Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Z18XE błąd P0340, P1481

Featured Replies

Napisano

Witam,

Coś ta moja asterka się chyba trafiła schorowana i potrzebuje uwagi oslabiony.gif

Ogólnie poza problemami z cewką na początku śmigała i zapitalała aż miło do chwili jak mi się chciało gaz założyć. Co do gazownika to nie mam zastrzeżeń bo jest fachowiec w okolicy jakich mało ale troszkę za dużo zbiegów okoliczności wyszło.

W dniu prowadzenia do gazownika auto nie odpaliło poprawnie tzn zapalił się check i kontrolka trakcji. zgasiłem odpaliłem zgasło to oddałem gazownikowi bo nie miałem kiedy błędów z czytać. Gazownik robotę zrobił (według mnie na 5- (minus za wpięcie się w czujnik wału korbowego zlosnik.gif )) i zaczęły się problemy:

sterownik silnika Z18XE

P1481 - Za słaby sygnał przekaźnika 1 wentylatora / obwód otwarty

P0340 - Obieg prądowy czujnika położenia wału krzywkowego- brak sygnału

P1700 - żądanie SVS przez CAN

P0336 - <Nieznany kod błędu>

P1481 - na ciepłym silniku ale nie zawsze, gaśnie i się zapala - wykonany test wentylatorów i chodzą na wszystkich 4 biegach bez błędu podczas testu

P0340 - tylko podczas rozruchu i to on robi najwięcej problemu bo jak występuje przy rozruchu to mam błędy w skrzyni i TC; jak odpali to błąd da się skasować i nie wraca niewiem.gif

P1700 - żądanie kontrolki od skrzyni lub TC

P0336 - z tego co znalazłem to czujnik wału korbowego poza zakresem - wiążę to z LPG bo gazownik wpiął się w ten czujnik i pewnie jego kabel robi jak antena i zbiera zakłócenia. Co ciekawe podczas pracy silnika błąd ma status nieokreślony i niemożna go skasować bo wraca, a jak się zgasi silnik to go niema niewiem.gif

Sterownik skrzyni AF17 CAN

P0725 - Brak informacji o prędkości silnika

P1895 - Usterka obiegu rzeczywistego momentu obrotowego

Błędy wynikają z pojawienia się błędu P0340 przy rozruchu i wprowadzają skrzynię w tryb serwisowy ( tak uważam z obserwacji i testów); po zgaszeniu silnika błędy da się skasować i nie wracają po prawidłowym rozruchu

Sterownik ABS+TC CAN

C0256 - Usterka redukcji momentu obrotowego silnika

C0260 - <Nieznany kod błędu>

Błędy wynikają z pojawienia się błędu P0340 przy rozruchu i wprowadzają TC w tryb serwisowy ( tak uważam z obserwacji i testów); po zgaszeniu silnika błędy da się skasować i nie wracają po prawidłowym rozruchu

Normalnie ręce opadają bo albo wpięcie gazownika i czujnik wału korbowego tak sieje (jestem umówiony z gazownikiem na piątek bo widział co się dzieje - chce się na początek przepiąć się z czujnika wału korbowego na cewki), albo zbieg okoliczności i pada sterownik na którego może wskazywać błąd wentylatora i czujnika wałków rozrządu (odpalenie z kontrolką silnika i TC przed instalacją LPG to sugerują). No może pada czujnik wałków rozrządu i akurat zbiegło się w czasie, a czujnik wału korbowego to sprawka gazownika.

Jeżeli ktoś doczytał do tego momentu to może ma jakichś pomysł

Napisano

Na początek - tak jak pisałeś - odłączyć kontrolnie kabel LPG od czujnika. Dużo by dało obejrzenie sygnału z czujnika na oscyloskopie.

Wentylatory włączałeś z poziomu sterownika silnika, czy ręcznie?

Jeśli z kompa to faktycznie może być coś ze sterownikiem, bo on włącza tylko przekaźniki, a to go praktycznie wcale nie obciąża.

Czujnik wałka to hall i jest zasilany 5V. Sprawdziłbym to zasilanie, czy nie spada przy odpalaniu i dodatkowo całe zasilanie i masy sterownika. Oczywiście jeśli akcja z lpg nie pomoże.

