Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

badanie pojazdu TUV w DE

Featured Replies

Napisano

po wielu żmudnych poszukiwaniach znalazłem wreszcie pojazd, który odpowiada moim wymaganiom ok.gif

pojazd jest z 1 marca 2010 r. (data I rejestracji)

w lipcu 2014 roku miał nakręcone 72 427 km - fragment papierka TUV:

139152TUV.jpg

dziś pojazd jest w PL i ma:

9094licz.jpg

do pojazdu jest mały brief i duży brief. polski sprzedawca zobowiązał się przeprowadzić rejestrację na siebie i poprzez fakturę mi odsprzedać bym miał tylko koszt rejestracji w moim WK.

pytanie mam w zasadzie jedno: czy gdyby coś było z pojazdem "nie tak" (np. zezłomowany, skasowany, podejrzany, wycofany etc. etc.) to czy niemiecki urząd wystawi brief mały i duży, a jeśli tak, to gdzieś jest gdzieś w tych papierach adnotacja o tym?

mam ochotę na to auto ale nie chcę wpady zaliczyć biglaugh.gif

pomoże ktoś w takim temacie? auto ewidentnie wygląda jak od dziadka co do kościoła jeździł

Napisano

> po wielu żmudnych poszukiwaniach znalazłem wreszcie pojazd, który odpowiada moim wymaganiom

> pojazd jest z 1 marca 2010 r. (data I rejestracji)

> w lipcu 2014 roku miał nakręcone 72 427 km - fragment papierka TUV:

> dziś pojazd jest w PL i ma:

> do pojazdu jest mały brief i duży brief. polski sprzedawca zobowiązał się przeprowadzić rejestrację

> na siebie i poprzez fakturę mi odsprzedać bym miał tylko koszt rejestracji w moim WK.

> pytanie mam w zasadzie jedno: czy gdyby coś było z pojazdem "nie tak" (np. zezłomowany, skasowany,

> podejrzany, wycofany etc. etc.) to czy niemiecki urząd wystawi brief mały i duży, a jeśli tak,

> to gdzieś jest gdzieś w tych papierach adnotacja o tym?

> mam ochotę na to auto ale nie chcę wpady zaliczyć

> pomoże ktoś w takim temacie? auto ewidentnie wygląda jak od dziadka co do kościoła jeździł

linki nie działają frown.gif

Napisano
  • Autor

dziękuję 20.GIF

Napisano

> pojazd jest z 1 marca 2010 r. (data I rejestracji)

> w lipcu 2014 roku miał nakręcone 72 427 km - fragment papierka TUV:

Wklej zdjęcia z innego źródła, te nie linkują, nic nie ma.

Co do auta to nie pasuje nijak data badania HU/AU.

Pierwsze powinien przejść w marcu 2013 a drugie miesiąc temu, czyli w marcu 2015.

Nikt nie robi bez ważnej przyczyny nowego badania na 9 miesięcy przed upływem jego ważności.

Spotykałem już przerabiane kwity badań na potrzeby udokumentowania w PL różnych rzeczy. Wystarczy zatelefonować do stacji diagnostycznej z kwitu, podać jego numer lub rejestrację aota i datę badania i zweryfikować prawdziwość.

Auto trafiło krótko przed upływem pięciu lat od pierwszej rejestracji do sprzedaży. Normalna sprawa. Koniec finansowania i /lub/albo nakłady finansowe konieczne do przejścia kolejnego badania w marcu 2015.

> dziś pojazd jest w PL i ma:

> do pojazdu jest mały brief i duży brief. polski sprzedawca zobowiązał się przeprowadzić rejestrację

> na siebie i poprzez fakturę mi odsprzedać bym miał tylko koszt rejestracji w moim WK.

> pytanie mam w zasadzie jedno: czy gdyby coś było z pojazdem "nie tak" (np. zezłomowany, skasowany,

> podejrzany, wycofany etc. etc.)....

> to gdzieś jest gdzieś w tych papierach adnotacja o tym?

Niekoniecznie. Jest zupełnie normalne, że po "Totalschaden" w dokumentach nie ma śladu.

Jeśli użytkownik przy wyrejestrowaniu nie zgłosi złomowania (potrzebny papier z uprawnionego szrotu) lub innego trwałego wyrejestrowania, to będzie w "Zulassungsbescheinigung Teil I" (dowód rej.) pieczątka o treści "Fahrzeug vorübergehend abgemeldet lub außerbetriebgesetzt" z datą wyrejestrowania. W zależności od urzędu mogą wystąpić różnice w treści lub użyte skróty.

Napisano

Jedna z opcji jest taka, że przejechał po przeglądzie 1kkm, zrobił się wrzesień, później był dzwon, zanim ubezpieczyciel zlikwidował szkodę i turek kupił minęło kilka tygodni, kolejne kilka tygodni autko czekało u turka aż polak je kupił a później autko przyjechało do PL, trzeba było zgromadzić części i poskładać w całość i tak zrobił się marzec.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Teraz widać.

