest troche zblizony tylko o ciut wyzszym tonie

Napisano

> uszczelce pod głowica - wszystko jest w oleju ale jeździ.

hmm.gif a co przy nastepnej wymianie oleju ci zostanie z silnika hmm.gif skrzynia!!!

Napisano

heheh nie jest tak źle oleju ubywa ale nie w zastraszajacym tempie jakieś 0,7 litra na 5 tys. i staram sie uzupełniać.

olej nie miesza sie z płynem chłodniczym .... Te wycieki to jest delikatne sączenie ale jednak nieładnie to wygląda.

> a co przy nastepnej wymianie oleju ci zostanie z silnika

> skrzynia!!!

Napisano

> oprocz palenia oleju i uciekajacych kucy sa nowe objawy, ktore

> zaobserwowalam pare dni temu a dzisiaj sie im przyjrzalam

> dokladniej a raczej przysluchalam...

> przyklad: wjezdzam pod naprawde niewielkie wzniesienie z tym ze dosc

> dlugie, jade na czworce, obroty spadaja (to akurat normalne )

> ale w momencie jak probuje cos jeszcze z niego wydusic wciskajac

> glebiej pedal gazu to z silnika dobiegaja dziwne odglosy

katujesz silnik poddając go obciążeniu przy małych obrotach. po to są biegi żeby je zmieniać by tak się nie działo zlosnik.gif na pewno silnik byłby zadowolony gdyby czasem wyregulowano w nim luzy zaworowe...

Napisano
  • Autor

>katujesz silnik poddając go obciążeniu przy małych obrotach. po to są

> biegi żeby je zmieniać by tak się nie działo

o nie nie nie kolego nie katuje go jezdze tak zeby mi posluzyl jak najdluzej bo chwilowo jestem uziemiona z funduszami i nie moge sobie pozwolic na dodatkowe wydatki oslabiony.gif

to co opisalam bylo podyktowane checia sprawdzenia pewnych rzeczy ktore mnie zaniepokoily.. no i niestety moje obawy sie potwierdzily frown.gif

dziekuje wszystkim za trafna mam nadzieje diagnoze love_4.gif

Napisano

sprawdzenie kompresji prawdę Ci powie o motorku smile.gif

Napisano
  • Autor

>sprawdzenie kompresji prawdę Ci powie o motorku

w zeszlym roku sprawdzalam i bylo ponizej normy z tym ze mechanik stwierdzil ze koszt doprowadzenia silnika do stanu bdb bedzie mnie kosztowalo ok 900 pln wiec zwatpilam powiedzial tez ze jest to zupelnie nie oplacalne bo nawet w takim stanie on jeszcze pojezdzi - no i pojezdzil rok ale dluzej chyba czekac nie moge bo boje sie ze nastepny wyjazd w trase moze sie skonczyc holowaniem frown.gif

Napisano

No niestety, to sama widzisz jak się sprawy mają...

Napisano

> w zeszlym roku sprawdzalam i bylo ponizej normy z tym ze mechanik

> stwierdzil ze koszt doprowadzenia silnika do stanu bdb bedzie

> mnie kosztowalo ok 900 pln (...)

A teraz może już kosztować 2x więcej, bo w zeszłym roku pewnie wystarczyłoby wymienić pierścienie, a teraz pewnie jeszcze tłoki i szlif bloku trzeba będzie robić.

Ja też tak "oszczędzałem" i nie było to dobre rozwiązanie.

Chyba najtaniej wyjdzie wymiana silnika.

Napisano
  • Autor

>Chyba najtaniej wyjdzie wymiana silnika.

no juz nad tym tez sie zastanawiam...

myslalam nad silnikem z brawa 1.2 - bo tu wystarczy przelozyc sam silnik reszta podobno pasuje bez zadnych problemow...

z tym ze nie ma ich zbyt wiele a jak juz sie trafi taki to jest drogi frown.gif na allegro jest taki na pelnym wtrysku z 99 roku bez osprzetu za 2500 frown.gif:(:( przesada troche... pozostaje mi jedynie miec nadzieje ze trafie jakas okazje w przeciagu nastepnych 3 m-cy...

Napisano

> o nie nie nie kolego nie katuje go jezdze tak zeby mi posluzyl jak

> najdluzej

hmm.gifŻe się wtrącę... Motorek trza czasem wyluftować, żeby się nie zamulił zlosnik.gif

Jeśli o tych odgłosach, to zawsze dzieje się tak po dodaniu gazu przy niskich obrotach na wysokim biegu... Swoją drogą za dużo go słuchasz. Kup se radio... Gdybym ja tak się niepokoił każdym podejrzanym dźwiękiem...

Napisano

> no juz nad tym tez sie zastanawiam...

> myslalam nad silnikem z brawa 1.2 - bo tu wystarczy przelozyc sam

> silnik reszta podobno pasuje bez zadnych problemow...

no nie wiem... wartałoby się najpierw upewnić, czy aby na pewno pasuje na 100%. lepiej chyba poszukać taką samą jednostkę.

Napisano

> no juz nad tym tez sie zastanawiam...

a ten mój (1.4) cały czas czeka na nowego właściciela wink.gif

Może jednak?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.