Napisano
  • Autor

Wentylatory włączane z poziomu sterownika i co ciekawe następnego dnia wykonałem ponownie test i tym razem po wymuszeniu pierwszego biegu była cisza i pojawił się błąd ( na wyłączonym silniku) Następnie odpaliłem auto i kolejny test przeszedł prawidłowo. Później przy zgaszonym silniku wentylatory chodziły już dobrze na wszystkich biegach. Sprawdzę je jeszcze w ten sposób, że odepnę wtyczkę od kompa i tam na odpowiednie piny będę podawał masę, ale raczej to nie przekaźnik bo to prosty element i jeśli coś pada to się wypalają styki. Wtedy to ECU nie zdiagnozowałby tego jako przerwa w odwodzie. Do oscyloskopu niestety dostępu nie mam więc nie sprawdzę. Czujnik wałka jak się okazuje usterkę ma otyle ciekawą, że występuje tylko przy rozruchu i tylko na dobrze rozgrzanym silniku. Tzn temp. silnika osiąga 90 stopni i jeszcze przez kilkanaście minut problemu nie ma. Dopiero jak się wszystko dobrze nagrzeje to zgłasza błąd i tylko podczas kręcenia rozrusznikiem. Jak ostygnie to jest dobrze. Przymierzałem się do zrzucenia koła paska wieloklinowego coby sprawdzić czy się rozrząd nie przestawił, ale była niedziela to odpuściłem. Poza tym auto moc ma i pracuje normalnie to wydaję mi się że jest dobrze. Znalazłem urwany przewód masowy idący na sterownik, zarobiłem ale nic się nie zmieniło. Przewód raczej wyrównawczy jakieś 2,5mm2 z jednej strony przykręcony pod śrubę na ECU, a z drugiej pod śrubę mocującą alternator (tu było oberwane oczko) Kombinuję sterownik na podmianę i zobaczę wtedy czy to on jest temu winien. Kabel LPG jeszcze nie odpinałem, miałem czekać z tym do piątku, ale może jutro po pracy ( żona w końcu po południu w domu to się dzieckiem zajmie) sprawdzę to. Masy i zasilanie sterownika też przejrzę.

Dzięki za pomoc

Napisano
  • Autor

Auto śmiga jak na razie bez problemowo. Podmieniłem na próbę część o numerze GM55351751 i wszystko minęło jak ręką odjął oprócz błędu P0336. Ten błąd nie wraca po przepięciu się przez gazownika z czujnika wału korbowego na cewki. Jak już nic nie miesza w instalacji to podepnę z powrotem mój sterownik i wszystko na spokojnie pomierzę i posprawdzam. Pewnie zejdzie się kilka dni i dam znać czy to sterownik, czy jednak jeszcze coś innego.

Napisano
  • Autor

W końcu sprawdzone i pomierzone i niestety po nagrzaniu się silnika i sterownika nie ma poprawnego napięcia na wtyczce czujnika wałka rozrządu frown.gif silnik zgaszony zapłon włączony i zamiast spodziewanego 5V na przewodzie BKWH wtyczki czujnika jest jakiś wahający się niepewny odczyt. jak zimny to ok. Błąd wentylatora też powrócił. zasilanie i masy ECU sprawdzone i jest ok.

Napisano

5V zasila też obwody: pedału gazu, czujnika ciśnienia klimatyzacji i czujnika poł. przepustnicy. Podłącz się pod czujnik wału i odłączaj po kolei powyższe elementy. Wykluczysz zwieranie zasilania przez któryś z komponentów. Jeśli nadal nic się nie zmieni, sprawdź, czy jest 5V na powyższych, czy tylko na czujniku wału nie ma. Jeśli pozostałe 5V są ok, to odłącz BKWH przy wtyczce ecu i zobacz, czy jest 5V bezpośrednio na pinie ecu i czy kabel nie jest zwarty do masy.

Napisano
  • Autor

Tyle, że ja tydzień jeździłem na podmienionym stertowniku i problemów żadnych nie ma (jakieś 500km zrobiłem). Dziś podpiąłem mój do sprawdzenia i jak tylko się rozgrzał to pojawił się błąd czujnika wałka a niedługo później pojawił się błąd wentylatora. Kable od czujnika sprawdzałem pod kątem zwarć od samej wtyczki ECU. Kolejny raz dzięki za podpowiedź, pójdę tropem 5V, ale mi to wygląda jednak na walnięty ECU. jak podpiąłem z powrotem sprawny sterownik to napięcia na wtyczce czujnika prawidłowe.

Napisano

Aaa, myślałem, że na tym nowym problem wrócił.

To nie ma co szukać. Pewnie jakiś zimny lut na płycie sterownika. Montaż na silniku niestety im nie służy.

Napisano
  • Autor

Wiem, naczytałem się troszkę o tym hybrydowym sterowniku, I kolejna ciekawostka to miałem zastrzeżenia do układu zapobieganiu spalania stukowego. U mnie był cały czas nieaktywny i wciśnięcie gazu do oporu nie zmieniało jego stanu na aktywny. W tym nowym sterowniku wciśniecie pedału do podłogi na chwilę i puszczenie zmienia stan tego układu na aktywny czyli, że żyje.