"Nie stwierdzono usterek"

ale:

"Nie przydzielono nalepki", bo auto przyjechało na lawecie (wyrejestrowane) (tu wyedytowałem, bo dojrzałem brak rejestracji)

Niestety najciekawsze, czyli uzasadnienie nie jest widoczne na zdjęciu, zaczyna się linijkę niżej jak kończy się fotografia.

Tam leży pies pogrzebany zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wklej zdjęcia z innego źródła, te nie linkują, nic nie ma.

poprawiłem 20.GIF

> Co do auta to nie pasuje nijak data badania HU/AU.

> Pierwsze powinien przejść w marcu 2013 a drugie miesiąc temu, czyli w marcu 2015.

to jeden z TUVow, który na razie znalazłem w przesłanych fotkach. może być ich więcej ok.gif

> Niekoniecznie. Jest zupełnie normalne, że po "Totalschaden" w dokumentach nie ma śladu.

> Jeśli użytkownik przy wyrejestrowaniu nie zgłosi złomowania (potrzebny papier z uprawnionego

> szrotu) lub innego trwałego wyrejestrowania, to będzie w "Zulassungsbescheinigung Teil I"

> (dowód rej.) pieczątka o treści "Fahrzeug vorübergehend abgemeldet lub außerbetriebgesetzt"

> z datą wyrejestrowania. W zależności od urzędu mogą wystąpić różnice w treści lub użyte

> skróty.

ale wtedy nasz WK powinien zareagować odmową gdyby coś było nie tak? w końcu ma tłumaczenia

Napisano
  • Autor

> Niestety najciekawsze, czyli uzasadnienie nie jest widoczne na zdjęciu, zaczyna się linijkę niżej

> jak kończy się fotografia.

> Tam leży pies pogrzebany

teraz więcej

216925tuv2.jpg

596009C36599779_10.jpg

Napisano
  • Autor

> Jedna z opcji jest taka, że przejechał po przeglądzie 1kkm, zrobił się wrzesień, później był dzwon,

> zanim ubezpieczyciel zlikwidował szkodę i turek kupił minęło kilka tygodni, kolejne kilka

> tygodni autko czekało u turka aż polak je kupił a później autko przyjechało do PL, trzeba było

> zgromadzić części i poskładać w całość i tak zrobił się marzec.

> Pozdrawiam BAS

no tak też mogło być grinser006.gif

ale km nadal się zgadzają smile.gif

Napisano

> teraz więcej

Co do badania HU/AU i samego auta:

Auto miało jednak solidniejszego dzwona, gdyż "Zulassungsbescheinigung Teil II " (tzw. brief) jest wystawiony z datą po badaniu (lipiec 2014), gdyż wcześniejszy, ten pierwotny, został skasowany a auto przymusowo wyrejestrowane (najpewniej zostały zatrzymane tablice). W tym pierwotnym obcięto róg i wbito solidny stempel uniemożliwiający ponowną rejestrację bez oceny biegłego i nowego badania. Ponieważ nie zabiera się tego dokumentu, znając życie "zaginął" na ścieżce handlarskiej, jako bardzo niewygodny.

Cyferki na "Zulassungsbescheinigung Teil II" wskazują że użytkownkiem w dalszym ciągu jest ta sama firma co od nowości.

Badanie HU/AU jest badaniem powtórnym (wcześniejszego nie przeszedł) i na dodatek z obecnością biegłego.

Takie konstelacja wskazuje procedurę po solidnym dzwonie.

Firmie kończyło się finansowanie i auto momentalnie do turków i na eksport, bo lokalnie nikt takiego auta by nie wystawił do sprzedaży.

Napisano
  • Autor

ooooooooo frown.gif

czyli wydaje się być wszystko jasne ok.gif

szkoda więc czasu na dalsze drenowanie tematu wink.gif

bardzo dziękuję Ci za pomoc 20.GIF

Napisano

> ooooooooo

> czyli wydaje się być wszystko jasne

> szkoda więc czasu na dalsze drenowanie tematu

> bardzo dziękuję Ci za pomoc

Tak aby wszystko domknąć, to:

Powinien być dołączony kwit z poprzedniego badania AU/HU, tego którego nie przeszedł, tam byłaby lista usterek.

Pierwotnie sprzedający, w absolutnej większości przypadków, dołączają również wszystkie kwity z badań poprzednich, czyli w tym przypadku również wypadałoby mieć to badanie z marca 2013 (w Polsce jakoś te wszystkie kwity w 100% cudownie znikają).

Daj zdjęcie drugiej strony tego węższego papierka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

po Twoim wczorajszym poście zamknąłem temat i już tam nie zaglądam.

więcej fotek nie chciałem, znalazłem innego SCIII i już go sprawdziłem w ASO ok.gif