Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automat schodowy i wentylator łazienkowy

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Mam taki problem.

Zamontowałem w łazience wentylator wyciągowy Awenta WA 150.

Podłączyłem do niego wyłącznik dzwonkowy, wraz z automatem schodowym Zamel - jak na zdjęciu.

Moim celem było to, aby po włączeniu, wentylator pracował określony czas, a następnie samoczynnie się wyłączał.

Problem jest jednak taki, że:

- po podłączeniu automatu, wentylator pracuje z mniejszą mocą (moc wentylatora 40W, max moc automatu schodowego 350W)

- czas pracy wentylatora jest równo o połowę krótszy od tego, który ustawię na automacie. Np. na automacie ustawione na 4 min. a wentylator pracuje 2 min.

Pytanie - czy coś skopałem z podłączeniem, czy jednak automat schodowy jest wadliwy (nówka sztuka ze sklepu, oryginalnie zapakowana). Podpowiedzcie co działać... bo elektryka to nie do końca moja bajka, a chciałbym sam to dokończyć (jak się da wink.gif

zamel-asp-01-automat-schodowy-do-puszki-2792733541.jpg

623a96015202b218fd423e72443b1576-800x600.jpg

Napisano

> Witajcie

> Mam taki problem.

> Zamontowałem w łazience wentylator wyciągowy Awenta WA 150.

> Podłączyłem do niego wyłącznik dzwonkowy, wraz z automatem schodowym Zamel - jak na zdjęciu.

> Moim celem było to, aby po włączeniu, wentylator pracował określony czas, a następnie samoczynnie

> się wyłączał.

> Problem jest jednak taki, że:

> - po podłączeniu automatu, wentylator pracuje z mniejszą mocą (moc wentylatora 40W, max moc

> automatu schodowego 350W)

> - czas pracy wentylatora jest równo o połowę krótszy od tego, który ustawię na automacie. Np. na

> automacie ustawione na 4 min. a wentylator pracuje 2 min.

> Pytanie - czy coś skopałem z podłączeniem, czy jednak automat schodowy jest wadliwy (nówka sztuka

> ze sklepu, oryginalnie zapakowana). Podpowiedzcie co działać... bo elektryka to nie do końca

> moja bajka, a chciałbym sam to dokończyć (jak się da

a jestes pewien ze masz wersje WA150 a nie na przyklad WA150T - ktory ma wbudowany czasomierz?

Napisano

na szybko: podłącz do automatu zwykłą żarówkę i zobacz jak to działa...

Napisano
  • Autor

> a jestes pewien ze masz wersje WA150 a nie na przyklad WA150T - ktory ma wbudowany czasomierz?

Taaak, jestem pewien wink.gif

Podstawowy model, który kupiłem nieco wcześniej, nie planując wyłączania czasowego. dopiero później narodził się ten plan i aby nie wymieniać wentylatora, dokupiłem automat.

Napisano

> Taaak, jestem pewien

> Podstawowy model, który kupiłem nieco wcześniej, nie planując wyłączania czasowego. dopiero później

> narodził się ten plan i aby nie wymieniać wentylatora, dokupiłem automat.

to jedyne co mi przychodzi do glowy to fakt ze automat schodowy nie byl projektowany do sterowania silnikiem smile.gif ktory ma inna charakterystyke obciazenia niz zarowka. Moze dlatego jest inaczej.

Tak jak radzili ci powyzej - podlacz zarowke, jesli bedzie ok, to podejrzewam ze schodowy sie po prostu nie nadaje do silnika wink.gif

Napisano
  • Autor

> na szybko: podłącz do automatu zwykłą żarówkę i zobacz jak to działa...

Będę musiał tak zrobić, ale to na drugim mieszkaniu jest wink.gif

Liczyłem na to, że ktoś może miał podobny problem lub zna jego przyczynę smile.gif

Napisano

> to jedyne co mi przychodzi do glowy to fakt ze automat schodowy nie byl projektowany do sterowania

> silnikiem...

Pewnie tak jest bo on pracuje szeregowo z obciążeniem? Żarówka ma charakterystykę rezystancyjną a silnik nie.

Trzeba by równolegle z silnikiem podłączyć dowolną żarówkę.

Można np. oświetlać wnętrze kanału.

wink.gif