Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elaborat niedługi w temacie kata i LPG a także stężenia CO

Featured Replies

Napisano

Kto kuncik czyta uważnie ten wie, a kto nieuważnie niech sie dowie raz jeszcze, że w ramach wiosennego widzimisie załóżyłem nowego kata do autka, mojej pszczółki Bravci.

W zwązku z tym mam kilka ciekawych refleksji i spostrzeżeń :

Przede wszystkim cena nowego kata oczywiście nie oryginalnego kształtuje się wcale na sensownym poziomie bo 300 PLN ze wspawaniem.

I tu dwie ciekawostki

1. Pojawienie się kata w układzie wydechowym ani na jotę nie zmieniło odczuwalnej dynamiki samochodu. Tak więc pitolenie że wytłuczenie kata daje cokolwiek w zakresie mocy lub momentu można chyba odpuścić. Może coś i daje ale pewnie 1-3 procent czyli niezauważalnie

2. Pan spawacz wymieniacz tłumików twardo stał na stanowisku " Panie, po co panu kat, wspawa sę puszke i będzie git. Masz Pan LPG to spaliny będą w normie "

O jakże sie mylił specjalista od paliników co wyszło potem.

Nie dałem się przekonać i twardo żądałem kata, szczególnie że cena kata 300 PLN a puchy 230 więc różnica cen żenująca ( obie ze wspawaniem )

Dalsze spostrzeżenia pojawiły się w zaprzyjaźnionym zakładzie przeglądów rejestracyjnych

Okazało się że na benzynie z nowym katem spalinki OK, za to na LPG w kosmos wywalone stężenie CO ( 10 razy poza normę )

Jadę więc do równie zaprzyjaźnionego zakładu montażu LPG ( przegląd mam, ale obiecałem że sprawę stężenia załatwię ) i co się okazuje :

Silnik krokowy sterowania LPG na biegu jałowym zmienia nastawy wokół zadanego poziomu ( poprawki lub składowej stałej - jak kto woli )

U mnie było jakos tak za dużo tej poprawki i mieszanka była bogata, oj bogata. Wszystko pięknie widać było na wykresie w czasie rzeczywistym na kompie. Przy okazji było też widać na innym wykresie że sonda L pomimo 9 lat i 175 kkm jest zdrowa.

Szybkie wpisy do programu, lekka regulacja reduktora, modyfikacja ustawień i spalinki miodzio

Tak więc pora na wnioski !!!!!

1. Wymieniajcie katy, nie jest to droga zabawa a świadomość niezaciągania kredytu u przyszłych pokoleń ogromna ( ja jestem taki napuchły z dumy że nie moge do autka wsiąść smile.gif )

2. Odżałujcie czasami wartość 3 piw i podjeżdżajcie na regulację LPG ( Ci co maja ) bo można się zdziwić jak dalece nieekologiczne jest to ekologiczne paliwo !!

3. Żadajcie faktów a nie opowiastek dziwnej treści. Tylko wartości bezwzgędne mówią prawdę !!

Napisano

> 1. Pojawienie się kata w układzie wydechowym ani na jotę nie zmieniło

> odczuwalnej dynamiki samochodu. Tak więc pitolenie że

> wytłuczenie kata daje cokolwiek w zakresie mocy lub momentu

> można chyba odpuścić. Może coś i daje ale pewnie 1-3 procent

> czyli niezauważalnie

Czy wczesniej wogole nie miales kata? Czy miales starego?

> 2. Odżałujcie czasami wartość 3 piw i podjeżdżajcie na regulację LPG

> ( Ci co maja ) bo można się zdziwić jak dalece nieekologiczne

> jest to ekologiczne paliwo !!

Ja wlasnie odzalowalem te pare piw i kupielm sobie interfejs, dzieki ktoremu moge sam sobie poprawiam ustawienia wink.gif

> 3. Żadajcie faktów a nie opowiastek dziwnej treści. Tylko wartości

> bezwzgędne mówią prawdę !!

Zeby miec 100% pewnosc trzeba by najpierw zrobic badania spalin bez kata a potem z katem. Wtedy by dopiero bylo wiadomo w 100% co to wart jest taki katalizator. Szkoda ze tak nie zrobiles.

Napisano

Zawsze lubię drabinka czytać.Zawsze pisze na temat i zrozumiale.A tak na marginesie,byłem już kilkadziesiąt razy na przeglądach rejestracyjnych i ani razu nie badali mi spalin.Tak że świadomość w narodzie jest pod zdechłym azorkiem. smile.gif

Napisano

1. Brava 1.6 z BRC sekwencyjnym. Kat mi sie rozsypał ze starości dobity LPG. Poniewaz na ten czas nie dysponowałem gotówka by go wstawic, odłozyłem na 2 miechy sprawę. Jednakże od ręki zrobiłem cała analizę Pb i LPG. I co sie okazało ?? Że jedynie wzrosło mi HC ( niespalone paliwo - węglowodory) ale na granicy tolerancj. LPG i jego Co2 wzrosło o 3 jednostki i tez sie mieściło w granichach normy. Po dwóch miechach, gotowy do wspawnia kata, przed jego zakupem raz jeszcze zrobiłe analizę - wyniki powtarzalne. Wniosek? W moim wypadku szkoda kasy. I nie zgodze się - subiektywnie silniek lepiej chodził na wyzszych obrotach.

