Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odgłos wibrującej gumy, lub plastiku Z18XE

Featured Replies

Napisano

Kolejny problem, mianowicie z okolic rozrządu słychać na wolnych obrotach specyficzny odgłos tak jakby wibrującej gumy, lub jakby plastik obijał się o coś. Po podwyższeniu obrotów specyficzny dźwięk zanika. Wczoraj zdjąłem pasek wielorowkowy żeby wykluczyć osprzęt silnika, po zdjęciu paska dźwięk nadal słychać.

Po zdjęciu górnej części obudowy rozrządu słychać trochę bardziej, a więc rozrząd - rozrząd wymieniony 3000 km temu, roki i napinacz INA, pompa DOLZ, pasek GATES. Zastanawiające jest to że na kołach rozrządu na bocznych ściankach jest tak jakby kurz, nie wiem czy powinien być czy nie.

W piątek planuję zdjąć dodatkowo dolną osłonę rozrządu i zobaczyć co to może być, ewentualnie chcę też na chwilę założyć stary pasek rozrządu i zobaczyć czy to coś pomoże.

Wiem że opis dźwięku to jak wróżenie z fusów, ale może ktoś miał podobny przypadek i znalazł przyczynę.

Mam jeszcze pytania:

Czy wskaźnik napinacza cały czas przemieszcza się w określonym zakresie, czy z czasem powinien stać w miejscu?

Czy przy zakładaniu paska który ma przelot 3000 km mam ustawiać napinacz na "nowy" czy "używany"?

Napisano

Dokładnie to samo pojawiło mi się po wymianie rozrządu - takie terkotanie z okolioc rozrządu. Kilka osób mi potwierdziło, że taki sam dźwięk jest u nich ale nikt nie zlokalizował usterki.

Ja tak jeżdżę już od zeszłego roku od maja. Jak będzie ciepło tez zastanawiam się nad rozwiązaniu problemu. Ktos mi kiedys podsunął myśl, że może przy wymianie rozrządu zostały połamane jakieś zaczepy obudowy i teraz jest luz i terkocze hmm.gif

Jak coś ustalisz daj znać ok.gif

Napinacz - wskaźnik będzie skakał.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to samo pojawiło mi się po wymianie rozrządu - takie terkotanie z okolioc rozrządu. Kilka

> osób mi potwierdziło, że taki sam dźwięk jest u nich ale nikt nie zlokalizował usterki.

> Ja tak jeżdżę już od zeszłego roku od maja. Jak będzie ciepło tez zastanawiam się nad rozwiązaniu

> problemu. Ktos mi kiedys podsunął myśl, że może przy wymianie rozrządu zostały połamane jakieś

> zaczepy obudowy i teraz jest luz i terkocze

> Jak coś ustalisz daj znać

> Napinacz - wskaźnik będzie skakał.

No to trochę mnie uspokoiłeś że TTTM, ale na pewno podzielę się spostrzeżeniami po przejrzeniu wszystkiego.

Napisano

> No to trochę mnie uspokoiłeś że TTTM, ale na pewno podzielę się spostrzeżeniami po przejrzeniu

> wszystkiego.

nie twierdzę, że TTTM ale po prostu wystąpiło to tez u kliku osób a dokładnie 3 osoby mi to potwierdziły.

więc czy jest to typowe niewiem.gif

Napisano
  • Autor

No i pies pogrzebany, nie zlokalizowaliśmy przyczyny pojawiającego się dźwięku, na pewno dźwięk wydobywa się z okolicy wałków rozrządu, po części przenosi się na rolkę prowadzącą, ale to nie rolka. Podejrzenie pada na wałek wydechowy, być może w miejscu przechodzenia wałka przez simering zrobiło się delikatne jajo na obwodzie wałka, lub na wewnętrznym obwodzie simeringu, albo po prostu wałek delikatnie pracuje góra-dół pod naciskiem zaworów na wolnych obrotach i to powoduje podejrzany dźwięk. Nic innego nie przyszło nam do głowy. Zarówno naciąg paska, jego stan, jak i stan rolek, napinacza i pompy nie wzbudza żadnych podejrzeń.

Na razie będę tak jeździł i obserwował czy dzieje się coś więcej czy nie.

P.S. Nie rozpinałem rozrządu i nie wkładałem starych części na próbę ponieważ baliśmy się że będziemy mieli problem z ponownym dokręceniem napinacza ze względu na wyrobiony łeb śruby trzymającej napinacz.

Napisano

> No i pies pogrzebany, nie zlokalizowaliśmy przyczyny pojawiającego się dźwięku, na pewno dźwięk

> wydobywa się z okolicy wałków rozrządu, po części przenosi się na rolkę prowadzącą, ale to nie

> rolka. Podejrzenie pada na wałek wydechowy, być może w miejscu przechodzenia wałka przez

> simering zrobiło się delikatne jajo na obwodzie wałka, lub na wewnętrznym obwodzie simeringu,

> albo po prostu wałek delikatnie pracuje góra-dół pod naciskiem zaworów na wolnych obrotach i

> to powoduje podejrzany dźwięk. Nic innego nie przyszło nam do głowy. Zarówno naciąg paska,

> jego stan, jak i stan rolek, napinacza i pompy nie wzbudza żadnych podejrzeń.

> Na razie będę tak jeździł i obserwował czy dzieje się coś więcej czy nie.

> P.S. Nie rozpinałem rozrządu i nie wkładałem starych części na próbę ponieważ baliśmy się że

> będziemy mieli problem z ponownym dokręceniem napinacza ze względu na wyrobiony łeb śruby

> trzymającej napinacz.

A po zdjęciu osłony dźwięk ten był cichszy?

Bo u mnie robi się ciszej jak zdejmę górną osłonę rozrządu czyli wynika z tego, że wzmocnienie jest w pudle rezonansowym jakim jest osłona rozrządu.

Napisano
  • Autor

> A po zdjęciu osłony dźwięk ten był cichszy?

> Bo u mnie robi się ciszej jak zdejmę górną osłonę rozrządu czyli wynika z tego, że wzmocnienie jest

> w pudle rezonansowym jakim jest osłona rozrządu.

W sumie to chyba masz rację, gdy odpaliliśmy samochód ze zdjętą obudowa, to rzeczywiście było ciszej ale nadal słyszalne.