Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym się różni....

Featured Replies

Napisano

prądnica od alternatora ?? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

bo kurcze nie wiem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> prądnica od alternatora ??

> bo kurcze nie wiem

Prądnica - to maszyna prądu stałego z magnesami stałymi jako stator. Prąd stały jest uzyskiwany dzięki zjawisku komutacji.

Alternator - to maszyna prądu przemiennego (nie mylić z prądem zmiennym !), 3 - fazowa. Wzbudzana elektromagnetycznie z elektromagnesami na rotorze lub statorze. Prąd stały jest uzyskiwany dzięki prostownikowi 6 - diodowemu.

P.S.

Jest wiele typów alternatorów, ale to już inny temat...

Napisano

> bo kurcze nie wiem

Kolega podał definicje, pozostaje dodać że alternator ma znacznie wyższą sprawność, czyli zużywając tyle samo energii mechanicznej daje więcej prądu. Przy okazji jest lżejszy, i ma pierścienie zamiast komutatora co wydłuża znacznie trwałość szczotek. Widziałeś malucha, w którym kierunkowskazów trzeba było sie domyślać? To właśnie te z prądnicą.

Napisano

> Kolega podał definicje, pozostaje dodać że alternator ma znacznie

> wyższą sprawność, czyli zużywając tyle samo energii mechanicznej

> daje więcej prądu. Przy okazji jest lżejszy, i ma pierścienie

> zamiast komutatora co wydłuża znacznie trwałość szczotek.

> Widziałeś malucha, w którym kierunkowskazów trzeba było sie

> domyślać? To właśnie te z prądnicą.

pamietam ze moj starszy w naszym maluszku z 84 wymienil pradnice na alternator i byl bardzo dumny smile.gif ehh wycacany to byl maluszek wszystko zadbane duzo ulepszen itp. biala "tapicerka" szkoda ze go nie przejalem po nim ... ehh

Napisano

Podobieństwa:

Obie maszyny posiadają dwa uzwojenia:

1) Wzbudzenie w którym wytwarzany jest silny strumień magnetyczny. Dzięki dużej ilości zwojów możliwe jest uzyskanie silnego strumienia przy małej wartości natężenia prądu. Poprzez zmianę natężenia pradu wzbudzenia (regulator) uzyskiwane jest stałe napięcie wyjściowe.

2) Uzwojenie twornika. Jest to uzwojenie (lub uzwojenia) w którym/ch pod wpływem wirowania względem pola wytworzonego przez wzbudzenie indukowane jest napięcie powodujące przepływ pradu zasilająxego instalację samochgodową.

Róznice:

2) Prądnica

Uzwojenia wzbudzenia są zamocowane do obudowy zaś uzwojenie twornika znajduje się na obracającym się wirniku. Poprzez komutator (pierścień składający się z licznych sekcji) prąd jest przekazywany do instalacji. Często komutator zwany jest "prostownikiem mechanicznym".

1) Alternator

Wzbudzenie Znajduje się na wirniku i jest zasilane przez dwa pierścienie. trójfazowe (czsami i więcej fazowe) uzwojenie twornika zamocowane jest do obudowy i poprzez prostownik zasila nstalację samochodu.

Dlaczego pradnica została wyparta przez alternator:

a) W prądnicy trzeba przesłac dużą energię przez komutator co ograniczało wydajnośc prądową. W alternatocze duży prad płynie przez nieruchome uzwojenia.

b) O wiele łatwiej jest chłodzić uzwojenie rozłożone na większej powierzchni (alternator) niż skupione na małym wirniku (prądnica).

c) Dzięki wielofazowym uzwojeniom alternatora zwiększony został stosunek mocy/kg masy.

d) Zastosowanie pierścieni zamiast komutatora pozwoliło zwiększyć zakres obrotów urządzenia (zwiększyła się przekładnia silnik-alternator w porównaniu do silnik-prądnica) i możliwe jest uzyskiwanie dużych pradów już przy niskich obrotach silnika samochodu.

Napisano

> Widziałeś malucha, w którym kierunkowskazów trzeba było sie

> domyślać? To właśnie te z prądnicą.

Nie tylko. To przede wszystkim te, którym pokorodowaly styki uziemienia w tylnych lampach. Wtedy gdy gość naciśnie stopy, migacze zanikają.

Napisano

> Nie tylko. To przede wszystkim te, którym pokorodowaly styki

> uziemienia w tylnych lampach. Wtedy gdy gość naciśnie stopy,

> migacze zanikają.

Jeszcze do tego możan dodac brudne od srodka niemyte nieszczelne klosze.

Delco

Napisano

> bo kurcze nie wiem

Naukowo koledzy wyżej ci wytłumaczyli. Ja przetestowałem to praktycznie. Mój pierwszy maluch miał prądnicę a następny alternator. Z prądnicą był kłopot jeżdżenia na światłach , niedoładowywany akumulator, kierunkowskazy migały raz na pół godzint itd . Po nabyciu malucha z altkiem (nazywał się FL i miał pełen wypas zlosnik.gif) odczułem kolosalną różnice w używaniu odbiorników prądu.

Pozdr

Napisano

> bo kurcze nie wiem

dużo tu już odpowiedzi myślę że można to ująć jednym słowem:

ekonomia lub wydajność

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.