Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampa wisząca 10 x E27

Featured Replies

Napisano

Jakie żarówki (10 szt. E27), zaaplikować do żyrandola w sypialni o powierzchni około 12m2. Led, świetlówka czy tradycyjne 25 watówki?

Napisano

> Jakie żarówki (10 szt. E27), zaaplikować do żyrandola w sypialni o powierzchni około 12m2. Led,

> świetlówka czy tradycyjne 25 watówki?

12m2 i 10 żarówek?!?

Ekwiwalent żarówki 100W załatwia sprawę.

1,5W LED-y wystarczyłyby.

Chyba, że ma być jak w studio TV?

Napisano
  • Autor

> 12m2 i 10 żarówek?!?

No jakoś tak wyszło smile.gif

> Ekwiwalent żarówki 100W załatwia sprawę.

> 1,5W LED-y wystarczyłyby.

No właśnie. które ledowe żarówki są warte poplecenia, pod względem cena/jakość, przy założeniu że będzie ich 10 szt.???

> Chyba, że ma być jak w studio TV?

Chciałbym tego uniknąć, stąd moje pytanie. Chciałbym uzyskać "przyjemny" efekt, ale też żeby pomieszczenie było wystarczająco doświetlone.

taka lampka:

288337060-ll.jpg

post-37137-14352529707232_thumb.jpg

Napisano

Mam takie Philips-y 2W:

31auwBbPkpL._SX342_.jpg

Od kilku lat świeca OK. Jest 6szt. w żyrandolu ale klosze nie zasłaniają: "żarówek". Pokoik również 12m2. To niby 2W ale świeci jak chińskie 1W. W sumie to dobrze bo powinno być trwałe.

Przy 6szt. jest w sam raz. Może nawet odrobinę za ciemno ale to kwestia dyskusyjna. Myślę, że jeśli u Ciebie będzie 10szt. ale zakryte kloszami to będzie w sam raz.

Można je kupić od 10zł/szt. Kiedyś nawet w Kauflandzie ktoś się chyba pomylił i były po 6zł?

Są też w wersji z klarowną bańką:

5ahn.jpg

Napisano

> Jakie żarówki (10 szt. E27), zaaplikować do żyrandola w sypialni o powierzchni około 12m2. Led,

strasznie chcesz miec widno smile.gif

na pokoj 22m2 jako gorne oswietlenie mam 5x3,5 W na ledowych z juli anslut i jest widno

a i tak zazwyczaj swieci sie tylko swiatlo rozpiete w rogu pokoju czyli ledy 3x2W

Napisano

W podobnej wielkości sypialni mam dwie takie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90290972/

Jest aż za jasno.

Napisano

Skoro już wydałeś worek pieniędzy na żyrandol który się zona.gif spodobał to teraz tylko odpowiedz sobie na pytanie jak często będziesz pstrykał światłem i wybierz do tego typ żarówki.

Świetlówki moim zdaniem od razu odpadają

Więc albo ledy (ale 10 szt to Cię lekko szarpnie po kieszeni) albo np w tradycyjnej bańce zamknięte halogeny.

Napisano

jakieś 2,5 max 3W. W lampce nocnej mam Philipsa 2,5W z małą bańką i na ten cel sprawdza się bdb. Myślę, że jak będzie ich 12szt to na sypialnie będzie dobrze.

Zastanów się czy nie lepiej będzie władować 3-4szt mocne(np 400lm z Ikei) i zrobić podświetlenia reszty dla efektu wizualnego, a nie oświetlania pokoju.

Napisano
  • Autor

> strasznie chcesz miec widno

Nie ja skromny.gif Żona wybrała lampę, a ja próbuje teraz ratować sytuację. Zapodam 10 ledów o najniższej mocy, gdyby było za jasno, podzielę na 4/6 10.

> na pokoj 22m2 jako gorne oswietlenie mam 5x3,5 W na ledowych z juli anslut i jest widno

Czyli masz 17,5W, u mnie będzie 10x2W np. takich philipsów co Joki znalazł. Będzie ok.

> a i tak zazwyczaj swieci sie tylko swiatlo rozpiete w rogu pokoju czyli ledy 3x2W