Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie AC - brać?

Featured Replies

Napisano

W poniedziałek zaczynam pierwsze jazdy, dziś moto jedzie na przedsezonowy przegląd, więc pewnie pod koniec miesiąca zacznę dosiadać moich dwóch kółek.

Kierowcą jestem żadnym - świeżak zielony jak szczypiorek zlosnik.gif. Motór to stosunkowo duże bydle - Dragstar 1100 z 2001r, Ubezpieczyciel wycenił go na 13tys, składka AC 970PLN (za OC płacę koło 100PLN).

Brać? hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> W poniedziałek zaczynam pierwsze jazdy, dziś moto jedzie na przedsezonowy przegląd, więc pewnie pod

> koniec miesiąca zacznę dosiadać moich dwóch kółek.

> Kierowcą jestem żadnym - świeżak zielony jak szczypiorek . Motór to stosunkowo duże bydle -

> Dragstar 1100 z 2001r, Ubezpieczyciel wycenił go na 13tys, składka AC 970PLN (za OC płacę koło

> 100PLN).

> Brać?

Swego czasu mój brat się mnie o to samo pytał i całe szczęście, że mu poleciłem AC, bo 3 godziny później z niego skorzystał w całości wink.gif

Napisano

> Kierowcą jestem żadnym - świeżak zielony jak szczypiorek . Motór to stosunkowo duże bydle -

> Dragstar 1100 z 2001r,

To zes se pierwsze moto wybral. Od razu ponad litr pojemnosci.

Jezdzij ostroznie, bo to to potrafi sie wyrwac spod tylka.

Napisano

Jak zamierzasz dużo jeździć to brać, jak tylko w weekend pierdniesz 20km to ja bym nie brał zlosnik.gif

Napisano

Zależy, czy 1/13 wartości to dla Ciebie dużo, czy nie.

Odpowiem z perspektywy ASO, jako, że przez kilka lat likwidowałem szkody zgodnie z wytycznymi koncernów, czyli bez młotka - tylko wymiana uszkodzonych części na nowe, żadnego malowania, czy szpachlowania.

W przypadku szkody z AC tylko w niewielkim stopniu naprawisz motocykl do stanu pierwotnego, o ile nie dołożysz do tego z własnej kieszeni. Niestety, w przypadku szkody likwidowanej z OC sprawcy jest niewiele lepiej....

Moje OSOBISTE zdanie o AC wyrobione na podstawie kilkuletniego zniesmaczenia do TU jest takie, żeby nie brać. Jako klient chciałbym czuć się jak klient, a nie później toczyć walkę o należną mi kasę...

Napisano

> W poniedziałek zaczynam pierwsze jazdy, dziś moto jedzie na przedsezonowy przegląd, więc pewnie pod

> koniec miesiąca zacznę dosiadać moich dwóch kółek.

> Dragstar 1100 z 2001r, Ubezpieczyciel wycenił go na 13tys, składka AC 970PLN (za OC płacę koło

> 100PLN).

> Brać?

za 1000 pln o ile wliczona jest opcja kradzieży to bym kupił.

Napisano

> Zależy, czy 1/13 wartości to dla Ciebie dużo, czy nie.

> Odpowiem z perspektywy ASO, jako, że przez kilka lat likwidowałem szkody zgodnie z wytycznymi

> koncernów, czyli bez młotka - tylko wymiana uszkodzonych części na nowe, żadnego malowania,

> czy szpachlowania.

> W przypadku szkody z AC tylko w niewielkim stopniu naprawisz motocykl do stanu pierwotnego, o ile

> nie dołożysz do tego z własnej kieszeni. Niestety, w przypadku szkody likwidowanej z OC

> sprawcy jest niewiele lepiej....

> Moje OSOBISTE zdanie o AC wyrobione na podstawie kilkuletniego zniesmaczenia do TU jest takie, żeby

> nie brać. Jako klient chciałbym czuć się jak klient, a nie później toczyć walkę o należną mi

> kasę...

A jak moto ukradną? to TU coś tam zwróci, jak nie będzie AC to figa z makiem crazy.gif

Napisano

> A jak moto ukradną? to TU coś tam zwróci, jak nie będzie AC to figa z makiem

To już indywidualna kwestia. Przez kilka sezonów kupiłem kilka fabrycznie nowych motocykli - m.in. GSX-R1000 i R1- nigdy nie miałem AC, choć faktem jest, że nigdy nie kusiłem losu - nie zostawiałem motocykla w "szemranych" miejscach, a jeśli już to miałem łańcuch, blokadę, czy pokrowiec.

Dopiero w zeszłe wakacje padłem ofiarą złodzieja - skradziono mi mój skuter Yamaha 125 wartości ca. 5000PLN. AC także nie miałem. Co ciekawe, gdybym nawet miał to raczej żadnej kasy bym nie zobaczył, bowiem razem z pojazdem zginął mi komplet kluczyków...

Napisano

cześć!

Moim zdaniem jeżeli moto jest nowe z salonu to warto zabulić za to AC .

natomiast jeżeli jest to używka to bym sobie odpuścił. Uważam że jest to zwykłe nabijanie klienta w przysłowiową butelkę. Jeżeli coś się stanie (odpukać) to w używanym moto zawsze znajdą jakąś usterkę i powiedzą że moto było niesprawne technicznie i odszkodowanie się nie należy lub zostanie obniżone do granic możliwości.