Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P0235

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu borykam się z pojawianiem się nieregularnie błędu P0235. Błąd wyskakuje powyżej 2,5 tyś obr na 4 lub 5 biegu. Pojawia się na 2 sek, następuje brak mocy po czym wszystko wraca do normy.

Ze wszystkich opisów które znalazłem w internetach wynika że winowajcą jest czujnik ciśnienia w kolekt. ssącym. W pierwszym etapie wyczyściłem obecnie używany, potem kupiłem nowy. Nic to nie dało...

Dodam że EGR zaślepiony.

Co wymieniać lub czyścić dalej? Gdzie szukać winowajcy? Jak zdiagnozować?

Napisano

> Od jakiegoś czasu borykam się z pojawianiem się nieregularnie błędu P0235. Błąd wyskakuje powyżej

> 2,5 tyś obr na 4 lub 5 biegu. Pojawia się na 2 sek, następuje brak mocy po czym wszystko wraca

> do normy.

> Ze wszystkich opisów które znalazłem w internetach wynika że winowajcą jest czujnik ciśnienia w

> kolekt. ssącym. W pierwszym etapie wyczyściłem obecnie używany, potem kupiłem nowy. Nic to nie

> dało...

> Dodam że EGR zaślepiony.

> Co wymieniać lub czyścić dalej? Gdzie szukać winowajcy? Jak zdiagnozować?

stan zaworu tzw. overboost'u ?

u mnie się przycinał i dawał podobne objawy.

Napisano
  • Autor

> stan zaworu tzw. overboost'u ?

> u mnie się przycinał i dawał podobne objawy.

Stan nieznany. Nie zaglądałem do niego od kiedy mam stilo. Pytam aby niepotrzebnie nie rozbierać.

Do ovetboost lepiej dostać się od dołu (kanał) czy od boku (ściągnąć koło i nadkole)? Da się sprawdzić po vin czy mam rozbieralny czy nie?

Napisano

> Stan nieznany. Nie zaglądałem do niego od kiedy mam stilo.

To koniecznie do niego zajrzy, bo w nim może być problem.

> Do ovetboost lepiej dostać się od dołu (kanał) czy od boku (ściągnąć koło i nadkole)? Da się

> sprawdzić po vin czy mam rozbieralny czy nie?

Po vin-ie nie sprawdzisz, a najlepiej moim zdaniem się dostać od góry, zdejmując rurę pomiędzy filtrem powietrza, a pasem przednim. Od razu lepiej przenieść overbosta na obudowę akumulatora.

Napisano
  • Autor

> To koniecznie do niego zajrzy, bo w nim może być problem.

Dzisiaj lub jutro wsadzę tam ręce waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a najlepiej moim zdaniem się dostać od góry, zdejmując rurę pomiędzy

> filtrem powietrza, a pasem przednim. Od razu lepiej przenieść overbosta na obudowę

> akumulatora.

A czy żeby się do niego dostać nie trzeba wyciągnąć aku oraz jego podstawy ??

Napisano

> A czy żeby się do niego dostać nie trzeba wyciągnąć aku oraz jego podstawy ??

Wtedy dostęp jest lepszy, ale ostatnio udało mi się bez rozkręcania czego kol wiek, lecz trzeba uważać na ręce by nie poobdzierać.

Napisano
  • Autor

Walka była długa. Finalnie dostałem się do niego od boku. Po rozłożeniu okazało się że zabrudzenie było minimalne więc byłem pełen obaw czy to przyczyna pojawiającego się błędu. Po testach na drodze auto zachowuje się normalnie, nie wyświetla błędu. To tak na przyszłość dla potomnych, że nawet najmniejsze zabrudzenie powoduje dziwne objawy.

Mam dwa pytania:

1. Jakich wężyków użyć do podmiany - to są przewody pneumatyczne czy jakieś specjalne?

2. Czy ciężko i od której strony najlepiej dostać się do końca wężyków żeby je wymienić ?

Wczoraj nie miałem już czasu żeby się w tym grzebać a informacja na pewno pomocna na następny raz zlosnik.gif