Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawór nagrzewnicy

Featured Replies

Napisano

mam problem z zaworem smile.gif nic nie cieknie ale najprawopodobniej on jest przyczyna mojego problemu

otoz jest on caly czas w pozycji otwratej, w chwili obecnej kiedy sa dodatnie temperatury w srodku jest laznia, tak goraco smile.gif

myslalem ze zerwala sie linka, ale dzisiaj nurkowalem pod deske rozdzielcza, zdjalem oslone i linka jest ok. wszystko dziala.

teraz pytanie. ile taki zawor kosztuje, ma ktos jego nr katalogowy?

jak wyglada sprawa z jego wymiana? (pomijam fakt spuszczenia plynu z ukladu chlodzenia) trzeba wymontowywac nagrzewnice? czy wystarczy tylko odpiac to dziadostwo z przewodu gumowego, i dwie srubki odkrecic z tego co sie mu przygladalem?

Napisano

> mam problem z zaworem nic nie cieknie ale najprawopodobniej on jest

> przyczyna mojego problemu

> otoz jest on caly czas w pozycji otwratej, w chwili obecnej kiedy sa

> dodatnie temperatury w srodku jest laznia, tak goraco

> myslalem ze zerwala sie linka, ale dzisiaj nurkowalem pod deske

> rozdzielcza, zdjalem oslone i linka jest ok. wszystko dziala.

> teraz pytanie. ile taki zawor kosztuje, ma ktos jego nr katalogowy?

> jak wyglada sprawa z jego wymiana? (pomijam fakt spuszczenia plynu z

> ukladu chlodzenia) trzeba wymontowywac nagrzewnice? czy

> wystarczy tylko odpiac to dziadostwo z przewodu gumowego, i dwie

> srubki odkrecic z tego co sie mu przygladalem?

Zawor zdemontujesz bez wyciagania nagrzewniczy! Ja mialem taka metode smile.gif Stawalem samochodem z gorki w dol przodem tak zeby byl dosyc mocno pochylony! I wtedy odkrecasz przewod z woda i dwie nakretki na zaworze na klucz nr10. Bardzo malo plynu zleci moze z pol szklanik smile.gif

A z zaworkiemm mam ten sam problem jest caly czas otwartyt i jest troche cieplo. Dajcie namiar gdzie mozna kupic taki zaworek nowy albo moze ktos to przerobil na lepszy system ?

Napisano

Odkręcasz te dwie nakrętki i zawór wyjdzie (no i dren na zaworze i linkę). Płynu nie musisz spuszczać. Zgnieć przewody zasilające chłodnicę w komorze silnika. Ale mimo wszystko coś trzeba podstawić bo wycieknie płyn z nagrzewnicy.

Napisano
  • Autor

> Odkręcasz te dwie nakrętki i zawór wyjdzie (no i dren na zaworze i

> linkę). Płynu nie musisz spuszczać. Zgnieć przewody zasilające

> chłodnicę w komorze silnika. Ale mimo wszystko coś trzeba

> podstawić bo wycieknie płyn z nagrzewnicy.

waytogo.gif tak wlasnie myslalem

Napisano
  • Autor

> Ja znalazlem cos takiego moze to sie uda przerobic ?? Fiat 125

kurde... wolalbym oryginalny uniakowski. szybko pomienic i ma dzialac a nie sie bawic. to jest ostatecznosc. jutro pojade do sklepu to sie dowiem ile taka zabawka kosztuje... mam nadzieje ze nie beda to due pieniadze...

EDIT:

o w morde... sick.gif na http://www.automotosklep.pl/ maja zwor... 44.5zl brutto sick.gif

chyba jednak jutro go wyjme i zobacze, moze da sie naprawic i obejdzie sie z wymiana

Napisano

Najprawdopodobniej będziesz jednak musiał wymienić. Miałem podobną sytuację i u mnie pękła oś wewnątrz zaworu. Zawór jest klejony i nierozbieralny.

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej będziesz jednak musiał wymienić. Miałem podobną

> sytuację i u mnie pękła oś wewnątrz zaworu. Zawór jest klejony i

> nierozbieralny.

aha, dzieki za cynk. unikne niepotrzebnej roboty skoro jest to nienaprawialne ;-)

dzisiaj podjade do sklepu to sie dowiem jak z cena...

Napisano
  • Autor

> Ja znalazlem cos takiego moze to sie uda przerobic ?? Fiat 125

kupilem nowy smile.gif 29zl, czekam az ostygnie silnik i zaraz ide wymienic. nie da sie jezdzic taka laznia w srodku, a z otwartymi szybami i w przeciagach to nie zdrowo

276664488-zawor.jpg

EDIT:

Zawor wymieniony... ale sie napitolilem to masakra!!! raz ze niezle gimnastyki trzeba bylo przy tym wykonac to przede wszystkim walczylem z ustawieniem linki do regulacji. samo wymontowanie i zamontowanie to kilka chwil. najgorsze bylo ustawienie pozycji min i max... ale udalo sie smile.gif teraz juz wszystko dziala i mam juz kiedy chce zimne albo gorace powietrze a nie tylko laznie w aucie smile.gif

przygladalem sie staremu zaworowi... przy ruszaniu: otwieraniu i zamykaniu go klapka blokujaca doplyw plynu ruszala sie jakby chciala a nie mogla albo stala w jednym miejscu. zlom jeden smile.gif

post-38339-14352469326312_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.