2. Obecna marysia. Kata pozbyłem sie z podobnych powodów. I jak wyżej - odczyty analizy przy górnych granicach ale sepłnające normy, zaś ba LPG silnik wkręca się lepiej w zakresie średnich obrotów. Jedyny mankament - bzyncenie ale da się przyzywczaić, poza tym wystepuje to tylko przy przygozowaniu

wiem, ze może cie mnie zjeśc "bo przeciez moge byc bardzej eko" ale życze sobie by co drugi samochód w Polsce miał taki skład spalin jak mój. Jak czasami widze przed sobą kopciucha startującego ze świateł niczym challenger w obłoku dymu to ja sie pytam, gdzie ta ekologia ?? i bynajmnije nie jest to klekot, tylko roz......walony benzyniak

Nadmieniam , ze dban zawsze o instalacje, czyli świece co 30 tys, filtry itd - może dlatego i ze składem nie mam problemów

Nikogo nie zachęcam do wycinania kata - skoro jest tam umieszczony, to tak powinno być. Ale warto zrobić sobie analizę - może nie bedzie to poprostu konieczne (wstawianie nowego) Wszak jego zadaniem jest spalenie syfu, który teoretycznie nie został dobrze przetrawiony przez motur. . ale skoro ten pracuje prawidłowo i trawi wszystko - to i kat w danym momencie pełni only funckję bierną

aha - taki trik możemy zastosowac jedynie w samochodach bez EOBD, kóre nie sa wyposażone w dwie sondy. Na szczęscie BBM'y maja tylko jedną ;-)

howgh

smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czy wczesniej wogole nie miales kata? Czy miales starego?

Po 175 kkm elementy starego kata pomieszkują w tłumikach i brzęczą smile.gif Tak więc można powiedzieć że kata nie było

> Ja wlasnie odzalowalem te pare piw i kupielm sobie interfejs, dzieki

> ktoremu moge sam sobie poprawiam ustawienia

Nu wsi w porządku, tylko trzeba wiedzieć co pokazują wykresy i co znaczą cyferki

> Zeby miec 100% pewnosc trzeba by najpierw zrobic badania spalin bez

> kata a potem z katem. Wtedy by dopiero bylo wiadomo w 100% co to

> wart jest taki katalizator. Szkoda ze tak nie zrobiles.

W przybliżeniu tak było. Różnica na Pb ogromna ( przed katem normy kolka razy przekroczone ) a na LPG niewielka. Można wnioskować że działanie kata na LPG jest ograniczone

Napisano
  • Autor

> Zawsze lubię drabinka czytać.Zawsze pisze na temat i zrozumiale.

No no, bo teraz tak napuchnę że przez drzwi w domu nie przejdę. smile.gif

> A tak

> na marginesie,byłem już kilkadziesiąt razy na przeglądach

> rejestracyjnych i ani razu nie badali mi spalin.Tak że

> świadomość w narodzie jest pod zdechłym azorkiem.

Świadomość się podniesie, bo jak stwierdzili moi zaprzyjaźnieni Panowie przeglądowcy ( nigdy nie byli jakoś uciążliwi ) jakoś tak wprowadzono obowiązek sprawdzania składu spalin smile.gif na przeglądach

Napisano
  • Autor

> 1. Brava 1.6 z BRC sekwencyjnym.

Ja mam II gen a tam sterowanie nie jest zbyt skomplikowane. Korekcja krokowego LPG poprawiła całośc skłądu spalin. I faktycznie przy poprzednim badaniu, gdy nie byo już praktycznie kata, a LPG było po regulacji, skłąd był OK. Po prostu sekwencja ma nowocześniejsze sterowanie smile.gif

> ta ekologia ?? i bynajmnije nie jest to klekot, tylko

> roz......walony benzyniak

Ubolewam wraz z tobą, szczególnie że ten kopciuch często to olej z nieszczelnego ukłądu tłok,cylinder

> bedzie to poprostu konieczne (wstawianie nowego) Wszak jego

> zadaniem jest spalenie syfu, który teoretycznie nie został

> dobrze przetrawiony przez motur. . ale skoro ten pracuje

> prawidłowo i trawi wszystko - to i kat w danym momencie pełni

> only funckję bierną

Tu się zgadzam ale pamiętaj że silnik nie pracuje tylko na biegu jałowym smile.gifsmile.gifsmile.gif

> aha - taki trik możemy zastosowac jedynie w samochodach bez EOBD,

> kóre nie sa wyposażone w dwie sondy. Na szczęscie BBM'y maja

> tylko jedną ;-)

A 1.2 ?? I autka po 2000 roku nie mają EOBD przypadkiem ??

Napisano

Ja tam tez mimo wczesniejszych checi wybicia wymienilem kata.

Co do przegladu takze nie sprawdzali wiec tego nie ma co sie bac. Aczkolwiek lepiej sie czuje z katem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tam tez mimo wczesniejszych checi wybicia wymienilem kata.

> Co do przegladu takze nie sprawdzali wiec tego nie ma co sie bac.

> Aczkolwiek lepiej sie czuje z katem

Ot postawa obywatelska smile.gif Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.